'Elke 7,5 seconden verschijnt er een nieuwe malware Android-app'

Gepubliceerd op 12 juni 2020 om 08:30
'Elke 7,5 seconden verschijnt er een nieuwe malware Android-app'

Deze week heeft G Data CyberDefense weer zijn jaarlijkse mobile malware analyse uitgebracht. Hieruit blijkt dat er opnieuw een negatief record is aan Android-malware. Het afgelopen jaar identificeerden experts maar liefst 4.18 miljoen nieuwe schadelijke Android-malware apps. Vorig jaar was er ook al een record te melden en lag de hoeveelheid op 4.12 miljoen.

Uit de analyse blijkt verder dat er dagelijks gemiddeld 10.000 nieuwe schadelijke samples worden ontwikkeld en er dus iedere 7,5 seconden een nieuwe geïnfecteerde Android-app opduikt.

Foto G DATA CyberDefense

Adware

Met name adware is bezig aan een flinke opmars bij Android apparaten. Adware is een vorm van malware die zich in het apparaat verbergt en advertenties presenteert. Sommige adware monitort ook het online gedrag, om vervolgens slachtoffers met specifieke advertenties te bestoken.

Hoewel het op het eerste gezicht minder schade aanricht dan ransomware, mag adware niet worden onderschat omdat het ook persoonlijke data verzamelt of de browser geschiedenis kan lezen. Vervolgens kunnen gegevens worden doorverkocht om geld te verdienen.

De sterke stijging is ook te danken aan het feit dat cybercriminelen adware blijven innoveren. Ze omzeilen bijvoorbeeld antivirusprogramma’s of maken gebruik van zwakke plekken in het besturingssysteem. Bovendien is adware vrij eenvoudig om te ontwikkelen en de opbrengst maximaal, dit in tegenstelling tot kwaadaardige malware zoals ransomware.

Alleen apps Google Play

Om dit te voorkomen is het advies aan Android gebruikers om alleen maar apps via Google Play te installeren. Gebruik geen app-winkels van derden.

Toename in stalkerware

Daarnaast zien de onderzoekers ook een toename in stalkerware. Stalkerware is monitoring software of spyware die wordt gebruikt voor stalking. De term werd bedacht toen mensen op grote schaal commerciële apps voor ouderlijk toezicht begonnen te gebruiken om hun echtgenoten of partners te bespioneren. Om de app te installeren hebben aanvallers fysieke toegang nodig tot het toestel van het slachtoffer. Maar eenmaal geïnstalleerd blijven de apps vaak verborgen terwijl ze precies kunnen zien wat het slachtoffer doet.

"De installatie van stalkerware op de mobiele telefoon van een partner schendt de fundamentele mensenrechten van slachtoffers. Wij zijn dan ook vastbesloten deze dreiging te bestrijden en mensen te beschermen tegen misbruik. Installeer daarom altijd een mobiele beveiligingsoplossing die de machtigingen van geïnstalleerde apps analyseert, waardoor het stalkerware apps kan detecteren. Indien de beveiligingsoplossing stalkerware identificeert, bel dan de helpdesk van je beveiligingsbedrijf zodat de software op de juiste manier kan worden verwijderd."

- Eddy Willems, security evangelist bij G DATA CyberDefense

Door de toename van stalkerware verliezen veel mensen stukje bij beetje hun zeggenschap en autonomie. G Data CyberDefense heeft daarom afgelopen jaar met verschillende security bedrijven en organisaties die zich inzetten voor slachtoffers van huiselijk geweld, de Coalition Against Stalkerware opgericht. De coalitie wil slachtoffers van stalkerware helpen en meer bekendheid en informatie geven.