Rekeningnummer laten gebruiken niet zo onschuldig als het lijkt!

Gepubliceerd op 23 oktober 2018 om 15:21
Rekeningnummer laten gebruiken niet zo onschuldig als het lijkt! #moneymules #geldezels #oplichting #marktplaats #facebook #CCINL #cybercrimeinfo #cybercrime #crimeonlineoffline

Afgelopen weekend hield de politie 20 jongeren aan die verdacht worden van witwassen en/of oplichting via internet. De jongeren hebben hun rekeningnummer laten gebruiken door oplichters die spullen verkochten via Marktplaats en Facebook, maar deze nooit leverden. Dit worden ook wel ‘money mules’ genoemd.

Oplichting

Politie en OM startten het onderzoek naar de jongeren naar aanleiding van een lijst met aangiften bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO). Op de lijst stond een groep van 25 jongeren in de leeftijd van 14-18 jaar en woonachtig in Rotterdam Zuid. Deze jongeren lieten  hun bankrekeningnummer gebruiken door criminelen om geld op te storten. Vervolgens pinden ze het geld en gaven ze het af. De jongeren kregen hier een vergoeding voor, variërend van een burger bij de McDonald’s tot een paar honderd euro.

Passende straf

Na het verhoor met de rechercheur kregen de jongeren direct een gesprek met de Officier van Justitie. In dat gesprek benadrukte de Officier dat het handelen van de jonge verdachten niet zonder gevolgen kan blijven maar dat ten aanzien van die gevolgen rekening zal worden gehouden met het feit dat het hier om minderjarigen gaat. . Veel verdachten hebben dan ook een verwijzing naar Halt gekregen waarbij voor deze jongeren ook de mogelijkheid bestaat om een weerbaarheidstraining te volgen zodat deze jongeren leren om in het vervolg makkelijker nee te zeggen als hen wordt gevraagd om hun rekening ter beschikking te stellen. Ook zal een deel van de jongeren een passende taakstraf mogen gaan uitvoeren. Voor een aantal jongeren zal de straf nog even op zich moeten wachten; zij mogen zich begin 2019 verantwoorden voor de rechter.

Bankrekening uitlenen strafbaar

Politie en OM hopen met de actie van afgelopen weekend duidelijk te maken aan jongeren dat het ter beschikking stellen van je bankrekening om geld op te laten storten, met het risico dat daarmee criminele activiteiten worden gepleegd, strafbaar is. Tegelijkertijd waarschuwen politie en OM dat deze handelswijze, naast het risico van straf, ook andere grote gevolgen kan hebben . Zo hebben banken een zwarte lijst en kan je rekeningnummer geblokkeerd worden. Laat je dus niet verleiden om je rekening ter beschikking te stellen voor criminele activiteiten!

Bron: Diverse