Documenten opgeslagen bij gemeenten gevoelig voor datalekken

Gepubliceerd op 30 april 2021 om 15:00

Datalekken zijn helaas dagelijkse realiteit. Er belanden continu gegevens van duizenden, soms wel miljoenen mensen op straat. Dit betekent dat persoonsgegevens door hackers ingezien of gestolen kunnen worden. De consequenties kunnen soms enorm zijn, denk hierbij aan identiteitsfraude.

Ontstaan datalek

Een datalek kan ontstaan door een kwetsbaarheid in de techniek of mens. De kwetsbaarheden in de techniek zijn meestal relatief makkelijk op te lossen (mits het een zeroday betreft) door zodra er een update of patch beschikbaar is deze uit te voeren. Maar de mens blijft kwetsbaar voor misleiding. Als criminelen of onderzoekers zich voor doen als een ander (bank, persoon, dienst) dan zou het zomaar kunnen dat je informatie deelt met een persoon die zich als een ander voordoet.

Journalist Sven van der Meulen doet onderzoek naar documenten die worden opgeslagen bij gemeentes. Voor wie zijn die eigenlijk toegankelijk?  Wat blijkt? Voor iedereen!

Bekende Nederlanders

Zo krijgt Sven bijna 1000 documenten van bekende Nederlanders in zijn inbox. Van Grapperhaus, Baudet tot aan Humberto Tan.

De controle op het aanvragen van documenten lijkt niet te bestaan. Inbraak-experts reageren geschrokken omdat je met deze documenten een per direct voordeel verkrijgt bij het plegen van een inbraak.
Ook de politiek reageert geschrokken, zo stelt het CDA Kamervragen naar aanleiding van Sven zijn reportage.

Bron: youtube.com, vrijevogelsmedia.nl

Meer info over datalekken lees je hier

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Datalekken gerelateerde berichten

Datalekken weekoverzichten