Betaal je aan ransomware criminelen, dan komen ze bijna altijd terug

Gepubliceerd op 18 juni 2021 om 07:00

Ransomware-aanvallen blijven de krantenkoppen halen, en met goede reden: gemiddeld is er elke 11 seconden een nieuwe ransomware-aanval, en de verliezen voor organisaties door ransomware-aanvallen zullen naar verwachting oplopen tot $ 20 miljard in de loop van 2021, na een recordtoename van verliezen van meer dan 225% in 2020. Maar wat zijn de werkelijke kosten voor bedrijven die zijn getroffen door een ransomware-aanval?

The True Cost to Business

Uit een nieuw wereldwijd onderzoeksrapport van Cybereason, getiteld Ransomware: 'The True Cost to Business' , blijkt dat de overgrote meerderheid van de organisaties die te maken hebben gehad met een ransomware-aanval, aanzienlijke gevolgen hebben gehad voor het bedrijf, waaronder inkomstenderving, schade aan het merk van de organisatie, ongeplande inkrimping van het personeelsbestand en zelfs sluiting van het bedrijf.

De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek

Verlies van bedrijfsinkomsten

66 procent van de organisaties meldde een aanzienlijk omzetverlies na een ransomware-aanval

Meer losgeld eisen

35 procent van de bedrijven die losgeld betaalden, betaalde tussen $ 350.000 en $ 1,4 miljoen, terwijl 7 procent losgeld betaalde van meer dan $ 1,4 miljoen

Merk- en reputatieschade

53 procent van de organisaties geeft aan dat hun merk en reputatie zijn beschadigd als gevolg van een succesvolle aanval

C-Level Talent Loss

32 procent van de organisaties gaf aan C-Level talent te verliezen als direct gevolg van ransomware-aanvallen

Ontslagen van werknemers

29 procent meldde gedwongen te zijn werknemers te ontslaan vanwege financiële druk na een ransomware-aanval

Bedrijfssluitingen

Maar liefst 26 procent van de organisaties meldde dat een ransomware-aanval het bedrijf dwong om de activiteiten voor een bepaalde periode volledig te sluiten

Andere bevindingen

Andere belangrijke bevindingen in het volledige rapport onthullen de mate waarin verliezen voor het bedrijf kunnen worden gedekt door cyberverzekeringen, hoe voorbereid organisaties zijn om ransomware-bedreigingen voor het bedrijf aan te pakken met betrekking tot adequaat beveiligingsbeleid en personeel, en meer gedetailleerde informatie over de impact van ransomware-aanvallen per regio, bedrijfsgrootte en branche.

Beveiliging voor de aanval

Daarnaast biedt het rapport bruikbare gegevens over de soorten beveiligingsoplossingen die organisaties hadden vóór een aanval, en welke oplossingen het vaakst werden geïmplementeerd door organisaties nadat ze een ransomware-aanval hadden meegemaakt.

Losgeld betaald

Het betalen van losgeld bleek dan ook geen garantie te zijn voor een succesvol herstel. In feite verergerde betaling juist het probleem, door meer aanvallen aan te moedigen. “Door de dreiging het hoofd te bieden door een strategie voor vroege detectie te hanteren, waarbij eerst preventie wordt toegepast, kunnen organisaties disruptieve ransomware stoppen voordat ze het bedrijf schade kunnen toebrengen,”  waarschuwt Cybereason.

Cybereason Ransomware Research 2021
PDF – 18,1 MB 418 downloads

Bron: cybereason.com

Meer info over ransomware

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Ransomware gerelateerde berichten