Schade Phishing banken in 2018 bijna verviervoudigd

Gepubliceerd op 27 maart 2019 om 07:37
Schade Phishing banken in 2018 bijna verviervoudigt

De schade door phishingaanvallen bij Nederlandse banken liep in het afgelopen jaar op naar 3,81 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van de Betaalvereniging Nederland. Een jaar eerder stond de teller nog op 1,05 miljoen euro.

Bij phishing ontvangen slachtoffers een nepbericht van bijvoorbeeld een bank, waarin ze worden verleid in te loggen. Deze inloggegevens worden vervolgens naar de aanvaller verstuurd, die hiermee kan binnendringen om geld te stelen.

Volgens de Betaalvereniging Nederland gebruiken cybercriminelen steeds betere hulpmiddelen, waarmee phishingaanvallen vaker en op grotere schaal worden uitgevoerd. Daarnaast zien de e-mails er steeds professioneler uit, wat ze lastiger te onderscheiden maakt.

 

Fraudeurs zouden ook steeds vaker phishingaanvallen via apps zoals WhatsApp uitvoeren. Daarnaast gebruiken ze de namen van slachtoffers in e-mails om vertrouwen te wekken. (social engineering)

De Betaalvereniging Nederland roept klanten van banken op om goed op te letten of een e-mail echt afkomstig is van het mailadres van een bank. Ook zou het verstandig zijn om niet zomaar op links in e-mails te drukken.

Bron: Nu.nl, Betaalvereniging Nederland

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.