Zes aanhoudingen in darkweb onderzoek 'Ringwood'

Gepubliceerd op 30 januari 2021 om 08:00

De Politie heeft afgelopen dinsdag zes personen aangehouden die verdacht worden achter de darkweb market 'DutchMasters' te zitten. DutchMasters hield zich op het darkweb bezig met de productie, verkoop en distributie van harddrugs. De totale omzet van DutchMasters wordt geschat op tientallen miljoenen euro’s.

Om 06.00 uur precies vallen eenheden van de 'DSI' (Dienst Speciale Interventies) dinsdagochtend op elf locaties binnen, onder meer in Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Almere.

Het is klapdag in onderzoek 'Ringwood', zoals het onderzoek naar de webshop DutchMasters op het darkweb heet. Op deze verborgen plek op het internet verkoopt DutchMasters naar eigen zeggen sinds 2012 grote hoeveelheden drugs, die vervolgens via pakketpost de wereld over worden gestuurd.

Kopers betalen via cryptomunten zoals bitcoin om anoniem te blijven. Op de site konden verschillende soorten drugs worden gekocht: xtc-pillen, cocaïne, maar ook ketamine, lsd of hasj. Het vermoeden bestaat dat de mensen achter DutchMasters verantwoordelijk zijn voor de productie, verkoop en distributie van deze drugs.

Ontmanteling WallStreet Market

Het onderzoek van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid naar DutchMasters startte in augustus 2019 en valt onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. De politie kwam DutchMasters op het spoor via de in mei 2019 ontmantelde markt WallStreet Market. Op WallStreet Market werden illegale goederen zoals drugs, botnets, malware, vals geld maar ook rijbewijzen, scans en bankdocumenten aangeboden. Op basis van de grootte en de tijd dat webshop actief was, bleek DutchMasters één van de grote verkopers: de drugs van deze webshop ging via postpakket bedrijven de hele wereld over.

Rechercheurs en cyberspecialisten

Het politieonderzoek richtte zich op het neerhalen van de online verkoper DutchMasters, het identificeren van de personen erachter en het ontnemen van het crimineel verdiende vermogen. In dit onderzoek combineerden de rechercheurs en cyberspecialisten van de Dienst Landelijke Recherche het bewijs tegen DutchMasters uit zowel de digitale als de analoge wereld. Op deze manier konden de verdachten worden geïdentificeerd.

Onder de zes aangehouden verdachten zit er een moderator en een postbezorger. Het gaat om mannen en een vrouw  in de leeftijd van 33 tot en met 51 jaar, uit Amsterdam, Diemen en Assendelft. 

Verschillende goederen zijn inbeslaggenomen waar onder een hoeveelheid geld, dure horloges, een Porsche, verschillende gegevensdragers en verdovende middelen.

Diverse criminele activiteiten

DutchMasters wordt in verband gebracht met diverse criminele activiteiten. Zo werd er in september 2020 een distributielijn voor XTC en andere harddrugs ontdekt. Drie verdachten die zich bezighielden met het verpakken, labelen en verzenden werden opgepakt. Wereldwijd bleken er in drie maanden tijd via deze distributielijn ten minste 135 pakketten van 5.000 XTC-pillen te zijn verspreid.

Verder werd er, ook in september 2020, een XTC-lab in Maartensdijk ontmanteld. Vermoedelijk heeft DutchMasters sindsdien geen XTC meer geleverd. Met de ontmanteling van dit lab lijkt de productie van XTC door Dutchmasters dus te zijn stilgelegd.

Op de ene locatie worden de drugs, bijvoorbeeld xtc-pillen, in lege blikken snoep geperst en omwikkeld met folie, om ze daarna in dozen te stoppen. Via corrupte contacten bij een pakketbezorgingsdienst weten de handelaren de dozen drugs in de reguliere poststroom te krijgen, waardoor ze ongehinderd de wereld over gestuurd werden.

In mei 2020 werden acht postpakketten met verdovende middelen in beslaggenomen bij een pakketbezorgingsdienst, die klaar stonden voor verzending naar het buitenland.

Darkweb helemaal niet zo anoniem

Verkopers, kopers en ook beheerders van illegale webshops wanen zich vaak anoniem en ongrijpbaar voor politie en justitie. Door het uitvoeren van strafrechtelijke onderzoeken naar deze criminelen wordt duidelijk dat het darkweb helemaal niet zo anoniem is als gebruikers mogelijk denken. Door internationale samenwerking tussen opsporingspartners is de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van deze illegale webshops dan ook grote schade toegebracht.

Bron: darkweb, diverse, ad.nl, politie.nl

Meer nieuwsberichten of info over ‘darkweb’?

Van A tot Z (vormen van cybercrime en vaak gebruikte begrippen) in begrijpelijke taal.

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier of anoniem.