EN: Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Cybercrimeinfo.nl (ccinfo.nl) is geen onderdeel van de Nederlandse Politie. Lees hier meer over wie wij zijn.


Veilig digitaal Breda


Zoals we inmiddels weten gaat Cybercrime een steeds grotere rol spelen in onze maatschappij, zo ook in Breda. Het tegengaan van Cybercrime is een grote uitdaging omdat het internet anoniem en wereldwijd is. Juist daarom moeten we veel meer aan de voorkant zitten: preventie dus! 

Waarom? 

Rondom Cybercrime is nu nog een gebrek aan kennis en is bij slachtoffers vaak sprake van schaamte. Bij vragen of behoefte aan ondersteuning, weten bewoners vaak niet waar ze terecht kunnen. Daarom zijn wij in Gemeente Breda in 2018 gestart met het opleiden van 'Cyberambassadeurs' (digitale Buurtambassadeurs) om bewoners meer te betrekken op het gebied van digitale veiligheid. 

Hoe? 

Betrokken buurtbewoners worden opgeleid om als aanspreekpunt of vraagbaak te dienen voor de buurtgenoten op het gebied van Cybercrime. Op deze manier willen wij samen Cybercrime bespreekbaar maken en uit de onbekendheid halen. Daarnaast is de buurtambassadeur een schakel tussen gemeente, politie en bewoners en kunnen zij zo bijdragen aan de digitale weerbaarheid van hun buurtgenoten.

Aanmelden 

Ben jij het verbindend element tussen gemeente, politie en buurtbewoners op het gebied van Cybercrime-preventie en ben jij bereid een stapje extra te zetten voor je buurt? Meld je dan aan als "Digitale Buurtambassadeur". Aanmelden kan op de volgende email adressen, buurtpreventie@breda.nl of peter@cybercrimeinfo.nl onder vermelding 'Ik wil me aanmelden als Digitale Buurtambassadeur'.


Wij zijn eigenlijk de initiatiefnemers en bedenkers van dit unieke project, gestart in 2018?


Cyber Ambassadeurs Breda winnen Hein Roethofprijs

De Cyber Ambassadeurs Breda hebben de Hein Roethofprijs 2022 gewonnen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) reikt deze prijs elke 2 jaar uit aan een organisatie of samenwerkingsverband die op een verfrissende manier de sociale veiligheid verbetert. Op 31 oktober ontvingen de Cyber Ambassadeurs €20.000 en een klein kunstwerk uit handen van minister Franc Weerwind.

Het was een oplettende politieman in Breda die opmerkte in de aangiftes hoe eenvoudig mensen slachtoffer worden van online criminaliteit. Steeds meer criminaliteit verplaatst zich naar het internet. Door de grote anonimiteit en doordat app-berichten, mails en nepwebsites een groot bereik bieden, worden steeds meer mensen online opgelicht. Lees verder

Nieuws veilig digitaal Breda

December 2023
Augustus 2023
November 2022
Oktober 2022
Juni 2022
April 2022

De nieuwe Cyber Ambassadeurs

Afgelopen februari en maart hebben Jonathan van Eerd, beleidsadviseur (cyber)veiligheid en cybercrime expert Peter Lahousse weer een nieuwe groep cyber ambassadeurs opgeleid! Onze felicitaties gaan natuurlijk uit naar de cyber ambassadeurs! Een mooi moment om er even op terug te blikken.

Lees meer »
Maart 2022

"Met cyberambassadeurs bereiken we meer mensen"

Hoe zorg je ervoor dat burgers beter weerbaar worden tegen cybercriminelen? De gemeente Breda leidt daarvoor cyberambassadeurs op. Dit is zo’n succes dat het concept inmiddels ook toegepast wordt in andere steden, zoals Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Hoe werkt het? We namen een kijkje op 1 van de trainingen.

Lees meer »
Januari 2022

"Ik geloof sterk in preventie"

Breda gelooft in inzet van inwoners bij het veilig en leefbaar houden van de gemeente. Er is al tien jaar een groot buurtpreventienetwerk. Voor haar overstap naar het gerechtshof Den Bosch, waar ze raadsheer is geworden, blikte wethouder leefbaarheid en wijkveiligheid Greetje Bos (VVD) terug op de behaalde resultaten. ‘Na elke campagne gaat het aantal meldingen omhoog.’

Lees meer »

Bredaase inwoners gaan samen de strijd aan tegen cybercrime

Digitale criminaliteit, oftewel cybercrime, speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Misschien ben je hier al eerder mee in aanraking gekomen. Denk bijvoorbeeld aan phishing, een vorm van cybercriminaliteit waarbij je een sms van de belastingdienst ontvangt, omdat je zogenaamd nog € 549 moet betalen. Of heb je wel eens een spoofing telefoontje van de bank gehad? Waarin ze vertellen dat jouw spaargeld risico loopt.  

Lees meer »
Oktober 2021
Juni 2021