Darkweb drugsdealers opgepakt

Gepubliceerd op 23 februari 2020 om 11:00
Darkweb drugsdealers opgepakt

In een onderzoek waarin nauw met de Duitse justitie is samengewerkt heeft de Haagse politie afgelopen donderdagmorgen (13-2) twee verdachten aangehouden. De mannen worden verdacht van betrokkenheid bij grootschalige drugshandel via het darkweb.

Europees Opsporings Bevel

De opsporingsinstantie in Frankfurt deed onderzoek naar een 38-jarige man uit Pijnacker die zeer geregeld drugs verzond met de post in Duitsland. De Duitse justitie vermoedt dat op deze wijze de verkoop en levering van drugs via Duitsland aan vele honderden klanten wereldwijd op het darkweb plaatsvond.

In mei 2019 werd Nederland via een Europees Opsporings Bevel gevraagd om medewerking aan het onderzoek. Het onderzoek leidde vervolgens naar een 40-jarige man uit Voorburg. Deze man wordt vermoed degene te zijn die de verkoop op het darkweb organiseerde. De 38-jarige man uit Pijnacker zou de drugszendingen vervolgens voorbereiden en naar Duitsland en België brengen om op de post te doen naar klanten over de hele wereld. Het aanbod op het darkweb bestreek vrijwel alle te bedenken soorten drugs: van amfetamine, XTC, cocaïne en hasj tot ketamine. Bij doorzoeking in een loods zijn grote hoeveelheden drugs aangetroffen.

De man uit Pijnacker is aangehouden in Duitsland en zal daar worden vervolgd. De man uit Voorburg zal worden vervolgd in Nederland. Hij is 18 februari voorgeleid voor de rechter-commissaris, die heeft bepaald dat hij 14 dagen langer blijft vastzitten.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Dienst Regionale Recherche in samenwerking met het Internationaal Rechtshulp Centrum.

Darkweb aangepakt

Met het onderzoek is een belangrijke leverancier van drugs via het darkweb aangepakt. De mannen worden verantwoordelijk gehouden voor zeker 1300 bestellingen. De afgelopen jaren waren ze actief op nog twee andere fora, die al eerder werden afgesloten. Toch vonden ze weer een manier om anoniem met hun verkoop verder te gaan.

Het darkweb is een deel van het internet dat niet zomaar te vinden of toegankelijk is. Websites zijn niet via een zoekmachine te vinden en de gebruiker heeft een speciaal programma nodig (en vaak ook inloggegevens) om er te komen. Het darkweb wordt veel gebruikt voor criminele activiteiten, zoals het verkopen van drugs, wapens of kinderporno.

Bron: politie, om