Cybercriminelen doen zich voor op datingapps als slachtoffer seksueel misbruik: 'Kun je alsjeblieft bewijzen dat jij niet ook een seksueel misbruiker bent?'

Gepubliceerd op 25 mei 2022 om 07:00

Een redelijk onsmakelijke fraudetruc is ons recent ter ore gekomen. Er blijken oplichters actief die zich op datingapps als Tinder en Grindr voordoen als slachtoffers van seksueel misbruik, het vertrouwen winnen van degene met wie ze praten en vervolgens aan die persoon vragen zich te identificeren om 'te verifiëren dat ze geen seksueel misbruiker zijn'. In werkelijkheid blijkt deze verificatie niet helemaal te zijn wat je wordt verteld.

Slachtoffer gewelddadige ex

Oplichting via datingapps is niks nieuws, al vinden criminelen steeds weer andere manieren om mensen in de val te lokken in hun zoektocht naar liefde. Zo ook bij deze truc, die zoals zo vaak begint bij een match met een aantrekkelijk persoon. Er is gelijk een klik en het lijkt misschien wel wat te kunnen worden. Je chatpartner deelt vervolgens een persoonlijk verhaal, over dat hij of zij slachtoffer is geworden van een gewelddadige ex. Details blijven je niet gespaard, er worden zelfs foto's meegestuurd van de verwondingen die zijn aangebracht.

De kwetsbare houding en het verhaal maakt jullie band alleen maar sterker. Toch, vanwege het opgelopen wantrouwen door het verleden, word je gevraagd je te identificeren. 'Kun je alsjeblieft bewijzen dat jij niet ook een seksueel misbruiker bent?' Ja tuurlijk wil je dat, want zo ben jij niet. Dit moet je doen op een externe website waarop wordt gecheckt of je identiteit voorkomt in databases met misbruikers. Hier moet je wel een kleine bijdrage voor betalen, maar voor de liefde en je reputatie is die paar euro niks. Helaas blijkt het hele verhaal een grote show en ben je al die tijd helemaal niet in gesprek met je nieuwe liefde.

Nieuwe fraude vorm

Techwebsite BleepingComputer zegt deze fraudevorm meerdere malen te zijn tegengekomen. Noot hierbij is wel dat niet duidelijk is of dit ook al in Nederland heeft plaatsgevonden, en zo ja, op welke schaal. Maar vanwege de aard van de truc en het feit dat het ook op onze redactie niet eerder voorbij was gekomen, leek het ons toch goed om hiervoor te waarschuwen. 

Het verhaal van 'het slachtoffer' is vrijwel hetzelfde en ook de vervolgstap naar een verificatiewebsite komt in de meeste gevallen overeen, stelt BleepingComputer. De sites claimen je identiteit te screenen in databases met geregistreerde zedendelinquenten. 'Het kost weinig tijd voor gegarandeerde veiligheid en beveiliging', luidt de tekst op een van de websites genaamd 'Gender Discrimination and Harassment Safety Global'. Er zouden zo'n zeventig van dit soort websites bestaan, die op moment van schrijven nog niet (allemaal) uit de lucht zijn.

Om gebruik te maken van de service zal je een paar dollar moeten betalen. 'Hoewel deze websites de geadverteerde services misschien kunnen uitvoeren, is er geen bewijs of garantie dat ze dat ook daadwerkelijk doen. Daarbij hebben de meeste websites geen contactgegevens, wat argwaan opwekt.' Het blijkt in veel gevallen om een website te gaan met alleen een simpele registreer functie; verdere informatie over de service ontbreekt. BleepingComputer heeft een lijst van dergelijke websites gepubliceerd. 

Websites
againstcrimeprotection.com
almiglobal.com
anti-sexualviolence.com
antioffenseprotection.com
antiviolencesecurity.com
arrangementagainstabuse.com
crimeprevention-arrangement.com
datesafeplaysafe.com
dating-evaluation.com
datingabuseawareness.com
datingagainstcrime.com
digitalidentityagreement.com
endcrimeadvocacy.com
endviolence-againstwomen.com
fbdatingsafezone.com
fbsafezone.com
gcybs.com
gecampaign.com
global-assistanceforwomen.com
global-awareness.online
globalavoidance.com
globalhumanrights.online
globalprotection.online
glonsa.com
harassment-awareness.online
harassmentawareness.com
hookupsecurity.com
hunandfun.com
inclusive-sanctuary.com
internationalwomensprotection.com
intl-datingprotection.com
ioafsa.com
irenicmatches.com
ivprotection.com
ligtas-kadito.com
meetsafeperson.com
meetsafetyperson.com
meetupprotection.com
multiosa.com
multiracialpro.com
onlinecrimeprevention.com
onlinedatingapproval.com
osecag.com
postidverifier.com
protection-worldwide.com
public-awareness.online
safety-dating.online
seturdate.com
social-protectionforwomen.com
sshcampaign.com
touchofgoddessmassage.com
vafinternational.com
violenceadvisory.com
welfare-authentication.com
women-protection.com
worldwidesafetyadvisory.com
wssp-ghr.online

Er is niet duidelijk wat de websites daadwerkelijk doen, omdat je pas na betaling toegang krijgt tot een account en meer informatie. Er is volgens BleepingComputer genoeg reden om aan te nemen dat de websites worden gebruikt voor fraude, door het ontbreken van contactgegevens en informatie, gebruik van stockfoto's voor valse reviews en vage webadressen. We hebben bij Cybercrimeinfo ook een aantal websites gescand en zien dan ook dat ze meestal niet lang online staan, informatie wordt afgeschermd en ze vaak van ip-adres wisselen. 

Hierom is het mogelijk dat kwaadwillenden achter de websites zitten. Hierdoor ligt bijvoorbeeld creditcardfraude op de loer, aangezien je je creditcardgegevens moet invullen om te betalen voor de service. De websitebeheerders kunnen deze gegevens vervolgens zelf misbruiken of doorverkopen. Ook is er een risico op misbruik van persoonlijke identiteitsgegevens. Verder zou het ook gewoon kunnen dat je betaalt voor een service die niet wordt geleverd, ook omdat er sites zijn waar je een doorlopend abonnement aanschaft als je je betaalgegevens invoert. 

Omdat gewoon niet duidelijk is wat er achter de verificatiewebsites zit, is het goed om je bewust zijn van de mogelijke risico's. Hoe overtuigend het verhaal van iemand ook is, laat je niet zomaar verleiden op een link te klikken of (betaal)gegevens in te voeren op een website. Ook al maakt liefde blind, probeer toch een oogje in het zeil te houden. 

Bron: bleepingcomputer.com, opgelicht.avrotros.nl

Photos Of Abused Victims Used In New ID Verification Scam
PDF – 3,2 MB 169 downloads

Meer info over dating fraude 

Bekijk alle vormen en begrippen

 

Meer rapporten bekijken of downloaden

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer actueel nieuws

Meer dating fraude nieuws

Cybercriminelen doen zich voor op datingapps als slachtoffer seksueel misbruik: 'Kun je alsjeblieft bewijzen dat jij niet ook een seksueel misbruiker bent?'

Een redelijk onsmakelijke fraudetruc is ons recent ter ore gekomen. Er blijken oplichters actief die zich op datingapps als Tinder en Grindr voordoen als slachtoffers van seksueel misbruik, het vertrouwen winnen van degene met wie ze praten en vervolgens aan die persoon vragen zich te identificeren om 'te verifiëren dat ze geen seksueel misbruiker zijn'. In werkelijkheid blijkt deze verificatie niet helemaal te zijn wat je wordt verteld.

Lees meer »

Hoe herken je nep advertenties op websites waar sekswerkers kunnen adverteren?

Op websites waar sekswerkers kunnen adverteren, staan minstens 300 advertenties waar klanten mee worden opgelicht. Achter deze advertenties gaan oplichters schuil, die via gestolen afbeeldingen mannen naar hun profiel lokken. Zodra zij een afspraak willen maken, moeten ze vooruit betalen en komt het nooit tot een ontmoeting. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer (KRO-NCRV).

Lees meer »

Een match made in heaven (of hel?): verliefd op een dating fraudeur

Veel mensen zijn actief op dating websites en apps. Juist nu, in een tijd waarin het lastig is om nieuwe mensen te ontmoeten door de corona-regels bieden zulke platforms een uitkomst. Ze vereenvoudigen de zoektocht naar liefde: met een paar muisklikken kunnen singles uit heel Nederland bereikt worden. Voor velen met succes, want steeds meer koppels ontmoeten elkaar online. Op het internet is echter niet alles wat het lijkt. De prins of prinses op het witte paard kan online oprecht overkomen, maar eigenlijk helemaal niet bestaan. Dat is waar dit artikel over gaat: online dating fraude.

Lees meer »

Verliefd op de persoon? Of op het profiel?

De Fraudehelpdesk is gisteren onder de noemer ‘verliefd op de persoon? Of op het profiel?’ een nieuwe bewustwordingscampagne gestart tegen dating fraude. In de eerste zes maanden van het jaar slaagden cybercriminelen erin om ruim 2,3 miljoen euro buit te maken van nietsvermoedende slachtoffers. Naast financiële schade hebben gedupeerden vaak ook last van emotionele schade.

Lees meer »

Datingfraude eerste kwartaal 2020 stijgt naar 1,2 miljoen

Slachtoffers van datingfraude hebben in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 1,2 miljoen euro aan schade gemeld bij de Fraudehelpdesk. Dat is een grote stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2019, toen het schadebedrag na de eerste drie maanden nog op ruim 700.000 euro stond.

Lees meer »

Dating fraude met 43% toegenomen

Het aantal slachtoffers van datingfraude in 2019 ten opzichte van 2018 met 43 procent toegenomen. Het gaat hier om mensen die opgelicht worden door iemand die beweert geïnteresseerd te zijn in een relatie.

Lees meer »