Asco: "De schade loopt in de miljoenen euro's"

Gepubliceerd op 8 juli 2019 om 13:51
Asco: "De schade loopt in de miljoenen euro's"

Asco-personeel na maand weer aan de slag

Het bedrijf kan na de cyberaanval met ransomware vanaf maandag weer ongeveer op volle toeren draaien.

Bij de producent van vliegtuigonderdelen Asco in Zaventem is er vanaf maandag een volledige werkhervatting. Ook de 150 laatste werknemers kunnen dan opnieuw aan de slag. Dat zegt hr-manager Vicky Welvaert vrijdag.

Vier weken na de grootschalige cyberaanval met ransomware of gijzelsoftware om geld los te peuteren, op 7 juni, meldt het bedrijf dat het opnieuw min of meer op volle toeren gaat draaien. 'De tijdelijke werkloosheid door overmacht wordt opgeheven', zegt Welvaert.

Handmatig

Maar dat betekent volgens Asco nog niet dat alles weer zal verlopen zoals voorheen. 'We gebruiken nu workarounds of nevenoplossingen. Bovendien worden veel taken die vroeger automatisch gebeurden manueel uitgevoerd', zegt Welvaert. Het zal nog een tijd duren om ook dat op te lossen. Vandaar dat Asco, zoals vorige week bekend raakte, tijdelijk personeel gaat aantrekken om de achterstand in te halen en toch zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. 

De hr-directeur schat dat het tot eind dit jaar kan duren voor de achterstand volledig is weggewerkt. Ook de collectieve sluiting van twee weken, eind juli en begin augustus, gaat op de schop. In de mate van het mogelijke wordt dan toch voortgewerkt. Asco vraagt het personeel waar mogelijk zijn verlof te verplaatsen. 

Intussen is het forensisch onderzoek naar de daders door externe specialisten nog aan de gang. Welvaert zegt ook dat het nog steeds te vroeg is om een juist bedrag te plakken op de schade. 'Maar die is aanzienlijk. Ze loopt in de miljoenen euro's.'

Bron: tijd.be

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.