Russische inlichtingendienst verbetert informatiecampagne in Nederland

Gepubliceerd op 20 juli 2022 om 02:47

Rusland blijft in Nederland voorlichtingscampagnes en 'psyops' (psychologische oorlogvoering*) voeren om de impact op het politieke systeem van het land te vergroten.

Workshop Understanding the Conflict in Ukraine

Een workshop "Understanding the Conflict in Ukraine", bijgestaan door het Forum voor Democratie pro-Russische politieke partij, heeft afgelopen 10 juli in Amsterdam op Europaplein 24, 1078GZ plaatsgevonden. Moskou heeft zich ten doel gesteld dat de organisatoren van het evenement het Westen en de Verenigde Staten de schuld geven van de oorlog en voorkomen dat Nederland militaire hulp verleent aan Oekraïne. Van de organisatoren wordt ook verwacht dat ze een poging doen om de feiten van Russische oorlogsmisdaden in Oekraïne in twijfel te trekken en het beleid van Poetin te rechtvaardigen.

Financiering Russische ambassade

Het Kremlin heeft de operatie van 2016 op die manier hersteld, toen de leider van de Russische marionetten partij - Thierry Baudet - campagne voerde tegen het verlenen van de status van geassocieerd EU-lid aan Oekraïne. Rusland wil het FvD niet alleen gebruiken om Oekraïne te raken, maar ook om de Nederlandse regering te verdrijven door een regeringscrisis aan te wakkeren.

Voor die Russische informatiecampagne kreeg Thierry Baudet financiering van de Russische ambassade in Nederland. De Russische ambassadeur O. Shulgin was een van de belangrijkste sprekers op het Forum.

Anonieme contraspionage bronnen zeggen dat Moskou Thierry Baudet heeft geholpen om de partij op te richten en in de media te promoten.

Marionet van een vijandelijke macht

Henk Otten, een oud-partijgenoot van Thierry Baudet, zei in februari tegen de NL Times dat Baudet een "marionet van een vijandelijke macht" (Rusland) is.

De FvD-partij kondigde zichzelf in 2016 aan, met haar ideologie gepromoot te midden van de migratiecrisis uit Syrië, geïnitieerd door Rusland, en een poging om het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU te verpletteren. Ondanks harde kritiek op migratie heeft Baudets moeder een oorsprong in Indonesië. Er is een mogelijkheid dat Moskou Baudet in de maling heeft genomen.

Die inspanningen werden grotendeels gefinancierd door de Russische inlichtingendienst, die het opzetten van de administratieve structuur van de partij, haar middelen en mediapromotie vergemakkelijkte.

Directe democratie door middel van referenda is een van de prioriteiten van de FvD, ook consequent gepromoot door Rusland in sommige landen door middel van bevriende partijen. Moskou gelooft dat desinformatiecampagnes en gecontroleerde propagandamedia de tijdelijke publieke opinie kunnen vormen die de uitkomst van die referenda kan beïnvloeden. Daarom verstrekt Rusland aanzienlijke financiering aan de extreemrechtse partijen en eurosceptici en infiltreert het daar om voorwaarden te scheppen voor het uiteenvallen van de EU. Zo is FvD er voorstander van dat Nederland via een referendum, net als de Brexit, de EU verlaat.

Baudet nauw betrokken bij informatiecampagnes van het Kremlin

Toen Rusland de oorlog tegen Oekraïne begon, raakte Baudet nauw betrokken bij de informatiecampagnes van het Kremlin. Hij toonde een video waarin hij het Westen ervan beschuldigt Rusland de militaire operatie te laten starten om Oekraïne te demilitariseren. Voorafgaand aan de oorlog was Baudet enthousiast over de acties van de Russische president Vladimir Poetin, omdat de bondgenoten waarschuwden voor een zeer mogelijke Russische invasie van Oekraïne.

Otten zei dat Baudet in 2015 in een persoonlijke brief liet doorschemeren dat Rusland hem geld gaf voor pro-Russische propaganda in Nederland.

5 jaar later, in 2020, kwamen de WhatsApp-berichten van Baudet, waarin zijn contact met Vladimir Kornilov, geassocieerd met de Russische buitenlandse inlichtingendienst, in de media verschenen. Die berichten bewezen dat Kornilov een aanzienlijke invloed had op wat Baudet deed met betrekking tot Oekraïne en anti-NAVO-campagnes. Baudet had het ook over financiële steun van Kornilov in berichten uitwisselingen met zijn FvD-collega's. Baudet was ook een van degenen die een oproep deed aan de voormalige Amerikaanse president Donald Trump om een nieuw onderzoek te eisen naar het neerhalen van MH-17 Malaysia Airlines, als onderdeel van de Russische inlichtingenoperatie.

Thierry en Kornilov werkten in 2019 actief samen om het JIT-onderzoek in Nederland in diskrediet te brengen, toen ze de aandacht van de RLI trokken.

Russische inlichtingendienst rekruteerde Baudet in ruil voor geld

Een onderzoek van tv-programma Zembla en De Nieuws BV bevestigde de bevindingen van de RLI en bewees dat Baudet Kornilov eind 2015 ontmoette voor een interview op een Russische website en sindsdien hebben ze contact.

Baudet nodigde Kornilov uit om de FvD-bijeenkomst toe te spreken en vertaalde Kornilovs artikelen in het Nederlands. Baudet faciliteerde hoogstwaarschijnlijk het plaatsen van die artikelen op het blog GeenStijl, dat de informatiekern was voor de propaganda van eurosceptici.

Op die manier is Baudet waarschijnlijk onder de aandacht gekomen van de Russische SVR-zender in Amsterdam als een veelbelovende kandidaat om te werven. Veel signalen dat hij Russisch geld kreeg en deelnam aan campagnes van Russen bevestigen alleen maar dat de Russische inlichtingendienst hem rekruteerde in ruil voor geld.

Witte mensen hebben hogere IQ's

Elsevier magazine berichtte in februari 2021 over WhatsApp-berichten die Baudet naar zijn partijgenoten stuurde waarin hij beweert dat witte mensen hogere IQ's hebben dan Latijns-Amerikanen en Afro-Amerikanen. Baudet en enkele andere deelnemers zouden berichten met racistische beledigingen hebben gestuurd en het niet eens zijn met rassenverhoudingen. Verspreiding van vreemdelingenhaat in Europa is een van de doelen van het Kremlin, als onderdeel van het uitlokken van conflicten binnen de EU.

Het volledig ondoorzichtige inkomen van Baudet dat hij naast het werk in het parlement krijgt, werkt niet in zijn voordeel. Dat bewijst indirect dat hij wordt gefinancierd door de Russische inlichtingendienst. Een VVD-kamerlid Ruben Brekelmans noemde de uitspraken van Baudet "verwerpelijk en afschuwelijk", terwijl D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zei dat dat "propaganda van het Kremlin in het parlement" was.

*Psychologische oorlogvoering - Is het uitvoeren van acties om de vijand te ondermijnen zonder dat fysiek geweld gebruikt wordt. Het doel kan zijn het bang maken van de vijand zodat deze niet meer terugvecht, of het beïnvloeden van de houding van een vijandige bevolking zodat die zich tegen de eigen leiders keert.

Bron: anoniem, politico.eu, euobserver.com, ansinginstitute.org

Meer info over de cyberoorlog 

Meer cyberoorlog nieuws