Elektronicafabrikant Elco failliet door CEO Fraude

Gepubliceerd op 12 februari 2019 om 17:31
Elektronicafabrikant Elco failliet door CEO Fraude

CEO-fraude is de aanleiding geweest voor het bankroet in december van elektronicafabrikant Elco, zo blijkt uit het faillissementsverslag van curator Geurt te Biesebeek.

Bij deze steeds vaker voorkomende vorm van internetfraude doen criminelen zich in e-mails voor als directeur of andere belangrijke persoon in een organisatie. Ze geven een medewerker van de financiële afdeling opdracht direct geld over te maken voor bedrijfsdoeleinden.

Bij Elco (voorheen Ramaer) zijn de e-mailadressen van de topman van het moederbedrijf in Italië en een medewerker op de financiële administratie gehackt. Via vervalste maar sterk gelijkende e-mailadressen verstrekten criminelen betalingsopdrachten uit naam van de topman. Meer dan twee ton werd overgemaakt naar een gefingeerde bankrekening in China. Zo'n € 550.000 euro werd gestort op een rekening in Roemenië.

Het verdwijnen van het bedrag was de doodsteek voor de vestigingen van Elco in Helmond en Aarle-Rixtel die bezig waren met een reorganisatie en al jarenlang verlies leden. Politie en recherche hebben de fraude in onderzoek.

Curator Geurt te Biesebeek heeft zich wel even ‘achter de oren gekrabd’. Hij kreeg een bijzonder dossier op tafel, van een Italiaans moederconcern dat faillissement aanvraagt voor zijn Nederlandse bedrijf als gevolg van internetfraude. En dat na een periode van jarenlange verliezen.

Hack

Terwijl de verhuizing van machines uit Helmond naar Aarle-Rixtel gaande was, hackten  criminelen de e-mailadressen van de topman in Italië en een medewerker op de financiële administratie. Tussen 20 november en 5 december werden op bankrekeningen in China en Roemenië € 223.000 en bijna € 550.000 euro gestort.

Voor het Italiaanse moederbedrijf was het verlies van dat geld reden om voor het Nederlandse bedrijf faillissement aan te vragen. De fraude greep fors in op de liquiditeitspositie. ,,Het was een flinke hap uit de broek”, omschrijft Te Biesebeek.

Bron: ED.nl

Europol - CEO fraude
PDF – 127,4 KB 743 downloads
Politie - CEO Fraude
PDF – 88,1 KB 708 downloads