'Moderator' en 'Scam watcher' Darkwebmarket 'Alphay' 11 jaar achter de tralies

Gepubliceerd op 3 september 2020 om 13:16
'Moderator' en 'Scam watcher' Darkwebmarket 'Alphay' 11 jaar achter de tralies

Onlangs werd bekend dat één van de grootste darkweb marktplaatsen plotseling offline was gegaan.

Het gevolg? Voor circa €25,4 miljoen aan Bitcoins gestolen. Een van de mannen die de marktplaats beheerde, is nu veroordeeld en zal tot 2031 in de gevangenis moeten zitten, door een gevangenisstraf van 11 jaar.

Department of Justice

Dit blijkt uit een officiële verklaring dat op de overheidssite van de Verenigde Staten (VS) gepubliceerd is. Hieruit blijkt dat de man veroordeeld is wegens samenzwering door deel te nemen aan een corrupte organisatie, als rol van moderator op de illegale marktplaats, AlphaBay. Op het platform kon vrijwel alles verhandeld worden, waaronder ook drugs, wapens en creditcardgegevens. Vervolgens konden de gebruikers hun betaling verrichten door middel van cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Monero.

Voor de deelname hieraan, werd de veroordeelde medeplichtig. Hierdoor heeft hij dan ook 11 jaar gevangenisstraf gekregen.

Volgens een rechter in de Verenigde Staten ben je, wanneer je actief bent op het darkweb, niet automatisch veilig. Dit houdt in dat bijvoorbeeld jou locatie nog steeds kan worden gevonden als je hier niet de nodige maatregelen voor hebt genomen.

Scam watcher

De veroordeelde werd in Bitcoin betaald om ruim 20.000 geschillen tussen verkopers en kopers te behandelen. Hiernaast trad hij ook op als scam watcher, die de marktplaats zo veilig mogelijk zou moeten maken. Zo werd actief gezocht op mogelijke scams en werden deze op zijn beurt van de marktplaats verwijderd.

In juni 2019 werd de AlphaBay-beheerder al aangeklaagd. Afgelopen januari pleitte hij zich echter pas schuldig. Officieel stond zijn veroordeling gepland voor mei, maar werd lang uitgesteld vanwege beperkingen als gevolg van de wereldwijde COVID-19-pandemie. Nu is hij echter veroordeeld.

AlphaBay, marktplaats voor o.a. illegale drugs

Enkele van de opties waaruit kopers op AlphaBay kunnen kiezen, van drugs tot wapens

AlphaBay Darkmarket

AlphaBay was één van de grootste zwarte markten die te vinden was op het darkweb. In juli 2017, na uitgebreid onderzoek van de Amerikaanse FBI, konden zei de marktplaats eindelijk sluiten. Nadat de website zo’n 3 jaar online was, wist het al ruim actieve 400.000 gebruikers te werven, toch een hele prestatie.

Eerder werd Alexandre Cazes, de oprichter én exploitant van de marktplaats, al aangeklaagd in de Verenigde Staten. Op dat moment woonde Cazes echter in Bangkok, waardoor hij door de Royal Thai Police in hechtenis genomen werd. Later werd Cazes echter dood aangetroffen in zijn gevangeniscel in Thailand. Alhoewel nooit officieel bekend geworden is wat de reden hierachter is, gaan geruchten rond van zelfmoord.

Bezoekers van de online marktplaats betalen via digitale valuta zoals Bitcoin

Alexandre Cazes, de Canadees die AlphaBay leidde, werd op 5 juli 2017 gearresteerd in Thailand

Nog steeds in onderzoek

Het onderzoek rondom de illegale marktplaats loopt nog steeds. Zo worden onder andere de servers van de marktplaats nu onderzocht en is de laptop van Cazes ook al uitgebreid onderzocht. Met de nieuwe informatie die hieruit voortvloeit wordt geprobeerd om nog meer mede-betrokkenen te in kaart te brengen. Zo kunnen zij op hun beurt vervolgens worden gearresteerd.

11 Years In Prison For Moderating Disputes On Darknet Marketplace Alphabay
PDF – 64,9 KB 355 downloads

Bron: justice.gov, newsbit.nl, dailymail.co.uk