De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Cybercriminelen slaan toe in Zeeland: ‘Taboe op aangifte doen moet weg’

Gepubliceerd op 4 november 2021 om 20:50

De toename van cybercrime in de politieregio Zeeland-West-Brabant is schrikbarend. In 2020 werd bij de politie liefst 3.465 keer aangifte gedaan door Zeeuwen en West-Brabanders die via het internet werden opgelicht. De totale schade bedroeg 9,4 miljoen euro. ,,Cybercrime vertoont een explosieve groei, ook in Zeeland”, meldt de politie.

Verdubbeling aantal aangiften

Het is een verdubbeling van het aantal aangiften, want in 2019 werden er ‘slechts’1.750 meldingen opgenomen (schade 3,7 miljoen euro). De werkelijke schade is waarschijnlijk nog vele malen hoger omdat de aangiftebereidheid erg laag is: 8,2%.

Webinar cybercriminaliteit

De cijfers werden gisterenmiddag bekend gemaakt tijdens een webinar over cybercriminaliteit, georganiseerd door de gemeente Middelburg en de politie. Burgemeester Harald Bergmann vroeg aandacht voor de oplopende cijfers: ,,Gezamenlijk moeten we de digitale weerbaarheid van onze burgers en bedrijven vergroten en kunnen we het taboe op het doen van meldingen wegnemen. Want schaamte speelt nog steeds een rol.”

Om cybercriminaliteit aan te pakken, ligt een belangrijke taak bij de gemeenten. ,,Ze hebben een belangrijke rol bij preventie en het opwerpen van barrières tegen cybercriminelen.”

Bron: pzc.nl

Wat is cybercrime 》

Bekijk alle vormen en begrippen 》

Actuele aanvallen overzicht per dag 》

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Meer nieuws

Cybercriminelen beginnen ChatGPT te gebruiken

Eind november 2022 bracht OpenAI 'ChatGPT' uit. De nieuwe interface voor het 'Large Language Model (LLM)', die meteen veel belangstelling wekte voor AI en de potentiële toepassingen ervan. ChatGPT droeg echter ook bij aan het moderne cyber dreigingslandschap, omdat al snel duidelijk werd dat het genereren van code minder vaardige cybercriminelen kon helpen bij het eenvoudig uitvoeren van cyberaanvallen.

Lees meer »

“We moeten de taken in cyberspace verdelen”

Als het in de gemeente fout gaat op het vlak van cybersecurity en persoonsgegevens op straat belanden, kijken we direct de burgemeester aan. Eigenlijk is het vreemd dat we de verantwoordelijkheid voor de digitale veiligheid van de gemeente bij de burgemeester neerleggen. Het is beter om de taken en verantwoordelijkheden in cyberspace op strategisch niveau te verdelen.

Lees meer »

«   »