'Offline halen van nepsites is hoogste prioriteit'

Gepubliceerd op 7 juli 2021 om 07:00

De huizenmarkt is gespannen. Cybercriminelen proberen daar een slaatje uit te slaan door nephuurwoningen aan te bieden op malafide verhuursites. Slachtoffers die betalen zijn niet alleen hun geld kwijt, maar komen tevens met lege handen te staan.

Honderden slachtoffers

Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO), zegt tegen de krant het Brabants Dagblad dat hij de afgelopen maanden 150 meldingen heeft gekregen van mensen die op deze manier zijn opgelicht. Ze betalen bedragen variërend van 20 tot 50 euro voor inschrijving op zo’n malafide verhuursite. Daarop worden tientallen woningen op toplocaties voor scherpe huurtarieven aangeboden. Met name grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn populair onder huizenzoekers.

Soms klinkt het te mooi om waar te zijn. En dat is het ook: het aanbod is niet echt. De huizen en appartementen staan helemaal niet te huur. En de foto’s die je op de sites tegenkomt, zijn in veel gevallen van bonafide makelaars gekopieerd. Dat ze veel slachtoffers maken op deze manier verrast Van der Linden niet. “Online-oplichters weten dat veel Nederlanders naar woonruimte zoeken. Ze hoeven dus alleen maar een nepverhuursite in de lucht te brengen.”

ConsuWijzer, het online klachtenloket van de ACM, heeft inmiddels meer dan driehonderd meldingen ontvangen. Van der Linden vermoedt dat dit slechts het topje van de ijsberg is. Dat komt omdat veel mensen geen aangifte van oplichting doen, omdat het om relatief kleine bedragen gaat.

Zoektocht studenten

Dat de politie en de ACM nu de noodklok luiden, is eenvoudig te verklaren. Binnenkort begint het nieuwe studiejaar. Aankomende studenten beginnen nu al hun zoektocht naar een kot, zodat ze voordat hun studietijd echt begint zijn ingetrokken. De politie waarschuwt hen om hun gezonde verstand te gebruiken. “Het aanbod op zulke nepverhuursites is vaak te mooi en gunstig geprijsd om waar te zijn. Een appartement op een A-locatie voor 600 of 700 euro kan niet. Verdiep je dus een beetje in de woningmarkt”, aldus Van der Linden.

De politie zegt de daders op het spoor te zijn. Er zijn echter nog geen arrestaties verricht, maar door wordt hard aan gewerkt. Het offline halen van de nepverhuursites heeft op dit moment de hoogste prioriteit, zo vertelt de teamleider van het LMIO. Op deze manier wil de politie consumenten beschermen en voorkomen dat er nieuwe slachtoffers vallen. De politie verstuurt een 'takedown notice' naar de hostingprovider om de site uit de lucht te halen. Van der Linden zegt dat zo’n verzoek zeven van de tien keer zonder probleem wordt ingewilligd.

ACM start onderzoek

De ACM is haar eigen onderzoek naar de kwestie gestart. Edwin van Houten, directeur Consumenten, wijst erop dat er een groot verschil is tussen malafide verhuursites. De een richt zich puur op oplichting en probeert zoveel mogelijk slachtoffers te maken. In andere gevallen is het huuraanbod echt, maar levert de aanbieder niet de dienst waarvoor gedupeerden hebben betaald.

Van Houten adviseert huurders om zich in te schrijven bij een verhuurmakelaar. “Deze publiceert zijn aanbod vaak gratis, regelt bezichtigingen en bemiddelt tussen huurder en verhuurder.” Hij zegt dat nepverhuursites gouden bergen voorspiegelen, maar in werkelijkheid hebben ze geen huurwoningen en -appartementen in hun portfolio. “Consumenten wordt beloofd dat zij met een betaald abonnement op zo’n website toegang krijgen tot een breed en uniek woningaanbod. In de praktijk blijkt vervolgens dat de woningen niet beschikbaar zijn. Naar de bedrijven achter deze websites doen wij onderzoek.”

Bron: bnr.nl politie.nl, bd.nl, vpngids.nl

Meer info over malafide websites

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Malafide websites gerelateerde berichten

“Nu al vijf keer meer aangiftes ontvangen van malafide webwinkels”

Koopjesjagers op internet zijn afgelopen maanden op grote schaal opgelicht. Bij de politie kwamen nu al vijf keer meer aangiftes binnen tegen webwinkels die niet leverden wat ze beloofden vergeleken met heel 2019. Nu het koopjesjagen in aanloop naar Black Friday is begonnen en de feestdagen snel volgen, vreest de politie dat het daar niet bij blijft.

Lees meer »