Web-based vs Webapplicatie


Webbased wil zeggen dat een informatiesysteem of applicatie is gebaseerd op webtechnologie. Deze systemen zijn in te delen in twee categorieën: 

  1. Websites
  2. Webapplicaties

Bij webgebaseerde systemen communiceren gebruikers met behulp van webinterface met een webserver. In plaats van de software (app) te installeren op een computer (smartphone) heeft de gebruiker via de webbrowser toegang tot de aangeboden functionaliteit en informatie.

Verschillen

Het verschil tussen een 'website' en een 'webapplicatie' is dat bij een website de nadruk ligt op het aanbieden en uitwisselen van publieke informatie met een breed publiek, terwijl bij een webapplicatie de nadruk ligt op het aanbieden van informatie en functionaliteiten voor individuele gebruikers. Met behulp van technieken als CSSJavaScript en HTML5 is het mogelijk binnen een webbrowser een vergelijkbare gebruikservaring te bieden als bij reguliere voor-geïnstalleerde applicaties.

Een bekend voorbeeld van wel of niet web-based software is e-mail. Dit is net als het web een onderdeel is van het internet. Het is mogelijk e-mail te lezen en versturen met gespecialiseerde software als Microsoft Outlook, Mozilla, Spark, Apple Mail, enz. Dat zijn programma’s die worden geïnstalleerd op het systeem van de gebruiker. Als alternatief kan e-mail ook worden gebruikt in de browser via een webgebaseerde cliënt. Deze laatste categorie wordt ook wel als 'webmail' genoemd.

Web-based aanval

Een web-based aanval is dus een aanval op een webapplicatie en niet op een programma of app. Als je het zo vergelijken met je mail, zou dit dus betekenen dat de aanval plaatsvind op je webmail in de browser zoals bijvoorbeeld Google Chrome, Apple Safari, Microsoft Edge enz.

Webapplicatie aanval

Een webapplicatie aanval is een aanval op een programma of app, maar dat hadden jullie vast door inmiddels ;-)