De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Mensenhandel op het darkweb, Yazidi-vrouwen en kinderen te koop

Gepubliceerd op 27 augustus 2022 om 07:00

In de nasleep van de couppoging van 15 juli 2016 heeft Turkije zijn strategie voor terrorismebestrijding gewijzigd om operaties te richten op ‘de bron in situ’ van waargenomen dreigingen. De strategie is met name toegepast tegen de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), zoals geportretteerd door frequente berichten over hooggeplaatste PKK-leden die zijn gedood op Syrisch en Iraaks grondgebied met behulp van Turkse inlichtingennetwerken en zowel gewapende als ongewapende drones.

Toch lijkt dezelfde strategie niet te worden toegepast op ISIS. De meest recente opmerkelijke operatie van de autoriteiten tegen ISIS was de gevangenneming en terugkeer van Kasım Güler uit Syrië op 21 juni 2021. Güler was aangesteld als de ISIS-‘gouverneur’ van Turkije. In zijn getuigenis zei Güler dat nadat ISIS zijn grondgebied in Syrië had verloren, de groep besloot zich opnieuw in Turkije te vestigen in opdracht van de zelfverklaarde kalief en voormalig ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi voordat hij werd vermoord.

Geconfronteerd met de aanhoudende aanwezigheid van ISIS-cellen binnen zijn grenzen, heeft Turkije traag gereageerd op mogelijke bedreigingen van de groep, evenals inconsistenties in de behandeling van ISIS-verdachten door het gerechtelijk systeem en de benarde situatie van Yazidi’s die nog steeds door sommige ISIS-leden worden vastgehouden in Turkije. Ik heb uitgebreid gerapporteerd over deze onderwerpen en zal hieronder enkele trends belichten die opvallend afwezig zijn in het nationale discours.

ISIS-leden gebruiken het darkweb om Yazidi-vrouwen en kinderen te verkopen

Na het bloedbad van Shengal in Irak in 2014 worden Yazidi-vrouwen en -kinderen nog steeds gevangen gehouden en seksueel misbruikt door ISIS-leden die in Turkije en elders wonen, hoewel hun aantal onbekend blijft. ISIS-leden gebruiken het darkweb om Yazidi-vrouwen en kinderen te verkopen en te kopen die ze uit Sinjar hebben ontvoerd.

Uitwisselingen beginnen normaal gesproken met de beveiligde tussenpersoon die een gevangen vrouw of kind uit het huis van een ISIS-lid haalt. Na een paar keer van voertuig te zijn gewisseld om detectie te voorkomen, wordt de vrouw of het kind naar een vooraf aangewezen locatie gebracht. De vrouw of het kind wordt dan overgedragen aan hun families. Betalingen aan ISIS-leden worden gedaan door de families van de slachtoffers, meestal in cryptocurrencies. Soms komt de Iraakse ambassade in Ankara tussenbeide en maakt reisdocumenten op voor de geredde Yazidi’s om terug te keren naar Irak.

In 2018 huurde een Iraakse Turkmeen, die ook een hooggeplaatst ISIS-lid was (met de rang van emir) uit Tel Afar, een flat in de wijk Keçiören in Ankara. Het appartementengebouw stond in een straat achter het plaatselijke politiebureau. De emir trok in bij zijn vrouw, hun vier kinderen en een tot slaaf gemaakte Yazidi-vrouw, die 14 jaar oud was op het moment van haar gevangenneming door ISIS in 2014.

Ze raakte zwanger nadat ze was verkracht door de emir en beviel. Gedurende deze tijd reisde de emir regelmatig heen en weer vanuit Irak. De persoon die de Yazidi-vrouw vond, was haar broer, die na jaren van inspanning de reis van zijn zus van Mosul naar Ankara kon volgen. Hij fotografeerde discreet zijn zus met haar 8 maanden oude baby bij een van de zeldzame keren dat ze de flat verlieten.

Vervolgens stapte hij naar de politie met de informatie die hij had verzameld. Dit leidde tot de politiedetentie van de ISIS-emir en zijn vrouw, hoewel ze werden vrijgelaten op grond van “gebrek aan aanklachten”. Het bestaande bewijs van ontvoering, marteling en verkrachting was echter voldoende om een ​​openbaar proces te starten.

Vrouw op het darkweb gekocht gered

In een ander geval in het Sincan-district van Ankara werd een 24-jarige tot slaaf gemaakte Yazidi-vrouw gered nadat haar familieleden in Australië (die zelf asielzoekers zijn) haar op het darkweb hadden gekocht. De vrouw werd 10 maanden vastgehouden in een huis in Sincan en systematisch verkracht. Op haar lichaam werden tekenen van marteling gevonden in de vorm van brandplekken van sigaretten en scheermesjes.

Volgens wat ik ontdekte van de Yazidi-gemeenschap, was dit eigenlijk de tweede keer dat ze werd verkocht. In 2018 werd haar foto online geplaatst op een virtuele slavenmarkt en binnen ongeveer een uur was ze verkocht. De koper was een Iraaks Turkmeens ISIS-lid dat destijds in Mosul was gevestigd.

Deze persoon, die vaak naar Turkije reisde, bracht de tot slaaf gemaakte Yazidi-vrouw samen met zijn twee vrouwen en vier kinderen naar een flat in Sincan. In 2020 is in Irak een betaling voor haar vrijlating gedaan en is de vrouw overgedragen aan beveiligde tussenpersonen in Ankara.

Een afzonderlijke reddingspoging duurde drie jaar. Hadiya Hussein Zandinan was zwanger toen ze werd gevangengenomen tijdens de ISIS-invasie van Sinjar in 2014. Twee jaar later werden Hadiya en haar dochter te koop aangeboden op het darkweb en haar familieleden betaalden ongeveer 17.000 USD om hun vrijlating te verzekeren.

Eenmaal vrij, ging Hadiya op zoek naar het lot van haar ontvoerde zoon, echtgenoot, moeder, vader en drie broers en zussen. In 2017 werden twee van haar broers en zussen opgespoord in Kırşehir. Toen een Iraakse Turkmeense vrouw twee kinderen van 9 en 11 jaar ging registreren, vermoedde de ambtenaar dat ze niet hun moeder was en startte ze procedures die leidden tot de betrokkenheid van functionarissen van de Iraakse ambassade.

De kinderen werden vervolgens geïdentificeerd als Yazidi en onder staatsbescherming geplaatst. Daarnaast registreerde de Iraakse ambassade de kinderen en hun foto’s bij organisaties die families helpen vermiste Yazidi’s te vinden. Hadiya herkende de twee kinderen als haar broers en, ondanks dat ze naar Kırşehir was gereisd, kon ze vanwege juridische belemmeringen niet met hen worden herenigd.

Een DNA-test – die Hadiya nodig had om wettelijke voogdij te krijgen – toonde een match, maar de autoriteiten eisten van Hadiya dat zij bewijs leverde dat de ouders van de broers en zussen waren overleden. De procedures leidden tot een juridische strijd die drie jaar duurde en het verhaal werd in verschillende talen vertaald en kreeg internationale aandacht.

Ten slotte droeg president Recep Tayyip Erdoğan, met politieke interventie, de kinderen over aan Nechirvan Barzani, president van de regionale regering van Koerdistan, in Ankara op 4 september 2020.

Zevenjarig meisje te koop op het darkweb

In nog een ander geval werd in februari 2021 een zevenjarig meisje te koop aangeboden op het darkweb. De online advertentie werd na ongeveer vijf minuten verwijderd. De politie die verschillende illegale activiteiten op het darkweb volgde, deed zich voor als de familie van het kind en bood een hoge betaling aan. Ondertussen identificeerde de cybercrime-eenheid de locatie van het IP-adres. Het kind werd gered van een adres in de wijk Keçiören in Ankara en ISIS-verdachten werden in hechtenis genomen.

Naast hun gevangenen is de aanwezigheid van ISIS-militanten zelf. Tien jaar geleden gebruikten mensen van over de hele wereld die zich wilden aansluiten bij een jihadistische strijd en dit deden door zich bij ISIS aan te sluiten, vaak via routes door Turkije en naar Syrië. Na de geografische nederlaag van de groep in 2017 werden dezelfde routes omgekeerd gebruikt.

Terugkerende jihadisten en ISIS-sympathisanten uit Turkije behoorden tot de belangrijkste aanhangers van Syrische en Iraakse militanten. Deze steun, samen met andere hulp, vergemakkelijkte de opvang en huisvesting van veel Iraakse en Syrische militanten in Turkije.

Momenteel verblijven ISIS-leden die zijn teruggekeerd in de Turkse provincies Antakya, Batman, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri, Kırşehir, Konya, Yalova en Yozgat, met de grootste groepen in Ankara en Istanbul, volgens gegevens gevonden in aanklachten en op basis van openbaar beschikbare informatie over de locatie waar terrorismebestrijdingsoperaties tegen ISIS worden uitgevoerd.

De districten Çubuk, Sincan en Pursaklar in Ankara, samen met de wijk Saray, zijn populaire woongebieden geworden onder buitenlandse ISIS-leden. In deze wijken en buurten zijn ook verboden scholen gevestigd die onderwijs geven in lijn met jihadistische waarden.

Bovendien is Kırşehir de favoriete stad van de naaste familieleden en medewerkers van de vermoorde voormalige ISIS-leider al-Baghdadi. Hoewel veiligheidstroepen vaak terrorismebestrijdingsoperaties uitvoeren in Kırşehir, blijft een aanzienlijke ISIS-aanwezigheid in de stad.

In Istanbul hebben ISIS-leden ook onderdak gevonden in conservatieve districten. Volgens verklaringen van het ministerie van Binnenlandse Zaken waren bijna alle ISIS-leden die werden vastgehouden tijdens terrorismebestrijdingsoperaties in Istanbul, Iraakse of Syrische burgers.

Vrouwen en kinderen

Het is algemeen bekend dat de vrouwen en kinderen van leden van het Vrije Syrische Leger (FSA) in het district Başakşehir in Istanbul wonen en het is geen geheim dat FSA-strijders zich in Istanbul en andere steden hebben gevestigd en het staatsburgerschap van Turkije hebben gekregen. Veel van de Syrische en Iraakse FSA-strijders die in Turkije zijn gevestigd, verdienen hun brood met mensensmokkel.

Deze smokkelaars bieden een van de weinige overgebleven opties voor gezinnen die hun dochters, schoondochters en kleinkinderen informeel naar Turkije willen brengen, zonder ze in het rechtssysteem te registreren. Grootouders en families die wanhopig op zoek zijn naar hun familieleden uit de detentiekampen al-Hol en al-Roj van de Syrische Democratische Krachten (SDF), betalen FSA-leden tussen de 40.000 en 50.000 euro om ze naar buiten te smokkelen, volgens mijn rapportage.

Veel grootouders die in Ankara en Istanbul wonen, hebben hun dochters en kleinkinderen via deze smokkelnetwerken naar Turkije gebracht. Door mijn verslaglegging onderhoud ik contact met dergelijke families en heb ik familieleden ontmoet die via dergelijke middelen Turkije zijn binnengekomen. Wanneer ik deze gezinnen bezoek, zie ik teruggekeerde kinderen de witte, entari-stijl mantel die ze zijn opgegroeid onder ISIS-heerschappij niet willen uittrekken.

Ik ben ook getuige geweest van zulke kinderen die met grote keukenmessen speelden en nagemaakte gordijnen uitbeeldden, waarbij de een een koord om de nek van de ander deed. In persoonlijke interviews met hun moeders vraag ik of ze psychologische steun krijgen voor hun kinderen, die ISIS militair en religieus onderwijs kregen.

Noch de moeders, noch de kinderen krijgen enige psychologische behandeling of ondersteuning en leiden nog steeds een zeer afgeschermd privéleven dat is afgesneden van de bredere samenleving.

Terrorismebestrijdingsoperaties richten zich meestal op buitenlanders

Ondanks de voortschrijdende antiterreuroperaties die maandelijks tegen ISIS worden uitgevoerd en berichten in de media over vermeende aanhoudingen van leden, is er weinig informatie over hoeveel militanten die bij dergelijke operaties worden betrapt vervolgens worden vervolgd. In het geval dat een vermeend ISIS-lid wordt vervolgd en veroordeeld, zal hun juridische verdedigingsteam vaak gebruik maken van de effectieve wroegingsclausule in het Turkse Wetboek van Strafrecht, die de duur van hun gevangenisstraf verlaagt.

Sommige beklaagden kunnen terugkeren naar hun normale leven met alleen gerechtelijke controles. Veel ISIS-leden die gebruik hebben gemaakt van de effectieve wroegingsclausule, leiden een relatief rustig leven in hun buurten, opererend of werkend in kleine bedrijven. Dergelijke contraterrorisme-invallen en juridische procedures weerhouden ISIS-leden er niet van om onderdak te bieden, geld over te maken en mensen te smokkelen.

Bij het onderzoeken van de nationaliteit van degenen die worden vastgehouden in terrorismebestrijdingsoperaties, blijkt de overgrote meerderheid buitenlanders te zijn, voornamelijk Irakezen, Syriërs, Turkmenen en Kazachen. Daarentegen blijven ISIS-leden met het Turkse staatsburgerschap over het algemeen ongestoord en leven onder de radar, tenzij de politie wordt getipt of er een bericht in de pers is.

‘Hooggeplaatste’ ISIS-leden in Ankara

Na dieper in te gaan op inconsistenties met juridische procedures, werd een geheimhoudingsbevel geplaatst tegen de ISIS-leden die het hierboven beschreven zevenjarige Yazidi-kind naar Turkije hadden gebracht en te koop hadden aangeboden.

Ik slaagde erin een kopie van de aanklacht te bemachtigen en ontdekte dat alle drie de verdachten – vermoedelijk ISIS-leden – waren vrijgelaten. In de aanklacht stond dat de Iraakse burgers Anas V., Sabah A.H.O. en Nasser H.R. werkten onder Jabbar Salmman Ali Farhan Al Issawi, die bekend stond als een figuur die dicht bij de vermoorde voormalige ISIS-leider al-Baghdadi stond.

De aanklacht verwees naar de drie vrijgelaten mannen als “hoge [terroristische] organisatorische leiders” en bevatte informatie dat Anas en Nazir de leiding hadden over een ‘Gevangenenrechtbank’ in Fallujah. Alle drie de vermeende ISIS-leden verblijven momenteel in Ankara en hebben een proeftijd.

Op zoek naar een interview ging ik onlangs naar het huis van Sabah A.H.O., die in de wijk Şentepe in Ankara woont. Hij weigerde. Hij werkt als winkelier in de buurt.

Tussen juni 2021 en augustus 2022 werden volgens mijn rapportage nog minstens vier Yazidi-vrouwen (van wie er twee openbaar zijn gemaakt) te koop aangeboden door ISIS-leden in Turkije. Allen werden gekocht en teruggebracht naar hun families in Ankara en verlieten vervolgens het land.

Te oordelen naar politiebulletins en de verklaringen van minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, laat Turkije ISIS geen spierballen bewegen, aangezien elke maand tientallen vermeende leden worden vastgehouden. Om de een of andere reden weerhouden deze invallen ISIS-leden er echter niet van om binnen Turkije onderdak te bieden, geld over te maken en mensen te verkopen.

Bron: anoniem, darkweb, tr.boell.org, turkeyrecap.com, bianet.org, koerdischnieuws.nl

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer info over darkweb 

Meer darkweb nieuws 


«   »