Dropshipping


Dropshipping betekent letterlijk, 'doorverkoop of direct shipment'. Het is een bedrijfsmodel waarbij goederen door een handelaar worden besteld bij een producent of groothandel en vanuit daar rechtstreeks worden geleverd aan de eindklant.

Levering.

Dropshipping is niet verboden. De beheerders van de webshops hebben een eigen bedrijf en kunnen daarmee gewoon aan de slag. Er gelden wel een paar eisen. Zo moeten ze het in verband met levertijd vermelden als producten uit China komen. Daarnaast moet er een klantenservice aanwezig zijn en moeten producten veilig zijn. Dit is met name met electronica van belang. Tenslotte moet een klant een product kunnen retourneren.

Volgens de KVK is een nadeel voor dropshippers dat de Nederlandse webwinkel verantwoordelijkheid draagt in geval van problemen. Komt een product dus niet óf beschadigd aan, dan moet de Nederlandse verkoper dit oplossen. Hierom adviseren ze ondernemers nauw contact te houden met hun leveranciers.

Oplichting?

Aan de geldende eisen wordt niet altijd voldaan. Daardoor ontstaan klachten. In tijden van corona was het bijvoorbeeld lastig om producten te laten leveren vanuit China. Sommige klanten voelen zich opgelicht. Hadden ze het product zélf via AliExpress besteld, dan waren ze immers veel minder geld kwijt geweest. Daarnaast moeten ze lang wachten op hun pakketje en twijfelen ze aan de kwaliteit van hun nieuwe aankoop. Online-shoppers die liever niet op deze manier winkelen, moeten dus goed blijven opletten. Het voelt dus misschien als oplichting, maar dat is het niet.

Uiteraard zijn er nep webshops met slechte bedoelingen en dit is uiteraard wel oplichting. Meer over nep webshops kun je hier lezen.Augustus 2020