MAC-adres


Het MAC-adres is een uniek identificatienummer van de netwerkmodule in jouw device, waarmee je met het internet kunt verbinden. Op die manier is je apparaat herkenbaar voor andere apparaten in je netwerk, waardoor dataverkeer tussen die apparaten in goede banen wordt geleid.

  • Met een MAC-adres kan een apparaat zichzelf kenbaar maken aan andere devices in de buurt. Hierdoor weet een router bijvoorbeeld waar die data naar terug moet sturen.
  • Een apparaat kan meerdere MAC-adressen hebben, bijvoorbeeld één voor je wifi-verbinding en één voor je ethernetverbinding.
  • Je MAC-adres kan gespooft worden. Dit betekent dat je het adres verandert. Dit is volkomen legaal, maar hackers kunnen deze tactiek inzetten zodat criminele activiteiten niet naar hen te herleiden zijn.
  • Je IP-adres is belangrijker voor je privacy dan je MAC-adres, omdat het laatste meestal niet gedeeld wordt met websites. Je IP-adres verbergen, bijvoorbeeld met een VPN, heeft daarom een veel groter effect op je privacy dan het verbergen van je MAC-adres.