Kinderlijk eenvoudig via Telegram

Gepubliceerd op 29 november 2019 om 16:53
Kinderlijk eenvoudig via Telegram

De politie moet de mogelijkheid krijgen om berichten die worden uitgewisseld via de chatdienst Telegram gericht te onderscheppen, als dat technisch mogelijk blijkt te zijn. Dat zegt CDA-woordvoerder Chris van Dam naar aanleiding van vragen van programma Opgelicht?! In die uitzending duiken ze in de schimmige wereld van deze chat-app en zien ze dat criminelen zich open en bloot schuldig maken aan strafbare praktijken.

Criminelen maken uitgebreid gebruik van deze app. Zo bieden ze er vuurwapens, harddrugs, vals geld, gestolen bankpassen en illegale computerprogramma's aan. 

'Het baart mij grote zorgen dat Telegram dit zo openlijk aanbiedt', zegt Van Dam. Hij heeft zelf twaalf jaar bij de politie gewerkt en was negentien jaar werkzaam als Hoofdofficier van Justitie.

'We zien dat het aantal straatroven terugloopt, maar dat de cybercriminaliteit enorm toeneemt. Nu de criminele activiteiten open en bloot op Telegram zichtbaar worden, moet de regering zich beraden op een nieuwe koers'. Van Dam zegt dat het onmogelijk is om alle criminelen die actief zijn op Telegram te bestrijden: 'We kunnen ze pas pakken als ze boven water komen, bijvoorbeeld bij het overhandigen van geld of drugs'.

End-to-end encryptie

Een voordeel van Telegram is dat de app je in staat stelt om berichten te voorzien van end-to-end encryptie, waardoor het voor derden wel heel moeilijk wordt om mee te kijken. Enige tijd geleden pleitte ook minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ervoor om justitie toegang te geven tot versleutelde chats.

Gisteren werd bovendien bekend dat de internationaal opererende inlichtingendienst Interpol ook aanstuurt op een zogenaamde 'backdoor' om toegang te krijgen tot chats en beeldmateriaal dat normaal gesproken versleuteld wordt uitgewisseld.
Er wordt onthult dat het kinderlijk eenvoudig is om drugs, wapens, explosieven of illegaal vuurwerk te kopen. Er werd onderzoek gedaan en medewerkers van het programma gingen zelfs undercover. Ze kochten zelf een lading vals geld en een computerprogramma, waarmee criminelen bankgegevens aan gebruikers kunnen ontfutselen. Dat speciale programma kocht Opgelicht?! voor een schamele 50 euro van een 15-jarige jongen uit Rotterdam.

De Telegram Android-app is sinds de overname van WhatsApp door Facebook enorm populair geworden.

Telegram: een korte geschiedenis

Telegram is opgericht door twee russen: de broers Nikolai en Pavel Durov, die beide ook de oprichters van de Russische Facebook VK zijn. Het hoofdkantoor van Telegram bevindt zich in Berlijn, waar ook de servers zijn geplaatst. De app heeft dus geen banden met Rusland, maar werkt gewoon onder de Europese wet. Dit is voor velen een belangrijk onderdeel van Telegram, want de servers van WhatsApp staan in de Verenigde Staten, waar jouw informatie onder de Amerikaanse privacywet staat – een wet die grotendeels zegt dat de politie gewoon in jouw gegeven mag kijken.

Met sterke beveiliging

De online berichtendienst Telegram is volledig beveiligd door middel van encryptie.  Zo zijn de berichten standaard beveiligd, maar is het ook mogelijk om een ‘geheim gesprek’ te starten waarbij berichten enkel door een specifieke code per toestel kan worden ontgrendeld. Ofwel: je kan veilig chatten en alleen de ontvanger kan met dat specifieke toestel de berichten bekijken.

Verder is de gratis Telegram Android-app grotendeels hetzelfde als de WhatsApp Android-app. Onder andere het design, de functies en de werking zijn grotendeels hetzelfde. Je kan naast berichten ook foto’s, video’s, documenten en je locatie versturen en er zijn logischerwijs een rits emoji’s aanwezig – iets dat niet bij een berichtendienst mag ontbreken.

Telegram Android: eerste indruk

Degenen die WhatsApp gewend zijn, zullen geen problemen hebben met Telegram. Immers: de dienst werkt ongeveer hetzelfde. Ook verstuurt Telegram de berichten vlot. Daarbij blijft het mogelijk om te zien wanneer een bericht is ontvangen en gelezen, en wanneer iemand online is of de laatste keer dat iemand online is geweest.

De Telegram Android-app biedt een lijst met al je contactpersonen die ook Telegram hebben geïnstalleerd en laat je gebruikers blokkeren, groepsgesprekken tot 200 leden starten, de achtergrondafbeelding van gesprekken aanpassen en natuurlijk het notificatiegeluid veranderen. Allemaal broodnodige features.

Ook de notificaties zijn erg uitgebreid. Zo kun je heel specifiek instellen wanneer je een melding krijgt en of je een voorvertoning van het ontvangen bericht krijgt. Dit geldt ook voor groepsgesprekken. Ook de in-app-notificaties zijn allemaal naar eigen wens aan te passen. Dit betekent dat je, als de app al is opgestart, je ook de notificaties binnen de app kunt aanpassen.

Een andere fijne optie is de mogelijkheid om gesprekken met contactpersonen en groepen te dempen. Dit kan voor een maximale periode van één of twee uur, of twee dagen. Ook is het mogelijk om bestanden tot een grootte van 1,5GB naar elkaar te versturen. Deze bestanden blijven bewaard in de cloud van Telegram, waardoor je via verschillende apparaten met de app toegang hebt tot deze bestanden.

Geheime chats  en een webversie

De geheime chat is één van de meest interessante features van de Telegram Android-app. De encryptie en de ontgrendeling daarvan vindt plaats op het toestel zelf, waardoor je maar met twee toestellen één geheim gesprek kan starten. Dit gesprek zie je bijvoorbeeld niet op jouw Windows- of Mac-app van Telegram, waar alle niet-geheime-chats wel beschikbaar zijn. In deze gesprekken is het ook mogelijk om in te stellen dat berichten na een specifieke tijdsinterval weer verdwijnen, net als Snapchat.

Een groot voordeel van het gebruik van Telegram is dat de dienst een open api en protocol heeft en daarmee lekker veelzijdig is. Zo is er bijvoorbeeld ook een webversie beschikbaar en een Chrome-plugin te vinden waarmee je via je computer met je contactpersonen kunt sms’en. Verder kun je bijvoorbeeld een echte desktop-app downloaden, waarmee je vanaf je computer met je contactpersonen kunt chatten.

BRON: opgelicht?!, androidplanet

SCHRIJVER: BiG’r

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.