Digiweerbaar met de Cyber Sessies: Aflevering 6 'Zonder voorzorgsmaatregelen ga je een keer nat'

Gepubliceerd op 21 mei 2022 om 08:00

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het afgelopen jaar zeker 2,5 miljoen personen en bedrijven slachtoffer van cybercriminelen zijn geworden. Wat kun je doen om je tegen cyberaanvallen te beschermen? Remy Gieling spreekt hierover met drie kopstukken uit de wereld van online veiligheid; Hans de Vries (CEO NCSC), Evelien Bras (directeur FERM, haven Rotterdam) en Dave Maasland (CEO ESET Nederland). 

De drie deskundigen gaan in op vragen als: Hoe komt het dat nog altijd ruim de helft van de Nederlandse bedrijven aangeeft niet goed op een hack te zijn voorbereid? Wat moet je doen als je digitaal wordt aangevallen? Hoe kun je een cyberaanval oefenen? En hoe zal cybercrime zich de komende jaren ontwikkelen?

'Het is code oranje'

Maasland stelt dat het niet de vraag is of, maar wanneer je door een hack wordt geraakt. Daarom is het cruciaal om goed voorbereid te zijn voor het geval dat. "Eigenlijk zou iedereen een digitaal vluchtplan moeten hebben, iets waar simpele zaken bij een digitale aanval in staan vermeld. Wie bel ik bij een hack? Wordt er wel of niet bij een hack betaald? Leg vooraf bepaalde keuzes vast, bewaar de plannen vooral ook offline en denk na of een cyberverzekering iets voor je is."

Ook De Vries stelt dat er veel misère kan worden voorkomen als er van tevoren over een cyberaanval is nagedacht. "Ten eerste is het heel belangrijk dat je je digitale veiligheid en hoe op een cyberaanval te reageren, hebt georganiseerd. Daarnaast is het essentieel om het structureel in de organisatie in te regelen, onze afhankelijkheid van de digitale wereld is inmiddels veels te groot. En ten derde is cyber 'Chefsache.' De hoogste baas moet zelf de verantwoordelijkheid pakken."

Bras laat weten dat ze bij de haven van Rotterdam recentelijk nog een cyber sessie hebben georganiseerd. "Oefenen is heel goed, maar wat oefen je? Voor elk bedrijf begint het bij het bouwen van scenario's en dreigingen. Daarnaast draait het om samenwerken, want de ontwikkelingen gaan zo snel dat niemand het meer alleen kan bijhouden. En tot slot, zorg dat iemand die dicht bij de chef staat verantwoordelijk is voor digitale veiligheid. Cyber kun je niet meer uitbesteden."

Beter beveiligd dan de buren

Terugkerend item in Cyber Sessies is hoe bekende bedrijven zich tegen cyberaanvallen bewapenen. Deze week is verslaggever Suzanne Blonk over de vloer bij Frank Groenewegen van Deloitte. Als partner Cyber Risk helpt hij complexe bedrijven met hun cyberveiligheid. Wat zijn volgens hem voor MKB'ers do's en dont's om hacks te voorkomen? 

Elke week op Cybercrimeinfo posten we een aflevering van deze Cyber Sessies. Vandaag aflevering 6, 'Zonder voorzorgsmaatregelen ga je een keer nat'

Bron: youtube.com, RTLZ, eset.com, rtlnieuws.nl

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws