Keylogger


Wat is een keylogger?

Een 'keylogger' is software die veelal ongemerkt de toetsaanslagen op een keyboard registreert. Keyloggers zijn (vaak) een vorm van malware, omdat ze kunnen worden gebruikt om heimelijk te monitoren wat een gebruiker intypt. Op die manier kan de keylogging-software berichten aflezen en belangrijke wachtwoorden en inloggegevens registreren. Deze gegevens worden veelal doorgesluisd aan de cybercriminelen die achter de desbetreffende keylogger-software zitten.

Ook goedaardige keyloggers

Keyloggers worden lang niet altijd voor malicieuze doeleinden ingezet. Binnen ICT-organisaties worden keyloggers bijvoorbeeld gebruikt om technische problemen te identificeren met computers en het netwerk. Ook kunnen bedrijven middels keyloggers het gedrag van medewerkers monitoren zonder dat daar kwade bedoelingen achter zitten. En ouders gebruiken keyloggers om hun kinderen in de gaten te houden op het internet.

Maar keyloggers kunnen dus ook gebruikt worden door criminelen om belangrijke gegevens te stelen van nietsvermoedende slachtoffers, en helaas gebeurt dat ook met grote regelmaat.

Keylogger software

Keyloggers verspreiden op een soortgelijke manier waarop veel andere malware zich verspreidt. Veelal worden keyloggers op je systeem geïnstalleerd wanneer je een bestand opent dat je ontvangt via e-mail, een tekstbericht, torrent-netwerken of sociale netwerken. Zelfs het bezoeken van een besmette website kan al tot gevolg hebben dat een keylogger zich nestelt in je systeem.

Anti-keylogger software

Anti-keylogger software is ontworpen om keyloggers op een geïnfecteerde computer te detecteren. Dit doet de anti-keylogging software door alle bestanden in een computer te vergelijken met reeds bekende keyloggers om te kijken of er overeenkomsten worden gevonden. Als er een stukje code wordt gevonden op een computer dat overeenkomt met een reeds bekende keylogger, weet de software dat er een keylogger verborgen zit op het systeem. Veelal stelt de software je in staat de keylogger direct te verwijderen.

Goede anti-keylogger software is onder andere te krijgen bij Spyshelter en Keyscrambler. Daarnaast bieden veel antivirusprogramma’s ook bescherming tegen keyloggers, al is anti-keylogger software veelal sensitiever en beter in staat keylogging activiteiten te identificeren dan ‘generieke’ antivirussoftware.

Enkele tips om jezelf te beschermen tegen keyloggers

  • Wees voorzichtig met het openen van bijlagen. Open alleen bestanden die je volledig vertrouwt en die van een respectabele bron komen.
  • Gebruik unieke wachtwoorden en overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager. Met een wachtwoordmanager hoef je niet steeds je wachtwoorden in te typen, en kunnen keyloggers deze dus ook niet registreren.
  • Herhaling van ons eerdere punt. Gebruik goede antivirussoftware die ook bescherming biedt tegen keyloggers. Overweeg eventueel speciale anti-keylogger software.