Ransomware infecteert hoofdstad staat New York

Gepubliceerd op 2 april 2019 om 08:48
Ransomware infecteert hoofdstad staat New York

Systemen van de Amerikaanse stad Albany, hoofdstad van de staat New York, zijn afgelopen weekend met ransomware besmet geraakt. De beveiligingssoftware van de stad, die 98.000 inwoners telt, ontdekte de ransomware. Vanwege de infectie werden burgers die huwelijks-, geboorte- en overlijdenscertificaten wilden aanvragen naar een andere stad doorgestuurd. Ook vergunningsaanvragen kon de stad niet meer afhandelen.

Verder was het tijdsregistratiesysteem offline, waardoor medewerkers hun uren op papieren urenstaten moesten bijhouden, zo meldt NewsChannel 13. Veel details over de infectie zijn niet door de stad gegeven. Zo is onduidelijk om welke ransomware het gaat, hoe de infectie kon plaatsvinden en of de stad het gevraagde losgeld heeft betaald. De politievakbond van Albany APOU uitte in een Facebookbericht kritiek op het stadsbestuur en de informatievoorziening. Volgens de APOU hadden agenten geen toegang tot het planningssysteem, e-mail en andere online diensten en was het onduidelijk of de gegevens van medewerkers risico hebben gelopen.

Bron: security

Wat is ransomware?

Ransomware is software waarmee de computer wordt ‘gegijzeld’. Het slachtoffer kan niet meer bij zijn persoonlijke bestanden. Bij het opstarten van de computer verschijnt een melding dat een bedrag betaald moet worden om weer toegang te krijgen. Er wordt in veel gevallen gevraagd om te betalen met bitcoins of een andere cryptomunt. Hieronder bespreken we manieren om bij een ransomware besmetting weer toegang te krijgen tot je bestanden. In veel gevallen is er echter maar een oplossing: de back-up terugzetten. Het is dan ook essentieel altijd een goede back-up voorhanden te hebben van bestanden. Zonder zo’n back-up is de kans groot dat je honderden euro’s moet betalen om de bestanden terug te krijgen. Als het al lukt!

MEER INFO >>

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.