Bitcoin belangrijkste cryptomunt op het darkweb

Gepubliceerd op 16 mei 2020 om 08:30
Bitcoin belangrijkste cryptomunt op het darkweb

De Amerikaanse denktank genaamd 'Rand Coproration' heeft een nieuw onderzoek gepubliceerd over het gebruik van bitcoin (BTC) op het darkweb. Niet geheel verrassend, maar ook op de afgesloten plek van het internet is BTC de belangrijkste cryptomunt.

Het darkweb is het gedeelte van het internet dat niet wordt geïndexeerd door bijvoorbeeld de meeste zoekmachines. Er vinden daar allerlei dingen plaats. Legale, maar ook illegale praktijken, meer info »

Drie grote onderwerpen

Het onderzoek werd gefinancierd door 'Electric Coin Company', het bedrijf achter een andere munt genaamd Zcash. Forbes publiceerde de resultaten van het onderzoek: ”Zcash wordt minder gebruikt dan Bitcoin en Monero.”

Rand keek naar drie grote onderwerpen: geld witwassen, het financieren van terrorisme en de handel in illegale goederen. Bitcoin speelt volgens het onderzoek daarin nog altijd de grootste rol.

Logisch ook, want bitcoin is de grootste, meest bekende en betrouwbare cryptomunt die er is.

Het onderzoek

Dit onderzoek betekent overigens niet dat er met bitcoin en eventueel andere valuta niet meer wordt gehandeld: ”Gebrek aan bewijs is geen bewijs.” De onderzoekers benadrukken dat er goed moet worden gekeken naar de geldstromen van cryptovaluta. ”We moeten neutraal naar technologie kijken, het kan gebruikt worden voor verschillende dingen. En daarna moeten we kijken naar het echte bewijs”, luidt het rapport.

Het onderzoek komt overeen met de cijfers van 'The Block Research.' Zij merkten tijdens hun tripje over het darkweb ook dat veel marktplaatsen bitcoin accepteren als betaalmiddel. Dat zegt overigens niks over de exacte bedragen die er omgaan in deze business.

Van de 31 marktplaatsen gebruikte 29 bitcoin.

Een bitcoin transactie is een perfecte tool wanneer je een waardetransactie wil doen. Het is grenzeloos en niet te censureren. Het netwerk maakt geen onderscheid tussen gebruikers en ook criminelen kunnen er dus gebruik van maken.

Tegelijkertijd bewijst dit ook dat bitcoin werkt: bitcoin moet permissieloos zijn, en dus ook gebruikt kunnen worden door mensen die niet door iedereen erg aardig worden gevonden. Dat is een van de belangrijkste eigenschappen.

Bron: Bitcoinmagazine / Robin Heester

RAND RR 4418
PDF – 791,2 KB 512 downloads