GPO


Marketing betekenis

GPO in termen van marketing staat voor Group Purchasing Organisation. Dit is een organisatie die bestaat uit bedrijven die met elkaar samenwerken om zo een grotere invloed bij de aanschaf van diensten of producten uit te oefenen. In Nederland wordt dit een Inkoopvereniging genoemd. Wat is GPO en op welke wijze wordt deze afkorting gebruikt binnen de ICT?

ICT betekenis

De betekenis van GPO is ook van toepassing op het Windows besturingssysteem. GPO staat in dit geval voor Group Policy Object. Dit is een groep van beleidsconfiguraties. Daarnaast is er de LGPO wat staat voor een Local Group Policy, die onderhoud en configuratie mogelijk maakt op individuele systemen.

Documenten betekenis

Er is nog een derde betekenis van GPO, en dat is de United States Government Publishing Office. Dit is het kantoor van waaruit diverse officiële documenten worden uitgegeven zoals Amerikaanse paspoorten.


Wat is Groepsbeleid (GPO) en welke rol speelt het bij gegevensbeveiliging?

Allereerst, wat is Groepsbeleid? Groepsbeleid is een functie van Windows die een groot aantal geavanceerde instellingen mogelijk maakt waarmee netwerkbeheerders de werkomgeving van gebruikers en computeraccounts in Active Directory kunnen regelen. Het biedt in wezen een gecentraliseerde plaats voor beheerders om besturingssystemen, toepassingen en gebruikersinstellingen te beheren en te configureren.

Wanneer Group Policies correct wordt gebruikt, kunt u de beveiliging van de computers van gebruikers verhogen en helpen bij de verdediging tegen zowel bedreigingen van binnenuit als aanvallen van buitenaf.

In deze blog gaan we dieper in op wat Group Policies en GPOs zijn, en hoe systeembeheerders ze kunnen gebruiken om datalekken te helpen voorkomen.

Wat is een Groepsbeleidobject (GPO)?

Een Group Policy Object (GPO) is een groep instellingen die worden gemaakt met behulp van de Microsoft Management Console (MMC) Group Policy Editor. GPO's kunnen worden gekoppeld aan enkele of meerdere Active Directory-containers, waaronder sites, domeinen of organisatorische eenheden (OU's). Met de MMC kunnen gebruikers GPO's maken die op het register gebaseerd beleid, beveiligingsopties, software-installatie en nog veel meer definiëren.

Active Directory past GPO's toe in dezelfde, logische volgorde: lokaal beleid, sitebeleid, domeinbeleid en OU-beleid.

Opmerking: GPOs die zich in geneste OU's bevinden, werken eerst vanuit de OU die het dichtst bij de root ligt en dan verder naar buiten toe.

Voorbeelden van GPO's

Group Policy Objects kunnen op een aantal manieren worden gebruikt die de beveiliging ten goede komen, waarvan er vele in dit artikel worden genoemd. Hieronder volgen enkele meer specifieke voorbeelden:

  • Een Group Policy Object zou kunnen worden gebruikt om de startpagina te bepalen die een gebruiker ziet wanneer hij zijn internetbrowser opstart na het inloggen op het domein.
  • Beheerders kunnen GPOs gebruiken om te bepalen welke netwerk printers verschijnen in de lijst van beschikbare printers nadat een gebruiker in een specifieke Active Directory OU inlogt op het domein.
  • Beheerders kunnen GPOs ook gebruiken om een aantal beveiligingsprotocollen en -praktijken aan te passen, zoals het beperken van internetverbindingsopties, programma's en zelfs schermtijd.

Hoe worden Groepsbeleidobjecten verwerkt?

De volgorde waarin GPO's worden verwerkt, beïnvloedt welke instellingen worden toegepast op de computer en de gebruiker. De volgorde waarin GPO's worden verwerkt staat bekend als LSDOU, wat staat voor local, site, domain en organizational unit. Het lokale computerbeleid wordt als eerste verwerkt, gevolgd door het beleid op siteniveau tot aan het domein AD, en ten slotte tot aan organisatie-eenheden. Als er in LSDOU tegenstrijdige beleidslijnen zijn, wint het laatst toegepaste beleid.

Moet u Groepsbeleid gebruiken?

Het korte antwoord is ja. Als u ervoor wilt zorgen dat uw gegevens en uw belangrijkste IT-infrastructuur op een veilige manier zijn ingesteld, dan moet u waarschijnlijk begrijpen hoe u Groepsbeleid goed kunt gebruiken.

Het zal u misschien verbazen dat Windows out-of-the-box niet bepaald veilig is. Er zijn tal van gaten in de beveiliging, waarvan de meeste met behulp van GPO's kunnen worden gedicht. Als je deze gaten niet dicht, sta je bloot aan een groot aantal beveiligingsrisico's.

GPO's kunnen u bijvoorbeeld helpen een beleid van minimale privileges te implementeren, waarbij uw gebruikers alleen de machtigingen hebben die ze nodig hebben om hun werk te doen. Ze kunnen dit doen door Local Administrator-rechten wereldwijd in uw netwerk uit te schakelen en admin-rechten toe te kennen aan individuen of groepen op basis van hun rollen.

Groepsbeleid kan op vele manieren worden gebruikt om de beveiliging te verbeteren, waaronder het uitschakelen van verouderde protocollen, voorkomen dat gebruikers bepaalde wijzigingen aanbrengen en meer. Laten we eens kijken naar enkele voordelen van Group Policy.

De voordelen van Group Policy voor gegevensbeveiliging

De voordelen van Group Policy beperken zich niet alleen tot beveiliging, er zijn nog een aantal andere voordelen die het vermelden waard zijn.

  • Wachtwoordbeleid

Veel organisaties werken met een versoepeld wachtwoordbeleid, waarbij veel gebruikers vaak wachtwoorden hebben die nooit verlopen. Wachtwoorden die niet regelmatig worden geroteerd, te eenvoudig zijn of veelgebruikte wachtzinnen gebruiken, lopen het risico te worden gehackt door middel van brute kracht. GPO's kunnen worden gebruikt om de lengte en complexiteit van wachtwoorden en andere vereisten vast te stellen.

  • Systeembeheer

GPO's kunnen worden gebruikt om taken te vereenvoudigen die in het beste geval alledaags en in het slechtste geval kritisch tijdrovend zijn. U kunt uzelf uren en uren tijd besparen bij het configureren van de omgeving van nieuwe gebruikers en computers die tot uw domein toetreden door GPO's te gebruiken om een gestandaardiseerde, universele toe te passen.

  • Gezondheidscontrole

GPOs kunnen worden gebruikt om software-updates en systeempatches te implementeren om ervoor te zorgen dat uw omgeving gezond en up-to-date is tegen de laatste beveiligingsbedreigingen.

De beperkingen van Groepsbeleid

Ik zou liegen als ik u zou zeggen dat GPO's het wondermiddel zijn om uw gegevens veilig te houden. Er zijn een aantal beperkingen waar je je bewust van moet zijn voordat je ze gaat implementeren.

Ten eerste is de GPO-editor niet de meest gebruiksvriendelijke console die u waarschijnlijk zult tegenkomen. Een grondige kennis van PowerShell maakt het gemakkelijker om alle GPO-updates uit te voeren.

Over GPO updates gesproken, deze worden willekeurig elke 90 tot 120 minuten uitgevoerd wanneer de computer opnieuw wordt opgestart. U kunt specifiek zijn met een updatefrequentie van 0 minuten tot 45 dagen. Als u echter 0 minuten opgeeft, dan zullen de GPO's standaard proberen om elke 7 seconden te updaten, wat uw netwerk waarschijnlijk zal verstikken met verkeer.

GPOs zijn ook niet immuun voor cyberaanvallen. Als een aanvaller lokale GPOs op een computer zou willen wijzigen om zich later over het netwerk te verplaatsen, zou het erg moeilijk zijn om dit te detecteren zonder een oplossing voor Group Policy auditing en monitoring.