Is er een darkweb variant van de Metaverse mogelijk?

Gepubliceerd op 13 augustus 2022 om 07:00

Het darkweb is de manier waarop je via het internet illegale dingen kunt doen. De kans dat je er nooit iets hoeft te zoeken is heel groot, of zou in ieder geval groot moeten zijn. Maar wat is het darkweb precies en hoe zal het zich ontwikkelen binnen Meta’s plannen voor het Metaverse?

Darkweb

Het darkweb of darknet is een illegaal gedeelte op het internet waar mensen handelen in creditcardgegevens, cyberwapens en meer dingen in de hacker- of andere criminaliteit. Het wordt gezien als de locatie waar criminelen samenkomen of in ieder geval dingen vinden om illegale activiteiten mee te doen. Soms bieden criminelen hun diensten aan, zoals phishingmails versturen.

Een website op een darkweb bereik je niet door op Google te zoeken naar ‘darkweb’. Je hebt hiervoor een ander netwerk nodig, dat ironisch genoeg ooit werd gestart door het Amerikaanse leger. Het heet het TOR-netwerk, wat staat voor The Union Router (en ze gebruiken het nog steeds voor vertrouwelijke documenten). Soms is er zelfs een uitnodiging nodig voor bepaalde locaties, maar in principe kun je veel gedeeltes ervan ook bereiken zonder dat iemand je vroeg om langs te komen.

CBC - What is the Darkweb?

Blockchain

Het darkweb bestaat uit heel veel nodes, dat is een deel van de blockchain. Er zijn zoveel nodes (computers/telefoons) dat het onmogelijk is om te weten te komen wat de afkomst van een netwerk is. Daardoor kunnen criminelen er veilig zaken doen. Hoe ze betalen? Met cryptovaluta, want die werken ook precies met zo’n blockchain principe. Het is een van de weinig transactiemethoden die niet worden gecheckt door een centrale organisatie.

En daar is ook meteen de link met het Metaverse, want hiervan wordt ook verwacht dat cryptovaluta er een grote rol gaan spelen. Het Metaverse hangt straks waarschijnlijk samen van blockchain-applicaties die gezamenlijk een ecosysteem van cryptotransacties mogelijk maken. Zo kun je straks je nieuwe Nike-schoenen voor je avatar aanschaffen met je cryptovaluta, zoals Bitcoin of Ethereum. Kijkend naar hoe een darkweb werkt en hoe crypto werkt, zou je dus zeggen dat er wel degelijk een darkweb-variant van het Metaverse mogelijk is.

TOR-netwerk

Het lastige aan het darkweb, dat is dat het niet perse illegaal is. Het is niet voor niets dat de Amerikaanse overheid het TOR-netwerk ook nog steeds gebruikt. Darkwebs zijn bijvoorbeeld in landen zonder persvrijheid essentiële digitale locaties om toch met journalisten samen te komen voor het uitwisselen van informatie. Je hebt op het gewone internet amper de mogelijkheid om anoniem te blijven, terwijl die anonimiteit op het darkweb nog wel bestaat.

Je kunt het ergens vergelijken met een stripclub: sommige mensen vinden het maar louche locaties en zouden er zelf nooit komen (de mensen die het darkweb dus niet bezoeken), anderen zijn alleen in het café-gedeelte te vinden (de mensen die bijvoorbeeld voor vrije meningsuiting op het darkweb komen) en dan zijn er die die een stripper meenemen naar een hokje boven, waarvan je niet weet wat er precies gebeurt. Die laatste categorie is ongeveer hoe je de cybercriminelen op het darkweb kunt omschrijven. Mensen vinden het vaak spannend of eng omdat je niet weet wat er allemaal gebeurt. En ja: omdat er soms wel degelijk dingen gebeuren die niet volgens de regels zijn.

Dark-Metaverse

Als er wordt gesproken over de potentiële gevaren van het Metaverse, dan zien we vaak dat er wordt gegrepen naar online pesterijen die nog heviger zouden kunnen worden of de angst dat mensen die bril nooit meer af willen zetten en alleen nog in de virtuele wereld willen leven. Wat echter ook op de loer ligt, is dat er een soort Dark-Metaverse ontstaat. Er zijn straks immers delen van het Metaverse die op blockchains gebaseerd zijn. Als die ‘dark’ worden, dan zou het darkweb zich zomaar naar het Metaverse kunnen bewegen. Tenminste: als daarvoor niet een stokje wordt gestoken.

Oculus CTO John Carmack heeft al gezegd dat Meta niet helemaal open zal zijn voor de wereld van versleuteling. Meta wil cryptovaluta wel ondersteunen, maar het zal waarschijnlijk ook weer geen compleet open cryptoplatform willen worden. John denkt dat digitale tokens die niet zijn volgens de regels, alleen kunnen worden gebruikt op het darkweb en dat is niet op het Metaverse. Meta heeft al aangegeven dat het niet akkoord gaat met digitale tokens die niet volgens de regels zijn en gepaard gaan met fraude en hoge financiële risico’s, maar tegelijkertijd zegt het dat het niet per se de grote voortrekker wil zijn in het Metaverse, dus wie houdt een dark-Metaverse tegen?

Het is nu nog vroeg, maar het is mede door het bekende blockchain principe niet onmogelijk dat er een dark-variant komt van ons ‘nieuwe’ internet. Zodra het Metaverse meer vorm krijgt, komen we bij je terug over of dat darkweb op het Metaverse realiteit wordt, of wellicht is al is geworden.

Bron: facebook.com, blockworks.co, cbc.ca, youtube.com, dutchcowboys.nl Laura Jenny

Meer info over darkweb 

Meer darkweb nieuws