Spyware


Laatste update: 29 maart 2023


Spyware is software die zich op een computer of mobiel apparaat nestelt zonder medeweten van de gebruiker en als doel heeft om informatie te verzamelen over de gebruiker, zijn/haar activiteiten te monitoren, of ongewenste advertenties weer te geven. Spyware kan persoonlijke gegevens, wachtwoorden, internetgedrag en andere gevoelige informatie verzamelen en doorsturen naar derden.

Hoe herken je spyware?

 1. Vertraging van het apparaat: Spyware kan de systeemprestaties vertragen, wat kan leiden tot traagheid bij het uitvoeren van taken of het laden van programma's.
 2. Verhoogd dataverbruik: Onverklaarbaar hoog dataverbruik kan duiden op spyware die informatie verzamelt en doorstuurt naar derden.
 3. Onverwachte pop-ups of advertenties: Spyware kan ongewenste advertenties, pop-ups of omleidingen naar onbekende websites veroorzaken.
 4. Wijzigingen in de browserinstellingen: Veranderingen in de startpagina, zoekmachine of andere browserinstellingen zonder uw medeweten kunnen wijzen op de aanwezigheid van spyware.
 5. Nieuwe onbekende werkbalken, extensies of plug-ins: Als er zonder uw medeweten nieuwe werkbalken, extensies of plug-ins in uw browser verschijnen, kan dit duiden op spyware.
 6. Onbekende programma's: Spyware kan zich vermommen als legitieme programma's, dus let op onbekende programma's die op uw apparaat zijn geïnstalleerd.

Wat kun je doen tegen spyware?

Om jezelf te beschermen tegen spyware, kun je de volgende maatregelen nemen:

 1. Gebruik een betrouwbaar antivirusprogramma: Installeer een gerenommeerd antivirusprogramma dat bekend staat om het detecteren en verwijderen van spyware. Houd het up-to-date met de nieuwste definities.

 2. Installeer een antispywareprogramma: Sommige antispywareprogramma's zijn speciaal ontworpen om spyware te detecteren en te verwijderen. Deze kunnen naast je antivirusprogramma worden geïnstalleerd voor extra bescherming.

 3. Houd software up-to-date: Regelmatig bijwerken van je besturingssysteem, webbrowser en andere software vermindert de kans op spyware-infecties. Deze updates bevatten vaak beveiligingspatches die kwetsbaarheden aanpakken.

 4. Gebruik een firewall: Een firewall helpt je computer te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en blokkeert mogelijk ongewenste netwerkverkeer.

 5. Wees voorzichtig met downloads: Download alleen software en bestanden van vertrouwde bronnen. Controleer altijd de betrouwbaarheid van de website en lees recensies voordat je iets downloadt.

 6. Vermijd verdachte links en bijlagen: Klik niet op verdachte links in e-mails, sociale media of chatberichten. Wees voorzichtig met het openen van onbekende e-mailbijlagen, omdat deze spyware kunnen bevatten.

 7. Beperk browserextensies en plug-ins: Te veel browserextensies en plug-ins kunnen je blootstellen aan mogelijke beveiligingsrisico's. Installeer alleen extensies en plug-ins van betrouwbare bronnen en verwijder degenen die je niet gebruikt.

 8. Beveilig je Wi-Fi-netwerk: Zorg ervoor dat je Wi-Fi-netwerk is beveiligd met een sterk wachtwoord en gebruik indien mogelijk WPA3-beveiliging.

 9. Wees voorzichtig met openbare Wi-Fi-netwerken: Vermijd het gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken voor gevoelige activiteiten, zoals online bankieren of het invoeren van persoonlijke informatie. Gebruik indien mogelijk een VPN (Virtual Private Network) om je internetverbinding te versleutelen.

 10. Educatie: Leer over de nieuwste spyware-bedreigingen en beveiligingspraktijken, zodat je op de hoogte bent van de potentiële risico's en hoe je jezelf kunt beschermen.

Door deze stappen te volgen, kun je jezelf en je apparaten beter beschermen tegen spyware en andere vormen van malware.

Hoe verwijder je spyware?

Als je vermoedt dat je apparaat is geïnfecteerd met spyware, volg dan deze stappen om het te verwijderen:

 1. Verbreek de internetverbinding: Koppel je apparaat los van het internet om te voorkomen dat de spyware gegevens naar de aanvaller verstuurt of zich verder verspreidt.

 2. Start in veilige modus: Start je computer op in de veilige modus om te voorkomen dat de spyware actief wordt tijdens het opstarten. Voor Windows houd je de Shift-toets ingedrukt terwijl je opnieuw opstart. Voor macOS start je op met de Shift-toets ingedrukt.

 3. Update je antivirus- en antispywareprogramma's: Zorg ervoor dat je antivirus- en antispywareprogramma's zijn bijgewerkt met de nieuwste definities. Dit helpt bij het identificeren en verwijderen van de nieuwste varianten van spyware.

 4. Voer een volledige systeemscan uit: Gebruik je antivirus- en antispywareprogramma's om een volledige systeemscan uit te voeren. Dit helpt bij het identificeren en verwijderen van alle spywarebestanden en -processen op je apparaat.

 5. Verwijder gedetecteerde spyware: Als de scan spyware detecteert, volg dan de instructies van het programma om het te verwijderen. Sommige spyware kan hardnekkig zijn en moet mogelijk handmatig worden verwijderd.

 6. Controleer op achtergebleven sporen: Nadat je de spyware hebt verwijderd, controleer je nogmaals je systeem om er zeker van te zijn dat er geen sporen zijn achtergebleven. Voer indien nodig nog een scan uit.

 7. Update je software en besturingssysteem: Zorg ervoor dat je software en besturingssysteem up-to-date zijn om eventuele beveiligingslekken te dichten die de spyware mogelijk heeft geëxploiteerd.

 8. Wijzig je wachtwoorden: Wijzig je wachtwoorden voor belangrijke accounts, zoals e-mail, sociale media en online bankieren, voor het geval de spyware toegang heeft gekregen tot je persoonlijke gegevens.

 9. Controleer je accounts op ongebruikelijke activiteit: Controleer je accounts op verdachte activiteiten, zoals ongeautoriseerde aankopen of ongebruikelijke aanmeldingen.

 10. Wees waakzaam en blijf op de hoogte: Blijf op de hoogte van de nieuwste spyware-bedreigingen en beveiligingspraktijken om te voorkomen dat je opnieuw wordt geïnfecteerd.

Als je moeite hebt met het verwijderen van de spyware of vermoedt dat je apparaat nog steeds geïnfecteerd is, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen van een betrouwbare IT-ondersteuning of beveiligingsspecialist.