'Paniek' op het Darkweb tijdelijk door actie politie diensten?

Gepubliceerd op 22 juni 2019 om 11:21
'Paniek' op het Darkweb tijdelijk door actie politie diensten? by CCINL

De beruchte Silk Road site is in 2013 gesloten. Anderen Darkweb markten zijn gevolgd. Maar de online handel in illegale verdovende middelen is niet afgenomen.

Autoriteiten in de Verenigde Staten en Europa hebben onlangs een grootschalige actie gehouden tegen online drugsmarkten, waarbij Wall Street Market en Valhalla, twee van de grootste drugsmarkten op het zogenaamde Darkweb, werden gesloten.

Toch lijkt de wens om drugs te kopen online thuis en geld te verdienen met de verkoop van drugs op het Darkweb groter dan de angst om opgepakt te worden door de politie.

Ondanks de politie acties in de afgelopen zes jaar die geleid hebben tot de sluiting van ongeveer zes markten, waaronder de meest recente twee, zijn er volgens DarknetLive nog steeds bijna 30 illegale markten en nieuws- en informatiesite online op het darkweb.

Deze week konden klanten nog steeds vijf gram heroïne kopen - "Beste kwaliteit, geen mix" - voor 0,021 Bitcoin (ongeveer € 180), of een tiende van een gram crack-cocaïne voor 0,0017 Bitcoin (ongeveer € 14) op de markt bekend als Berlusconi .

Dat betekent dat de strijd tegen online verkoop van drugs steeds meer lijkt op de oorlog tegen drugs in de fysieke wereld. Sites worden verwijderd; een paar mensen worden gearresteerd. En na een tijdje komt de handel en marktplaatsen ergens anders weer naar voren.

"De instabiliteit is een soort van ingebakken op het Darkweb marktervaring geworden," zei Emily Wilson, een expert op het darkweb bij het beveiligingsbedrijf Terbium Labs . "Mensen zijn er niet meer zo bang voor als de eerste paar keer."

Darkweb markten worden gezien als een van de cruciale bronnen van Fentanyl en andere synthetische Opioïden. Deze medicijnen worden vaak in China geproduceerd en naar gebruikers op het darkweb verstuurd. Bij de pakketjes stroom vanuit China, wordt China verweten dat ze de opioïde crisis in de Verenigde Staten versterken.

Spencer Platt / Getty Images

Op Empire, een van de grootste markten die nog online is, kunnen mensen kiezen uit meer dan 26.000 lijsten met medicijnen en chemicaliën, waaronder meer dan 2000 opioïden.

De illegale online verkoop van drugs is in complexiteit en volume toegenomen sinds de sluiting van Silk Road, de oorspronkelijke darkweb markt die in 2011 online kwam en aanvankelijk slechts een kleine selectie psychedelische paddenstoelen aanbood.

Toen de autoriteiten in 2013 de markt sloten en Ross Ulbricht veroordeelden, was de veronderstelling dat dit een ontzettende afschrikking zou teweeg brengen. Maar de dealers die de drugs op de markt hadden verkocht, migreerden naar concurrerende sites die waren opgezet met een vergelijkbare infrastructuur.

Een paar jaar later, in 2017, toen de politie twee van de grootste darkweb markten oprolden Silk Road-, AlphaBay- en Hansa-markt, was er vijf keer zoveel verkeer op het darkweb als de Silk Road op zijn hoogtepunt had, volgens Chainalysis , een bedrijf dat Bitcoin-verkeer analyseert.

De Canadese maker van AlphaBay, Alexandre Cazes , leefde jarenlang in luxe op Thailand, met drie villa's en vier Lamborghini's, dankzij de kleine commissie die AlphaBay bij elke transactie incasseerde, aldus openbare aanklagers. Cazes pleegde zelfmoord kort na zijn arrestatie, volgens de Thaise autoriteiten.

Tom Brenner / The New York Times

Overheden hebben steeds meer substantiële middelen ingezet voor het bestrijden van Darkweb markten.

Begin 2018 richtte de FBI het Joint Criminal Opioid Darknet Enforcement-team, of J-Code, met tal van speciale agenten. Europol heeft een Darkwebteam met agenten uit verschillende landen opgezet. Overal ter wereld zijn autoriteiten de bestrijding aan het opschroeven tegen deze Darkweb markten.

Tijdens de eerste paar maanden van 2019 voerden Amerikaanse autoriteiten een operatie uit genaamd SaboTor, die richtte zich op de verkopers van drugs op het darkweb. Er waren 61 arrestaties in slechts een paar weken. Een bende, in de omgeving van Los Angeles, werd verantwoordelijk gehouden voor het verschepen van 1.500 pakketten crack, heroïne en methamfetamine per maand.

Richard Downing , die toeziet op de afdeling cybercrime van het ministerie van Justitie, zei dat hij en zijn collega's zich hebben gefocust op technieken die wantrouwen veroorzaakten bij de gebruikers en verkopers, door te suggereren dat de sitebeheerders gehackt waren door de politie en dat de informatie bij de overheids instanties bekend was.

Er zijn signalen dat deze politie tactieken de groei van de markten heeft beperkt. Toen de autoriteiten begin mei de Wall Street Market sloten, had de markt 5.400 verkopers, slechts 15% van het aantal wat AlphaBay had toen het twee jaar geleden werd gesloten.

Verschillende markten hebben er ook voor gekozen de verkoop van Fentanyl te verbieden, om zo minder aantrekkelijker te worden voor wetshandhaving diensten. Berlusconi, een van de grootste markten, kondigde dit aan nadat in mei Wall Street Market was gesloten.

"Maar de impact van de opsporingsdiensten van de afgelopen twee jaar kan tijdelijk zijn"

Gegevens van Chainalysis suggereren dat voor het ingrijpen van de opsporingsdiensten de totale transacties op het darkweb waren hersteld tot bijna 70 procent van de vorige piek, net voordat AlphaBay ten onder ging en elke maand groeide.

De heer Downing, de advocaat van het Ministerie van Justitie, zei dat er nu zelfs bij de autoriteiten erkenning bestaat, dat de darkweb markten een blijvend onderdeel van de criminele economie zijn geworden.

"Na enkele succesvolle acties van de opsporingsdiensten, is het moeilijk te voorspellen of de populariteit van darkweb markten nu zal afnemen" zei Mr. Downing. "Ik heb goede hoop dat onze inspanningen om afschrikking en wantrouwen te verspreiden een impact zullen hebben op hoe snel en groot bepaalde markten terugkomen"

Eind mei sloot de Nederlandse politie een site af die zogenaamd Bitcoin-witwassen aanbood, een dienst die het voor de politie moeilijker maakte Bitcoin-transacties te volgen door transacties met elkaar te vermengen.

DeepDotWeb

DeepDotWeb

DeepDotWeb, een nieuwssite die op het 'gewone internet'  actief was en links publiceerde naar darkweb sites, werd in de lente gesloten door de Amerikaanse politie. 

Kort daarvoor hebben de Amerikaanse autoriteiten een nieuws website, bekend als DeepDotWeb, die op het 'gewone internet'  actief was en links en recensies publiceerden naar darkweb uit de lucht gehaald. Met het verdwijnen van deze website zal het waarschijnlijk voor nieuwkomers moeilijker worden om hun weg naar illegale markten op het darkweb te vinden.

De overgebleven markten, en nieuwe markten hebben inmiddels maatregelen genomen om moeilijkere ontmaskert te worden door de opsporingsdiensten.

De meeste markten bieden nu betalingen in alternatieve cryptocurrencies, zoals Monero aan, deze zijn ontworpen om moeilijker te kunnen volgen. En DeepDotWeb heeft al een opvolger in het sociale netwerk en de nieuwssite Dread, die alleen beschikbaar is op het darkweb.

Een van de nieuwe markten die recent zijn opgedoken, Cryptonia, heeft beloofd dat het veel van de tekortkomingen heeft ontdekt die eerdere marktplaatsen kwetsbaar maakten voor de politie.

"Als 'nerds' geloven we dat met de juiste technologie de meeste van deze problemen kunnen worden opgelost", zegt het Cryptonia Team Manifesto."Daarom zijn we begonnen met het bouwen van het perfecte darkweb-handelsplatform."

Er is ook enige bezorgdheid dat verkopers zich terug zullen trekken van de darkweb markten en vervolgens rechtstreeks met klanten gaan onderhandelen op  gecodeerde berichten systemen zoals Telegram, die moeilijk te controleren zijn door de politie.

Ian W. Gray , een darkweb webanalist bij beveiligingsbedrijf Flashpoint, zei dat veel nieuwkomers lijken te hebben geconcludeerd dat de eerdere sluitingen van de darkweb markten het gevolg waren van fouten of kleine problemen in plaats van een fundamentele tekortkoming bij de darkweb markten.

"Wetshandhaving is zeer succesvol geweest," zei Mr. Gray. "Maar mensen vergeten, of ze worden lui, of ze denken dat ze het beter kunnen."

Bron: CCINL, nytimes, overige

Meer info over darkweb 》

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb  gerelateerde berichten