Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het slachtoffer geworden van cybercriminelen

Gepubliceerd op 28 april 2020 om 10:30
Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het slachtoffer geworden van cybercriminelen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het slachtoffer geworden van cybercriminelen. Sinds de uitbraak van het COVID-19-virus is het aantal cyberaanvallen vervijfvoudigd. Afgelopen week lekten er duizenden e-mailadressen en wachtwoorden van de organisatie online. Alle geïnfecteerde computersystemen worden momenteel gemigreerd naar een meer beveiligde omgeving.

Gezondheidsinstellingen

Het coronavirus houdt ons allemaal bezig. Overheden treffen maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan en de toestroom van nieuwe patiënten op de intensive care binnen perken te houden. Burgers houden anderhalve meter afstand en blijven zoveel mogelijk thuis. En zorgprofessionals maken overuren om besmette mensen te verzorgen.

Daarnaast is er een groepje hackers die amok maakt. Zij grijpen de coronacrisis aan om gezondheidsinstellingen het leven zuur te maken. Begin april waarschuwde Interpol nog dat ziekenhuizen wereldwijd steeds vaker het slachtoffer zijn van cybercriminelen die ransomware-aanvallen uitvoeren. Daarbij worden computers als het ware gegijzeld en krijgen gedupeerden pas weer toegang tot hun bestanden als ze losgeld betalen. Nu het coronavirus rondwaart is het extra gevaarlijk als je geen toegang hebt tot je computersystemen: er staan immers mensenlevens op het spel.

WHO geliefd doelwit

Dat de WHO in deze tijd een geliefd doelwit is voor cybercriminelen, is niet vreemd. De Gezondheidsorganisatie verwerkt grote hoeveelheden informatiestromen. Door toegang tot deze gegevens af ontzeggen, kunnen criminelen er een financieel slaatje uit slaan. En dat is precies wat ze op dit moment proberen.

Sinds het uitbreken van het coronavirus ziet de WHO een “dramatische toename” in het aantal cyberaanvallen, zo schrijft ze in een verklaring. Het zijn gerichte aanvallen op het personeel. Cybercriminelen maakten vorige week duizenden e-mailadressen en wachtwoorden buit. Daarvan zijn er inmiddels 450 van online verschenen. Hackers misbruiken deze adressen om zich uit te geven als WHO-medewerkers. Zij vragen de geadresseerden om geld te doneren in de strijd tegen het coronavirus. In plaats van het echte donatieprogramma belandt het geld op de bankrekening van de criminelen. Hier is duidelijk sprake van identiteitsfraude.

Het aantal cyberaanvallen ligt momenteel vijf keer zo hoog in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De WHO benadrukt dat de core-systemen geen moment in gevaar zijn geweest. De e-mailadressen en wachtwoorden zijn verkregen via extranet, een systeem dat naar eigen zeggen minder goed beveiligd is dan de netwerken van de WHO.

Cybersecurity bedreigingen

De WHO neemt vanzelfsprekend maatregelen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Ze werkt momenteel nauw samen met beveiligingsbedrijven uit de private sector om haar interne systemen te versterken. Daarnaast krijgen alle medewerkers een training aangeboden hoe zij cybersecurity bedreigingen kunnen herkennen. De WHO vraagt iedereen die een e-mail ontvangt van de Gezondheidsorganisatie om waakzaam te zijn. Geloof niet zomaar wat erin staat, maar raadpleeg betrouwbare bronnen.

Bron: WHO, vpngids

Meer actueel nieuws