Mapster


Wat is een Mapster?

Een Mapster is een term die in de wereld van cybercriminaliteit wordt gebruikt om een specifiek soort cybercrimineel aan te duiden. Dit type crimineel richt zich specifiek op het uitvoeren van gecoördineerde en grootschalige phishing-aanvallen.

Een Mapster stuurt in bulk berichten uit die phishing-links bevatten naar een groot aantal potentiële slachtoffers. Deze links leiden doorgaans naar frauduleuze websites die erop gericht zijn de persoonlijke en financiële informatie van de ontvanger te stelen.

Daarnaast beheert een Mapster wat bekend staat als een phishing panel. Dit is een webgebaseerd hulpmiddel dat ze gebruiken om hun phishing-aanvallen te beheren en de verzamelde informatie te volgen. Met behulp van dit panel kunnen ze de effectiviteit van hun aanvallen volgen en bijsturen waar nodig.

Na het verzamelen van de benodigde informatie, gaat de Mapster over tot financiële acties. Ze schrijven geld over van de rekening van het slachtoffer naar rekeningen van zogenaamde 'geldezels', die fungeren als tussenpersoon voor het illegaal overmaken van gestolen geld.

Bovendien gebruikt de Mapster de gestolen rekeninginformatie om online aankopen te doen. Deze aankopen kunnen van alles zijn, van luxe goederen tot digitale goederen of diensten.

Tot slot werkt een Mapster vaak met 'Leads', wat in deze context verwijst naar lijsten met gegevens van potentiële slachtoffers. Deze lijsten kunnen bestaan uit e-mailadressen, telefoonnummers, of andere contactinformatie, en kunnen worden gekocht op het darkweb of elders.

Samenvattend is een Mapster een cybercrimineel die gespecialiseerd is in grootschalige phishing-aanvallen en de daaropvolgende financiële uitbuiting van de slachtoffers.

Wat is dan een Bonker of een Spitta?