Communicatie middelen en logistieke partners cruciaal voor criminele organisaties

Gepubliceerd op 27 februari 2021 om 07:00
Communicatie middelen en logistieke partners cruciaal voor criminele organisaties

In het artikel KIK het alternatief voor TOR omschreven we een nieuw ecosysteem dat naast het TOR netwerk opereert. We hebben in het verleden verschillende artikelen gewijd aan wat er op KIK te vinden was. Veelal bleek dat de applicatie als ondersteuning diende van de criminele operaties die via het TOR netwerk liepen. Echter vonden we in het verleden dat naast KIK ook Telegram vaak genoemd werd door criminele organisaties als extra verlengstuk in de communicatie/marketingmix van de organisatie. Deze verwijzingen zagen we zwart-op-wit genoemd worden op het Darkweb.

Mediumkeuze

Net als bij het maken van een marketingplan voor een legale onderneming moeten criminelen bepalen waar hun doelgroep zit en hoe ze die bedrijfsmatig het beste kunnen bedienen, terwijl ze de opsporingsdiensten een stap voor blijven.

Criminelen kijken kort gezegd naar de volgende stappen bij het kiezen van een ondersteunende mobiele applicatie:

 • Waar zit mijn doelgroep/potentiële klanten (geografische grondslag)
 • Hoe wil ik met hen communiceren (tekst/bellen/appen/etc)
 • Via welke kanalen kan ik zonder al te veel informatie over mezelf te geven vrij communiceren
 • Hoe kan ik snel schakelen tussen de verschillende communicatiemiddelen zonder dat het overzicht kwijt raakt? Lees : Wat is compatibel met andere communicatiemiddelen
 • Welk communicatiemiddel heeft een goed alternatief wat erop lijkt
 • Hoe sterk is de overheid qua opsporing en vervolging

Het is dus niet zo makkelijk te zeggen waar welke organisatie zit, gezien de vluchtigheid van het Internet. Maar bovenstaande vragen geven wel een richting aan hoe er gedacht wordt bij het opzetten van een communicatiemix. Uiteraard zijn er 1001 verschillende mobiele applicaties die door criminelen gebruikt worden, maar op het TOR waren duidelijke verwijzingen naar Snapchat, Telegram en KIK.

Alternatief voor TOR

Telegram is net als KIK een belangrijk alternatief voor criminelen gezien we uit eigen onderzoek konden zien dat alle illegale zaken die je op het TOR ziet ook 1-op-1 gelijk kan schakelen aan de illegale zaken die plaatsvinden op Telegram en KIK. Het is louter de communicatiestrategie die het operationele en tactische verschil maakt voor de criminele organisatie. De criminele ecosystemen op het Darkweb, KIK en Telegram vertonen dezelfde karakteristieken. 

Deze karakteristieken kun je onderverdelen in het volgende schema:

Medium Karakteristiek
KIK Drugsmarkten aanwezig met doorverwijzing naar TOR of Snapchat
Telegram Drugsmarkten aanwezig met doorverwijzing naar Snapchat / Instagram of TOR
TOR Drugsmarkten aanwezig doorverwijzing naar Snapchat / Telegram / Instagram of I2p
Gemeenschappelijke karakteristieken TOR / Telegram en KIK Ondersteuning
Drugs-, wapen-, share-, hacking-, cracking en swappingfora en red rooms aanwezig Taalgebruik van de gebruikers zijn nagenoeg gelijk (welk medium ook gebruikt wordt). Geografische ligging en sociale omgeving van gebruiker bepaald hier het soort medium gebruik
Crypto valuta mogelijkheden Bij alle media behalve Telegram aanwezig. Telegram verwijst wel actief naar Bitcoin en post kwamtum valuta

Geliefd logistieke partner voor criminelen

DHL, UPS, Fedex en POSTNL geliefd logistieke partner voor criminelen.

Logistieke bedrijven moeten volgens Europese Douanewetgeving aan zware eisen voldoen. Deze eisen staan beschreven in de vele vergunningen en certificaten die deze bedrijven moeten bezitten alvorens ze mogen opereren binnen de EU. Je kunt dan denken aan de volgende vergunningen en / of certificaten:

 • Vergunning Toegelaten Geadresseerde
 • Vergunning Toegelaten Afzender
 • AEO vergunning
 • Vergunning tot het voeren van een RTO
 • TAPA vergunning

Periodiek worden deze vergunningen geëvalueerd op naleving, echter sluiten al deze waarborgen niet uit dat criminelen misbruik maken van deze logistieke bedrijven ter distributie van hun illegale waar. Door de grote transport volumes, operationele druk en personele krapte bij Douane en Politie is het onmogelijk om alle illegale waar te onderscheppen of om alle drugshandelaren aan te houden. Soms vallen dealers door de mand, maar meestal glippen ze door het net. Zo zijn DHL en PostNL zeer geliefd onder criminelen, gezien deze partijen onmogelijk de transporten kunnen stoppen (door grote volumes in combi met operationele en kostentechnische druk van markt).

Onderstaand een paar voorbeelden van handelaren die open en bloot vertellen via wie ze illegale goederen naar hun klanten versturen.  De onderstaande voorbeelden hebben betrekking op cardinghandel, drugs, en wapenhandel.

We kunnen niet alles laten zien, maar de logistieke vervoerders kunnen zich altijd bij ons melden. Weet dat alle onderzochte resultaten al met de Douane en Politie zijn gedeeld. Het is belangrijk om te vertellen dat de logistieke bedrijven niets te verwijten valt. Criminele organisaties buiten de boel gewoon op een vreselijke manier uit en we willen daarom benadrukken dat privaat-publieke samenwerking essentieel is.

Het is van belang dat de Overheid zogenaamde trusted-channels aanlegt met bedrijven om het verdienmodel van de Europese economie te beschermen en om ervoor te zorgen dat criminelen niet de boel als een schaakspel tegen elkaar uit te spelen. De baas van de AIVD heeft hier in een recent interview naar verwezen.

Drugs op bestelling via DHL

In het onderstaande voorbeeld is te zien dat criminelen drugs via DHL naar hun klanten in Nederland versturen. Ook hier geldt dat meer onderzoek en samenwerking nodig is tussen overheid en vervoerders. Laat elkaar niet in de kou staan! Criminelen spelen het uit!

PostNL betaalverzoek

Op Telegram is duidelijk te zien dat de naam van PostNL met regelmaat wordt misbruikt om consumenten geld afhandig te maken. In het onderstaande voorbeeld is duidelijk te zien dat zogenaamde Panel handelaren PostNL betaalverzoeken aanbiedt aan criminele opkopers.

Het is voor PostNL van belang dat ze een duidelijk standpunt innemen inrichting van deze criminelen. Het is noodzaak dat PostNL duidelijk naar klanten communiceert hoe PostNL om een betaling vraagt. Communicatie naar je klant is de sleutel tot voorkoming - grotendeels- van veel problemen.

Ouders praat met je kind

Net als in het artikel over sexting op Snapchat is op Telegram een ecosysteem aanwezig die alle buitgemaakte sexting foto´s van jonge vrouwen en mannen bespreken en verhandelen - net als op KIK en TOR-

Daarom is het voor ouders van belang om met hun kinderen te blijven praten over sexting en andere illegale zaken die op internet aanwezig zijn. Sluit niet uw ogen voor de vernieuwingen die plaatsvinden op cybercrime gebied. Cybercrime moet een vast onderdeel worden aan de keukentafel. Het is meer nodig dan u denkt!

Conclusie

Concluderend kunnen we zeggen dat Telegram- net als KIK en Snapchat- een geloofwaardig alternatief is voor TOR. Alle ingrediënten zijn aanwezig om z'n alternatief te zijn en te blijven.

Het onderzoek gaat uiteraard verder.

Bron: AnoniemSPB

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.