Cyberaanval treft Hogeschool en Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 18 februari 2021 om 08:00
Cyberaanval treft Hogeschool en Universiteit van Amsterdam

De Hogeschool en Universiteit van Amsterdam (HvA en UvA) zijn allebei het slachtoffer van een cyberaanval. Het Security and Operations Centre (SOC) heeft geconstateerd dat ‘onbekende derden’ zichzelf toegang hebben verschaft tot de ICT-omgevingen. Maatregelen zijn en worden genomen om de gevolgen van de aanval te beperken.

Soort cyberaanval

De details over de cyberaanval zijn op dit moment nog schaars. Het is niet bekend om wat voor soort aanval het precies gaat, of er persoonsgegevens of andere data zijn gestolen, of dat de daders bestanden hebben versleuteld en losgeld eisen. In het laatste geval spreken we van ransomware of gijzelsoftware. Eind 2019 werd de Universiteit Maastricht door een ransomware-aanval getroffen. De universiteit betaalde bijna twee ton om weer toegang te krijgen tot het computernetwerk en onderzoeksgegevens.

Medewerkers van het Security and Operations Centre van de HvA en UvA onderzoeken op dit moment welke delen en toepassingen van de ICT-omgeving zijn geraakt door de hackers. Om de impact op het onderwijs en onderzoek te minimaliseren, worden de komende tijd systemen tijdelijk uitgezet. Dat betekent dat studenten, docenten, onderzoekers en academici geen gebruik kunnen maken van de systemen. De informatie die daarin is opgeslagen, is dan eveneens niet beschikbaar. “We begrijpen dat dit overlast geeft en proberen dit zoveel mogelijk te beperken”, schrijft de UvA in een persverklaring.

Geen verdere mededelingen

De onderwijsinstellingen zeggen dat ze, in het belang van het onderzoek, op dit moment geen verdere mededelingen doen over de achtergrond en omvang van de cyberaanval. Het onderwijs lijdt er minimaal onder. Geplande examens en lessen gaan gewoon door. Mocht er iets in de planning veranderen, dan worden studenten daarvan op de hoogte gebracht.

Onderwijsinstellingen vaker doelwit

Onderwijsinstellingen in Nederland en Belgie zijn wel vaker het doelwit van hackers. Zojuist noemden we al even de Universiteit Maastricht. Afgelopen jaar hadden de TU Delft en Universiteit Utrecht last van de naweeën van een cyberaanval bij Blackbaud. Blackbaud is de grootste leverancier van CRM-software voor onderwijsinstellingen en non-profitorganisaties ter wereld. Dat bedrijf maakte eind juli bekend dat ze in de maanden daarvoor getroffen waren door een ransomware-aanval.

De aanvallers stalen een oud back-upbestand, daterend uit 2017, met persoonsgegevens van studenten, alumni en medewerkers. Het ging om onder meer voor- en achternaam, contactgegevens, burgerservicenummer (BSN), donatiegedrag, evenementbezoeken en opleidings- en loopbaangegevens.

Eerder deze week werden de servers van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gehackt. Via een persbericht liet de instantie weten dat alle applicaties op het netwerk momenteel niet toegankelijk zijn. Medewerkers kunnen onder anderen geen e-mails ontvangen en verzenden of toepassingen van Office 365 gebruiken.

De software waar academici een subsidieaanvraag kunnen indienen voor onderzoek, draait op een externe server. Uit voorzorg heeft de NWO besloten om deze af te sluiten voor alle gebruikers, totdat zeker is dat er geen infectie heeft plaatsgevonden. De organisatie liet weten dat ‘het gehele primaire proces’ voor onbepaalde tijd is opgeschort. Beveiligingsexperts onderzoeken de zaak en zijn reeds begonnen met herstelwerkzaamheden.

Hv A En Uv A Doelwit Cyberaanval
PDF – 114,5 KB 361 downloads

Bron: twitter.com, uva.nl, vpngids.nl

Meer info over ‘cybercriminaliteit’?

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.

Cybercrime  gerelateerde berichten