De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Drie bankhelpdesk fraudes na achtervolging aangehouden

Gepubliceerd op 12 augustus 2021 om 15:00

Drie bankhelpdesk fraudes na achtervolging aangehouden

Afgelopen maandag heeft de politie in Ommen drie mannen aangehouden die zich voordeden als bankmedewerkers. Ze worden ervan verdacht de bankpassen en pincode van een inwoner uit het Overijsselse plaatsje te hebben gestolen. Na een korte achtervolging konden de mannen worden aangehouden.

‘bankmedewerker’

Een bewoner uit Ommen werd benaderd door een ‘bankmedewerker’. Hij gaf aan dat er mogelijk was gefraudeerd met haar rekening. Een collega van hem zou diezelfde dag nog langskomen om haar betaalpassen op te halen. Terwijl de bewoner de man aan de lijn had, stond er op hetzelfde moment iemand aan de deur om de passen op te halen.

Nadat de persoon in kwestie de bankpassen en pincode had overhandigd, vertrouwde ze de boel niet. Daarop besloot hij om de bank te bellen en zijn bankrekening te laten blokkeren. Zo konden de oplichters geen geld pinnen. De bewoner nam tevens contact op met de politie, die met een aantal agenten een bezoekje bracht aan het slachtoffer.

Korte achtervolging

Terwijl een aantal agenten het verhaal van de bewoner noteerde, gingen andere agenten een kijkje nemen in de omgeving. Al snel liepen ze een verdachte tegen het lijf. Die zette het op een rennen. Na een korte achtervolging en hulp van omstanders kon de man in de boeien worden geslagen. Op dezelfde plek troffen de agenten nog twee andere verdachten aan. Zij hadden de bankpassen van de bewoner op zak, alsook goederen die gelinkt werden aan een vergelijkbare zaak in het nabijgelegen Dalfsen.

De politie heeft in totaal drie verdachten gearresteerd. Ze zitten vast en worden verhoord. Het gaat om twee 18-jarige mannen en een 21-jarige man, alle drie afkomstig uit Emmen. Wanneer de mannen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris, is onbekend.

Bankhelpdesk fraude

Het is niet het eerste voorbeeld van helpdeskfraude in ons land. De laatste tijd proberen oplichters wel vaker mensen -met name senioren op leeftijd- met deze babbeltruc te bedonderen. Begin juli moesten een 23-jarige man uit Den Helder en een 19-jarige man uit Den Haag zich verantwoorden bij de rechtbank in Den Haag.

De officier van justitie zei tijdens de rechtszitting dat de mannen geraffineerd te werk gingen. De een deed zich voor als een bankmedewerker die een verdachte transactie had weten tegen te houden. Om deze overboeking volledig ongedaan te maken, moest het slachtoffer zijn pincode aan de man doorgeven. Een collega zou langskomen om de bankpas te vernietigen. In werkelijkheid stal hij de betaalpas van het slachtoffer en pinde hij voor enkele duizenden euro’s aan cash.

De officier van justitie noemde de babbeltruc ‘een hele lage vorm van criminaliteit die zich speciaal richt op ouderen’. Hij eiste een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk, voor beide mannen.

Een 88-jarige vrouw en 85-jarige man uit Tilburg overkwam begin juli hetzelfde. Een oplichter belde de vrouw op en zei dat een onbekend persoon geld van haar rekening had opgenomen in Amsterdam. Een collega van hem zou langskomen om het probleem op te lossen. Hij logde samen met de vrouw in op haar bankrekening. Daarbij constateerde de man zogenaamd dat er een virus op haar computer stond, wat de grote boosdoener was. Hij ‘vernietigde’ de bankpas van de vrouw. Een familielid kwam al snel tot de ontdekking dat een groot deel van het spaargeld van de vrouw was verdwenen.

Bron: politie.nl, vpngids.nl

Meer info over bankhelpdesk fraude 》

Bekijk hier de gezochte personen 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Bankhelpdesk fraude gerelateerde berichten

Via overlijdensadvertenties in kranten werden recent weduwen en weduwnaars benaderd

De politie heeft dinsdag 19 april een 27-jarige man uit Den Bosch aangehouden op verdenking van het plegen van bankhelpdeskfraude. De politie kwam de man op het spoor omdat in Limburg een aantal hoogbejaarde personen aangifte deden nadat zij slachtoffer werden van iemand die zich voor deed als een medewerker van de bank. De man wordt op dit moment verdacht van betrokkenheid bij zaken in onder andere Valkenburg en Brunssum en in verschillende andere provincies in het land.

Lees meer »

«   »