Naar schatting 85 miljoen euro aan Covid-gerelateerde goederen en diensten die te koop worden aangeboden op het darkweb

Gepubliceerd op 14 november 2020 om 11:52
Naar schatting 85 miljoen euro aan Covid-gerelateerde goederen en diensten die te koop worden aangeboden op het darkweb

Na Donald Trump's snelle herstel van Covid-19 vorige maand, verschenen er advertenties op het darkweb ('de onderkant van het internet') waarin het medicijn van 'Regeneron Pharmaceuticals Inc.' werd aangeboden waarbij ze beweerden dat dit het 'wondermiddel' was wat de president snel beter maakte. Terwijl het nog niet was goedgekeurd voor openbare verkoop.

Besmet bloed en speeksel

In mei, toen het coronavirus de hele wereld overspoelde en het einde niet in zicht was, verkocht een vermeende Spaanse laboratoriumarts met Covid-19 besmet bloed en speeksel. Het was niet duidelijk of het werd aangeboden omdat het beschermende antilichamen zou kunnen bevatten of als een manier om een onwetende vijand te infecteren. Hoe dan ook, de prijs voor de behandeling was $ 100 ( 85 euro) voor twee spuiten.

En in april, toen intensive care-afdelingen over de hele wereld werden overspoeld met Covid-19-patiënten die naar adem snakten, beloofde een verkoper op het darkweb ventilatoren "in bulk". Kopers kochten er minstens 300, volgens de verkoper, alleen geïdentificeerd als 'JhonCliff'.

Darkweb markten floreren

Door de pandemie is de aan- en verkoop van goederen verstoord en heeft het de veelal illegale markten op het darkweb laten floreren. Er worden woekerwinsten door paniekaankopen geboekt als gevolg van een wereldwijde gezondheidscrisis.

Aangezien het aantal sterfgevallen wereldwijd 1,2 miljoen is gepasseerd, zijn er honderdduizenden advertenties waarin Covid-19 artikelen worden aangeboden. In normale tijden worden deze locaties vooral gebruikt voor de verkoop van drugs, wapens, pornografie en een verscheidenheid aan gestolen eigendommen. inclusief digitale identiteiten.

Ondergrondse markten

Hoewel toegang tot het darkweb geen ingewikkelde gadgets of kennis vereist, is het niet een plek waar de meeste gebruikers zich bevinden. Veel van de transacties op het darkweb zijn veelal illegaal en het gebruik van aliassen is de norm. 'Bloomberg News' heeft de afgelopen maanden deze ondergrondse sites en kanalen verkend om te onderzoeken in hoeverre Covid-19 de illegale markten van het darkweb heeft hervormd en nieuwe kansen heeft gecreëerd voor de ondergrondse criminelen.

Evolutie afgelopen maanden

In de eerste maanden van de pandemie waren verkopers voornamelijk gespecialiseerd in moeilijk te vinden Covid-producten, waaronder medische apparatuur en testkits. Tegen het einde van de zomer werden gestolen digitale identiteiten verkocht, specifiek met het doel om overheidsprogramma's te bedriegen die bedoeld waren om kleine bedrijven en werklozen te helpen. Meer recentelijk hebben darkweb-profiteurs zogenaamde vaccins aangeboden aan diegenen die niet willen wachten op definitieve goedkeuring door de overheid.

In totaal zijn voor bijna $ 100 miljoen (85 miljoen euro) aan Covid-gerelateerde goederen te koop aangeboden op het darkweb volgens een aankomend rapport van de CTI League, een coalitie van cybersecurity-onderzoekers die malafide handel van Covid-19 producten onderzoekt op internet. In een onderzoek onder 25 van de grootste darkweb-marktplaatsen ontdekte de CTI-onderzoekers dat 10% Covid-gerelateerde artikelen worden aangeboden.

Van verdovende middelen naar Covid-19 handel

Het is vrijwel onmogelijk om te weten hoe lucratief deze markt voor verkopers is geweest. Maar het Bureau voor Drugs en Misdaden van de Verenigde Naties voorspelde in juni dat de handelaren van verdovende middelen zich zouden richten op producten met het Covid-thema, wat suggereert dat er genoeg wanhopige kopers zijn voor verkopers om geld te verdienen.

"Covid is als een grote Black Friday-uitverkoop voor het darkweb geweest", zei Sean O'Connor van de CTI League. "Het is een marketingtool op het darkweb die heeft geresulteerd in een netto positief resultaat voor darkweb-leveranciers."

Verenigde Naties

In april melde de VN dat de handel in Covid-grondstoffen en financiële fraude als een vroege indicator was van wat er komen zou. Zoals wetenschappers en deskundigen uit de 'diagnose- en testfase' komen en naar de 'behandelings- en preventie fase' gaan, zo zullen oplichters dat ook doen, aldus de internationale organisatie.

Beweringen op het darkweb

Sommigen hebben al een "vaccin advertentie" geplaatst waarbij beweert wordt dat het vaccin afkomstig is van een laboratorium arts met toegang tot vaccins die zijn getest, waarbij ze melden dat het nog jaren zou duren voor die vrijgegeven worden.

"De hele wereld is in paniek over een virus dat door mensen is gemaakt", luidt de advertentie, flesjes worden verkocht met een succesvol Covid-vaccin voor $ 25.000. (21.100 euro)  "Ik heb toegang gekregen tot het laboratorium dat massaal het vaccin voor deze ziekte produceert. Het is getest op Israëlische patiënten en het werkt."

Een ander verkondigt een samenzweringstheorie over hoe privé laboratoria vaccins oppotten om hun prijs op te drijven. Maar voor een paar gelukkigen kan de verkoper "flesjes leveren uit het laboratorium die zijn goedgekeurd door de Israëlische minister van Wetenschap en Technologie." De flesjes zijn te koop voor vijf bitcoin, of ongeveer $ 77.000 (91.100 euro).  Opgejaagd door de verkoper met een apocalyptische claim. Dit is de "enige optie om de dood te voorkomen", beweert de advertentie.

Bloomberg

Bloomberg News nam contact op met deze en andere verkopers van Covid-gerelateerde producten, maar geen van hen stuurde berichten terug waarin om commentaar werd gevraagd.

Het probleem met het kopen van een vaccin op het darkweb is natuurlijk dat er geen garanties zijn dat het de echte vaccins zijn. Het is niet verrassend dat er een geschiedenis is van darkweb-verkopers die hun klanten oplichten. Toen maskers bijvoorbeeld vroeg in het traject van de ziekte schaars waren, haalde oplichters in Thailand ze uit vuilnisbakken, verpakten ze opnieuw en verkochten ze als nieuw, aldus lokale media.

Verkopers darkweb passen zich aan

"Online verkopers op darkweb-markten hebben zich aangepast aan de Covid-19-pandemie door verschillende producten en diensten aan hun illegale inventarissen toe te voegen", zegt David Maimon, directeur van de 'Evidence-Based Cybersecurity Research Group' van Georgia State University . "We zien momenteel een relatief laag aantal advertenties waarin reclame wordt gemaakt voor Covid-19-producten, maar een sterke toename van het aantal advertenties voor Covid-gerelateerde financiële zwendel."

Covid goudkoorts

De Covid-goudkoorts heeft nieuwe toepassingen geopend voor de enorme handel met gehackt materiaal die beschikbaar zijn op het darkweb. Criminelen gebruiken het om overheidsprogramma's op te lichten die bedoeld zijn om mensen te helpen die tijdens de pandemie worstelen, aldus de veiligheidsfunctionarissen. Een populair doelwit is het 'Pandemic Unemployment Assistance-programma', dat $ 260 miljard (220 miljard euro) heeft gestort bij miljoenen Amerikanen die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen. De inspecteur-generaal van de Arbeidsafdeling schat dat het programma 26 miljard dollar (22 miljard euro) zou kunnen verliezen door fraude.

De oplichting werkt op een aantal verschillende manieren, maar komt er in wezen op neer dat fraudeurs op het darkweb toegang krijgen tot de persoonlijk identificeerbare informatie van een persoon of bedrijf - naam, sociale zekerheid, belastingnummer, geboortedatum en adres - en vervolgens de informatie gebruiken om in te vullen een aanvraag voor Covid-gerelateerde voordelen.

Broeinest

Voer de cybercriminelen kan het rendement al snel oplopen tot tientallen miljoenen dollars, zei Byung J.Pak , 'US Attorney for the Northern District of Georgia', een regio die volgens hem een ​​broeinest is geweest voor zowel medische producten als financiële misdrijven in verband met de pandemie. De afdeling heeft momenteel 40 lopende onderzoeken met betrekking tot coronavirus gerelateerde misdrijven, waarvan de meeste gericht zijn op onderzoeken op het darkweb, waarbij cybercriminelen zich specifiek richten op regelingen van de overheid en welzijnsprogramma's.

COVID 19 Research Brief Trafficking Medical Products
PDF – 4,4 MB 372 downloads
20200601
PDF – 306,5 KB 382 downloads

Bron: justice.gov, dol.gov, gsu.edu, unodc.org, league.com, medium.com

Meer nieuwsberichten of info over ‘darkweb’?