Verkopers van darkweb-drugs beschuldigd van het verhandelen van € 228 miljoen euro in Bitcoin

Gepubliceerd op 8 augustus 2020 om 08:00
Verkopers van darkweb-drugs beschuldigd van het verhandelen van € 228 miljoen euro in Bitcoin

Toeristische souvenirs, zoals maracas, werden gebruikt om opioïden uit Puerto Rico te importeren, die de vermeende criminelen voor Bitcoin verkochten voordat ze werden aangehouden.

Een Amerikaanse darkweb-leverancier en een Costa Ricaanse apotheker zijn beschuldigd van het verhandelen van illegale drugs ter waarde van ongeveer € 228 miljoen euro in Bitcoin.

Duo dinsdag aangeklaagd

Het duo werd dinsdag aangeklaagd door een federale grand jury in het District of Columbia, volgens een  rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het rapport benadrukte de inspanningen die wetshandhavingsinstanties leveren om illegale darkweb-transacties met virtuele valuta aan te pakken. 

Volgens het rapport verkocht David Pate (44), naar verluidt opioïde pillen die hem waren gestuurd door Jose Hou (38), verborgen in toeristische goederen zoals maracas. De verdovende middelen werden tussen 2013 en 2018 geadverteerd op verschillende darkweb-marktplaatsen, waaronder de inmiddels ter ziele gegane Silk Road en AlphaBay. 

Klanten zouden Pate naar verluidt meer dan 23.903 Bitcoin (nu ongeveer € 228 miljoen) hebben betaald voor de medicijnen, waaronder een vorm van de pijnstiller OxyContin en morfinepillen. 

In totaal zijn zeven aanklachten ingediend tegen Pate en Hou. Deze omvatten: samenzwering om gereguleerde stoffen te distribueren, distributie van gereguleerde stoffen, samenzwering om gereguleerde stoffen te importeren, samenzwering om geld wit te wassen, en witwassen van monetaire instrumenten.

"Deze beschuldigingen zijn een waarschuwing voor drugshandelaren over de hele wereld dat noch de lijkwade van het darknet, noch van virtuele valuta hun illegale activiteiten kan verbergen voor de waakzaamheid van de Amerikaanse wetshandhaving", zei waarnemend Amerikaans advocaat Michael Sherwin voor het District of Columbia. 

Cryptocurrencies

Autoriteiten hebben onlangs hun inspanningen geïntensiveerd om criminele activiteiten op het darkweb aan het licht te brengen en laten zich niet afschrikken door transacties die zijn ontworpen met het oog op anonimiteit en die worden uitgevoerd in cryptocurrencies. Blockchain-analysebedrijven, zoals Chainalysis en Elliptic, zijn opgekomen om wetshandhavingsinspanningen te ondersteunen.

Gebruikers betalen voor goederen op darkweb-marktplaatsen in Bitcoin of andere cryptocurrencies zoals privacy munt Monero. Volgens Chainalysis werd in 2019 meer dan € 675 miljoen euro aan cryptocurrency naar darkweb-markten gestuurd. 

Maar Bitcoin-transacties zijn openbaar beschikbaar en kunnen worden gekoppeld aan een echte identiteit. Bovendien hebben de meeste crypto-uitwisselingen kennis van uw klant, wat betekent dat hun klanten identiteitsverificatie moeten indienen.  

Witwassen

In een historische zaak werd Ross Ulbricht geïdentificeerd als de eigenaar en exploitant van de Silk Road-markt nadat de politie Bitcoin-transacties had getraceerd tot een portefeuille die hij bezat. Hij zit nu een dubbele levenslange gevangenisstraf uit .

En vorig jaar werden drie vermoedelijke drugsdealers gearresteerd omdat ze naar verluidt meer dan € 1,9 miljoen euro op het darknet hadden witgewassen. Hun activiteiten werden gedeeltelijk blootgelegd als resultaat van inspanningen op het gebied van blockchain-analyse.

Drugsverkopers hebben extra bedrog nodig om deze cyber-speurneuzen te slim af te zijn.

Bron: decrypt.co

Pate Indictment 8 4 20 1
PDF – 4,0 MB 442 downloads