WPA3


WPA3 staat voor Wi-Fi Protected Access 3 en is de nieuwste versie van het beveiligingsprotocol voor draadloze netwerken. Het werd in 2018 geïntroduceerd als opvolger van WPA2 om een nog hogere beveiligingsstandaard te bieden voor wifi-netwerken. WPA3 bevat verschillende verbeteringen en nieuwe functies om de beveiliging van draadloze netwerken te versterken en te helpen beschermen tegen een aantal zwakheden die in WPA2 zijn gevonden.

Enkele belangrijke kenmerken van WPA3 zijn:

  • Verbeterde Privacy in Open Netwerken: WPA3 gebruikt individuele data-encryptie voor gebruikers op open netwerken. Dit betekent dat het verkeer tussen een apparaat en de wifi-toegangspunt wordt versleuteld, zelfs als er geen wachtwoord is ingesteld, waardoor de privacy op openbare netwerken verbeterd wordt.
  • Robuuste Beveiliging: WPA3 maakt gebruik van een meer geavanceerd encryptieprotocol, de 192-bit security suite, die voldoet aan de Commercial National Security Algorithm (CNSA) vereisten, voor een betere bescherming tegen brute-force aanvallen.
  • Eenvoudigere Verbinding voor Apparaten Zonder Scherm: WPA3 introduceert een nieuwe methode voor het verbinden van apparaten zonder scherm of met beperkte displaymogelijkheden, zoals smart home-apparaten, via een andere interface, zoals een smartphone of tablet.
  • Bescherming tegen Offline Woordenboekaanvallen: WPA3 verbetert de manier waarop wachtwoorden worden verwerkt met een methode genaamd Simultaneous Authentication of Equals (SAE). Deze methode vervangt de Pre-Shared Key (PSK) uitwisseling van WPA2, waardoor het veel moeilijker wordt voor aanvallers om wachtwoorden te raden door herhaaldelijk te proberen inloggen met eerder verzamelde data.

Ondanks deze verbeteringen is de uitrol van WPA3 geleidelijk, aangezien zowel de wifi-toegangspunten (zoals routers) als de eindapparaten (zoals smartphones en laptops) WPA3 moeten ondersteunen om van de volledige beveiligingsvoordelen te profiteren. Veel moderne apparaten bieden nu ondersteuning voor WPA3, maar voor volledige compatibiliteit in een netwerk moeten alle apparaten en toegangspunten geüpgraded worden naar apparatuur die WPA3 ondersteunt.