OM eist 6 jaar tegen drugskoerier én vendor op het Darkweb

Gepubliceerd op 26 mei 2020 om 23:59
OM eist 6 jaar tegen drugskoerier én vendor op het Darkweb

Een ‘drugsdealer 2.0’. Zo bestempelde de officier van justitie van het Landelijk Parket vandaag in de rechtbank Rotterdam een 23-jarige verdachte uit Bodegraven tegen wie zij 6 jaar gevangenisstraf eiste met aftrek van het voorarrest. ‘Hij bood niet alleen het grootste deel van onderschepte met drugs gevulde postpakketten aan bij inleverpunten van een post- en pakketbedrijf, meneer handelde ook als vendor 611 bestellingen van verdovende middelen af via het darkweb. Bovendien is een flinke bedrijfsvoorraad in zijn woning aangetroffen’, zo motiveerde de officier haar strafeis. 

Een paar weken terug is aan verdachte een ontnemingsvordering betekend van 26.045 euro wederrechtelijk verkregen voordeel.

Start van het onderzoek

Het onderzoek door de Landelijke Eenheid van de politie onder gezag van het Landelijk Parket is gestart op 13 februari 2019. Het speciale Post Interventie Team van de politie (PIT) ontving die dag een bericht van het Cargo Harc Team (HARC) van de Koninklijke Marechaussee (KMAR), dat tijdens een reguliere controle in een postsorteercentrum twee postpakketten waren onderschept met daarin computerprinters waarin verdovende middelen verstopt zaten in seal bags. Het ging om bijna 5 kilo MDMA en 5 gram cocaïne.

Harddrugs in printers, frituurpan, airfryer en aftershave-flesje

De beide postpakketten bleken overeenkomsten te hebben met een aantal andere postpakketten dat tijdens andere controles in beslag is genomen, zowel voor als na 13 februari 2019. Meestal betrof het pakket een doos van een elektronicabedrijf. In die doos zat dan ook daadwerkelijk een printer, een friteuse of air fryer, maar die bleek vervolgens gevuld met sealbags met honderden grammen tot enkele kilo’s drugs. Dat varieerde van pillen en MDMA tot cocaïne en ketamine. In één pakket was de aftershave van een bekend cosmeticamerk vervangen door amfetamine. Als retouradres was meestal een bedrijf in elektrische apparaten of een printshop opgegeven. Deze adressen waren vals.

Verdachte

Onderzoek naar onder andere camerabeelden van post- en pakketinleverpunten waar de pakketten zijn ingeleverd, heeft geleid tot de identiteit van de verdachte uit Bodegraven. Op 28 mei 2019 is de verdachte aangehouden in zijn huis in Bodegraven. In het huis zijn ten laste gelegde verdovende middelen aangetroffen. Hierom is ook het voorhanden hebben van verdovende middelen ten laste gelegd.

Hij is de persoon gebleken die de postpakketten bij verschillende inleverpunten in voornamelijk zijn regio, tussen Leiden en Utrecht, maar ook daarbuiten, had ingeleverd voor verzending naar het buitenland. De pakketten gingen veelal naar andere landen, waaronder Nieuw-Zeeland, Australië, Kroatië, Duitsland, de Verenigde Staten en Zweden. Tien pakketten met verdovende middelen die door de Bodegraver zijn ingeleverd voor verzending, zijn door de KMAR, de douane en het PIT onderschept.

Tijdens observaties door de politie is gebleken dat de Bodegraver verdachte thuis maar ook bij een tankstation afspraken heeft met een man en diens vriendin. Daarbij worden tasjes van een bekend cosmeticamerk met inhoud uitgewisseld, waarmee de Bodegraver vervolgens gezien wordt bij inleverpunten van het post- en pakketbedrijf. Het OM verdenkt de 23-jarige van het tezamen en in vereniging met een ander plegen van de uitvoer van verdovende middelen.

Drugskoerier én vendor: drugsdealer 2.0

Uit onderzoek door de digitale recherche naar een in beslaggenomen HP laptop die in het huis waar verdachte woonde is aangetroffen, is gebleken dat hij niet enkel drugs uitvoerde, maar ook verantwoordelijk is voor de verkoop van verdovende middelen via het Darkweb. Het gaat om 611 bestellingen die hij vanuit twee vendor accounts afwikkelde, tussen 28 november 2018 en zijn aanhouding. Op de laptop zijn onder meer publieke PGP-sleutels en een private aangetroffen. Volgens het OM bewijsstukken dat verdachte zijn activiteiten wilde afschermen voor politie en justitie. 

Beslag

In totaal is in dit onderzoek door het PIT beslag gelegd op gegevensdragers, 2500 XTC pillen, ruim 8 kilo MDMA, 1 kilo hasj, 117 LSD zegels, bijna 5000 gram amfetamine, ruim 50 gram cocaïne en 100 ml meth amfetamine.

Daarvan werden onder meer 1861 gram MDMA, 52 gram amfetamine, 117 LSD zegels en bijna 3 gram cocaïne evenals een aanzienlijk aantal XTC-pillen aangetroffen tijdens doorzoeking van het huis van verdachte in Bodegraven. De rest is aangetroffen in de onderschepte postpakketten.

Uitspraak

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: OM

Gerelateerd nieuws