MSP


Laatste update: 28 april 2023


Een Managed Service Provider (MSP) is een bedrijf dat externe IT-diensten en -ondersteuning biedt aan andere organisaties, voornamelijk op basis van een abonnement. In plaats van intern personeel en middelen te gebruiken om IT-systemen te beheren en onderhouden, besteden bedrijven deze taken uit aan MSP's om te profiteren van hun expertise, schaalvoordelen en kostenbesparingen. MSP's kunnen een breed scala aan diensten aanbieden, waaronder infrastructuurbeheer, beveiliging, dataopslag, netwerkbeheer, softwareontwikkeling en technische ondersteuning.

Geschiedenis van MSP's

De oorsprong van MSP's gaat terug tot de jaren 90, toen internetserviceproviders (ISP's) begonnen met het aanbieden van extra diensten aan hun klanten, zoals e-mail en webhosting. Naarmate de IT-behoeften van bedrijven evolueerden, ontstond er een markt voor gespecialiseerde dienstverleners die een breder scala aan diensten konden aanbieden, gericht op het beheer en onderhoud van IT-systemen. In de loop der tijd hebben MSP's hun dienstenportfolio uitgebreid om in te spelen op de groeiende vraag naar uitbestede IT-oplossingen.

Kernfuncties van MSP's

 • Infrastructuurbeheer

MSP's zorgen voor het beheer en onderhoud van de IT-infrastructuur van hun klanten. Dit omvat het bewaken van de prestaties en uptime van servers, het implementeren van beveiligingspatches en het up-to-date houden van hardware en software. Hierdoor kunnen bedrijven zich concentreren op hun kernactiviteiten, terwijl de MSP zorgt voor de stabiliteit en betrouwbaarheid van hun IT-systemen.

 • Netwerkbeheer

Een MSP kan netwerkdiensten leveren zoals het ontwerpen, implementeren en beheren van een bedrijfsnetwerk. Dit omvat het configureren van routers, switches, firewalls en andere netwerkapparatuur, evenals het bewaken van de prestaties en beveiliging van het netwerk. MSP's kunnen ook helpen bij het opzetten van VPN's, Wi-Fi-netwerken en het beheren van bandbreedte.

 • Beveiliging

MSP's kunnen een reeks beveiligingsdiensten aanbieden om bedrijfsnetwerken en -systemen te beschermen tegen bedreigingen zoals malware, ransomware en DDoS-aanvallen. Dit omvat het implementeren van beveiligingsoplossingen zoals firewalls, antivirussoftware en intrusion detection/prevention-systemen, evenals het uitvoeren van kwetsbaarheidsbeoordelingen en penetratietests om potentiële risico's te identificeren en te verhelpen.

 • Dataopslag en back-up

MSP's kunnen bedrijven helpen bij het beheren van hun gegevensopslagbehoeften door het aanbieden van diensten zoals cloudopslag, opslagbeheer en gegevensback-up. Dit kan omvatten het configureren en onderhouden van opslagsystemen, het implementeren van gegevensbeschermings- en back-upstrategieën en het waarborgen van de naleving van gegevensprivacy- en beveiligingsregels.

 • Softwareontwikkeling en -onderhoud

MSP's kunnen softwareontwikkelingsdiensten aanbieden, zoals het ontwerpen, bouwen, testen en implementeren van aangepaste applicaties en systemen. Ze kunnen ook zorgen voor het onderhoud van bestaande software door het uitvoeren van updates, het oplossen van bugs en het bieden van technische ondersteuning.

 • Cloud computing

Veel MSP's bieden cloud computing-diensten aan om klanten te helpen bij het migreren van hun IT-systemen en -applicaties naar de cloud. Dit kan omvatten het selecteren van de juiste cloudprovider, het ontwerpen en implementeren van een cloudstrategie, en het beheren van cloudinfrastructuur en -diensten, zoals Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) en Software-as-a-Service (SaaS).

 • Helpdesk en technische ondersteuning

MSP's kunnen klanten helpen met IT-gerelateerde problemen en vragen door middel van helpdesk- en technische ondersteuningsdiensten. Dit kan variëren van het beantwoorden van eenvoudige vragen over softwaregebruik tot het oplossen van complexe technische problemen met hardware en netwerken. Veel MSP's bieden ondersteuning op afstand en on-site, afhankelijk van de behoeften van de klant.

 • IT-advies en strategie

MSP's kunnen fungeren als IT-adviseurs voor bedrijven, hen helpen bij het evalueren van hun huidige IT-systemen en het identificeren van verbeteringsgebieden. Ze kunnen ook helpen bij het ontwikkelen van IT-strategieën en roadmaps om bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen en technologische innovatie te bevorderen.

Voordelen van het gebruik van een MSP

 • Kostenbesparingen

Het uitbesteden van IT-beheer aan een MSP kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen. Bedrijven kunnen de kosten voor werving, opleiding en retentie van gespecialiseerd IT-personeel verminderen, evenals investeringen in hardware en software vermijden. MSP's kunnen schaalvoordelen bieden door hun middelen en expertise over meerdere klanten te verdelen.

 • Toegang tot expertise

MSP's beschikken over gespecialiseerde kennis en ervaring in een breed scala van IT-domeinen. Door gebruik te maken van een MSP, kunnen bedrijven toegang krijgen tot deze expertise zonder zelf te investeren in het aantrekken en behouden van hooggekwalificeerde IT-professionals.

 • Schaalbaarheid

MSP's kunnen bedrijven helpen om hun IT-activiteiten op een flexibele en kosteneffectieve manier op te schalen. Naarmate bedrijven groeien of hun behoeften veranderen, kunnen MSP's de benodigde IT-bronnen en -diensten aanpassen om aan de nieuwe vereisten te voldoen.

 • Betere beveiliging en naleving

MSP's zijn gespecialiseerd in het implementeren en onderhouden van beveiligingsoplossingen en het waarborgen van naleving van regelgeving en industriestandaarden. Door samen te werken met een MSP, kunnen bedrijven profiteren van de meest recente beveiligingstechnologieën en -praktijken, waardoor het risico op datalekken en andere beveiligingsincidenten wordt verminderd.

 • Proactief onderhoud en monitoring

MSP's bieden voortdurende monitoring en proactief onderhoud van IT-systemen en -infrastructuur, waardoor potentiële problemen vroegtijdig worden geïdentificeerd en verholpen voordat ze leiden tot downtime of andere operationele problemen.

 • Focus op kernactiviteiten

Door het beheer en onderhoud van IT-systemen uit te besteden aan een MSP, kunnen bedrijven zich richten op hun kernactiviteiten en -competenties, in plaats van tijd en middelen te besteden aan het beheren van IT-functies.

 • Verhoogde operationele efficiëntie

MSP's kunnen bedrijfsprocessen stroomlijnen en automatiseren, wat leidt tot een verhoogde operationele efficiëntie en productiviteit. Bovendien kunnen MSP's helpen bij het identificeren en implementeren van nieuwe technologieën die verdere operationele verbeteringen mogelijk maken.

 • Voorspelbare kosten

Het gebruik van een MSP betekent vaak dat bedrijven hun IT-kosten kunnen omzetten in voorspelbare, vaste maandelijkse kosten. Dit maakt budgettering eenvoudiger en helpt bedrijven om beter geïnformeerde financiële beslissingen te nemen.

Hoe een MSP te kiezen

Bij het kiezen van een MSP is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren, waaronder:

 • Expertise en ervaring

Zorg ervoor dat de MSP voldoende ervaring en expertise heeft in de specifieke IT-domeinen die relevant zijn voor uw bedrijf. Dit kan omvatten netwerkbeheer, beveiliging, dataopslag, cloud computing of softwareontwikkeling.

 • Referenties en klanttevredenheid

Vraag om referenties en controleer de klanttevredenheid van de MSP. Dit kan u een beter inzicht geven in de kwaliteit van de dienstverlening en de betrouwbaarheid van de MSP.

 • Flexibiliteit en schaalbaarheid

Kies een MSP die de flexibiliteit en schaalbaarheid biedt om te voldoen aan de veranderende behoeften van uw bedrijf. Dit omvat het vermogen om nieuwe diensten toe te voegen of bestaande diensten aan te passen op basis van uw bedrijfsgroei en veranderende IT-vereisten.

 • Kostenstructuur en contractvoorwaarden

Onderzoek de kostenstructuur en contractvoorwaarden van de MSP om ervoor te zorgen dat deze passen bij uw budget en bedrijfsbehoeften. Let op eventuele verborgen kosten of langdurige contractuele verplichtingen die mogelijk niet in het beste belang van uw bedrijf zijn.

 • Communicatie en ondersteuning

Beoordeel het communicatie- en ondersteuningsniveau dat de MSP biedt. Dit omvat zowel de reactietijd op ondersteuningsverzoeken als de mate waarin de MSP bereid is om met u samen te werken om problemen op te lossen en uw IT-systemen te optimaliseren. Effectieve communicatie en snelle ondersteuning zijn cruciaal voor een succesvolle MSP-relatie.

 • Beveiligingsmaatregelen

Onderzoek de beveiligingsmaatregelen en -praktijken van de MSP om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan uw bedrijfsvereisten en industriestandaarden. Dit omvat het beoordelen van hun beveiligingsbeleid, fysieke beveiliging van datacenters en naleving van gegevensbeschermingswetgeving.

 • Geografische locatie en datacenterfaciliteiten

De geografische locatie van de MSP en hun datacenterfaciliteiten kunnen van invloed zijn op de prestaties en beschikbaarheid van uw IT-diensten. Overweeg MSP's met datacenters die zich dicht bij uw bedrijfslocaties bevinden of die redundante faciliteiten op verschillende geografische locaties aanbieden om het risico op downtime als gevolg van lokale storingen of natuurrampen te minimaliseren.

 • Bedrijfscontinuïteit en rampenherstel

Informeer naar de bedrijfscontinuïteits- en rampenherstelplannen van de MSP om ervoor te zorgen dat ze over voldoende maatregelen beschikken om de continuïteit van uw IT-diensten in geval van een calamiteit te waarborgen. Dit omvat het evalueren van hun back-upstrategieën, redundante systemen en noodherstelprocedures.

Conclusie

Managed Service Providers (MSP's) bieden bedrijven een kosteneffectieve en flexibele manier om hun IT-beheer en -onderhoud uit te besteden, terwijl ze toegang krijgen tot gespecialiseerde expertise en geavanceerde technologieën. Door samen te werken met een MSP, kunnen bedrijven zich concentreren op hun kernactiviteiten en profiteren van verbeterde operationele efficiëntie, schaalbaarheid en beveiliging. Het selecteren van de juiste MSP vereist zorgvuldige evaluatie van hun expertise, referenties, kostenstructuur en communicatie, evenals de mate waarin ze passen bij de specifieke behoeften en doelen van uw bedrijf. Met de juiste MSP-partner kunt u uw IT-omgeving optimaliseren en uw bedrijf positioneren voor toekomstige groei en succes.