Digitale opruiing


Wat is opruiing?

Opruiing betekent het aanzetten tot iets wat niet geoorloofd is. Het wetsartikel van opruiing, artikel 131 Wetboek van Strafrecht, is vrij ruim geformuleerd. Als u iemand in het openbaar (zowel mondeling, per afbeelding of per geschrift) tot een strafbaar feit of tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag opruit, valt uw gedrag onder dit artikel. 

Door middel van opruiing kan iemand andere burgers aanzetten tot strafbaar gedrag. Een voorbeeld. In een grote groep voetbalsupporters roept iemand overtuigend en meerdere keren “sloop alles wat je ziet”, waarna degene dit voordoet. Dit zou als opruiing kunnen worden gezien.

Hetzelfde geldt voor het openbaar kenbaar maken van een gevaarlijke ideologie, bijvoorbeeld het veerheerlijken van terrorisme of radicalisme, waardoor mensen worden aangezet tot terroristische ideeën of radicalisering. Dit is strafbaar gesteld om de openbare orde te beschermen en te zorgen dat mensen die meer strafbaar handelen veroorzaken gestraft worden.

Digitale openbare orde

Naast de handhaving van de openbare orde op straat, investeert de politie intensief in de opsporing van mensen die op strafbare feiten als opruiing of andere strafbare feiten plegen online.

Hieronder valt ook opruiing; het al dan niet via social media aanzetten tot strafbare feiten.

Opruiing is een strafbaar feit, niet alleen het plaatsen van dit soort berichten, maar ook het delen ervan. Voor dit soort vergrijpen krijg je een strafblad en dat heeft grote gevolgen voor je toekomst. Dus plaats of deel dit soort berichten niet en blijf thuis. Ook voor minderjarigen zijn er stevige straffen en grote gevolgen. Door je strafblad kun je bijvoorbeeld moeilijker een baan of een stage krijgen. Daar kun je heel lang last van houden.

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie, telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u ook tips of verdachte activiteiten melden bij Cybercrimeinfo.

Opruiing Politie NL
PDF – 521,4 KB 223 downloads


Oktober 2022
December 2021