Mining


Mining is de manier waarop een bepaald soort blockchain deelnemers betaalt voor het onderhouden van de blockchain. Door miners te betalen in de eigen cryptomunt (Bitcoin) van de blockchain worden zij aangemoedigd om de integriteit te behouden en het grootboek up-to-date te houden.

Een blockchain (een gedistribueerd grootboek) breidt zich steeds verder uit. Iedere keer als er nieuwe transacties worden gedaan moet deze informatie worden gecontroleerd en vastgelegd in een nieuw blok. Het is de taak van de miners om ervoor te zorgen dat het blockchain netwerk draaiende wordt gehouden. Zij zorgen ervoor dat alle transacties zijn gevalideerd en vastgelegd in de blockchain. De essentie van mining is dus niet zo zeer het vinden van cryptomunten, maar eerder het uitvoeren van alle belangrijke taken die de blockchain in stand houden. Voor dit werk krijgen de miners een beloning in de vorm van cryptocurrency. 

Bitcoin mining

Bitcoin mining werkt met het Proof-Of-Work algoritme (SHA-256). Dit betekent dat de mining computers een rekensom moeten oplossen voordat zij een blok met transacties mogen vastleggen en een beloning krijgen. Dit wordt ook wel het vinden van een blok genoemd. Met Bitcoin wordt deze beloning elke 4 jaar gehalveerd. In het begin (2009) was de beloning (block reward) gelijk aan 50 bitcoins. Op het moment van schrijven zijn het 12,5 bitcoins per blok. De block reward zal steeds verder zakken tot er in totaal 21 miljoen bitcoins zijn gemined. Vanaf dat moment zullen er geen nieuwe bitcoins meer bij komen. Naar verwachting zal dat punt in 2040 bereikt worden. 

Je vraagt je nu misschien af hoe de miners nog geld kunnen verdienen als er geen block reward meer is. Gelukkig is daar een oplossing voor bedacht. Naast de block reward krijgen de miners namelijk ook nog een vergoeding van de Bitcoin gebruiker. Voor iedere transactie betalen zij een miners fee, zodat de miners hun transactie snel zullen verwerken. 

Deze oplossing brengt echter wel weer een ander probleem met zich mee. De kosten die komen kijken bij het versturen van bitcoins kunnen hierdoor namelijk heel hoog oplopen. Stel je eens voor dat je een kop koffie wilt kopen met bitcoin. Bovenop de prijs van de koffie betaal je dan ook nog een flinke miners fee van omgerekend misschien wel 10 euro (of zelfs meer). De enige logische functie die Bitcoin dan nog zou kunnen hebben is als een digitale manier om waarde op te slaan. Misschien een vervanger van goud?

Er wordt hard gewerkt aan oplossingen voor de hoge transactiekosten van Bitcoin. Met het lightning network zou het mogelijk zijn om supersnel transacties te kunnen verzenden voor een fractie van een cent. Er wordt gezegd dat het lightning network ervoor gaat zorgen dat er honderdduizenden transacties per seconde kunnen worden verwerkt. Dit zou een grote doorbraak zijn voor Bitcoin en andere cryptocurrencies