Darkweb mythes


Waarschuwing

Het is interessant om eens rond te kijken op het darkweb, maar het is er ook behoorlijk gevaarlijk. Voor je het weet klik je op een malafide link en is je computer geïnfecteerd met malware of krijg je iets te zien waar je 's nacht wakker van ligt. Daarom adviseren we om niet naar het darkweb te gaan, tenzij je daar een goede reden voor hebt.

Als je toch even wilt rondkijken, tref dan een aantal veiligheidsmaatregelen om jezelf te beschermen tegen online aanvallen.


Het Darkweb is illegaal

Nope, het darkweb op zich is niet illegaal. In Nederland mag je gewoon het darkweb op gaan zonder over je schouder te hoeven kijken wanneer je later die avond je hond uit laat. Dingen die op het darkweb gebeuren kunnen best illegaal zijn, maar op het gewone web gebeuren ook illegale zaken.


Het Darkweb is lastig te bereiken

Ook fout. Het is vrij simpel om op deze onderste laag van het internet te komen. Het enige wat je moet doen is de Tor browser downloaden, net als dat je bijvoorbeeld Chrome of Safari zou downloaden en installeren. Het enige wat je daarna nog nodig hebt zijn .onion website adressen. Deze zijn verspreid over het internet wel te vinden en er zijn op het darkweb zelfs hele veilige zoekmachines.


Het Darkweb is een extra laag van het Deepweb

Het deepweb is een benaming voor websites die niet toegankelijk zijn voor het grote publiek. Vaak zijn het sites die te maken hebben met bepaalde geheimhoudingen van bedrijven en instanties. Bijvoorbeeld net als dat je je e-mail kunt lezen of op je bankrekening kunt kijken, maar een ander niet. Of denk aan het interne netwerk van bedrijven, die bevinden zich niet op het publieke web.

The darkweb daarentegen zijn websites die anoniem zijn aangemaakt en anoniem bezocht worden. Met de Tor browser kun je het web compleet anoniem bezoeken en ook compleet anoniem websites creëren. Het deepweb en het dark web zijn dus compleet verschillende dingen.


Het Darkweb is gemaakt door de overheden

Overheden supporten de Tor browser en het darkweb, omdat ze zelf ook gebruik maken van anonieme communicatie, niet omdat ze het zelf in handen hebben.


Je kunt 'alles' kopen op het darkweb

Dit gaat in werkelijkheid niet op. Veel marktplaatsen die ooit op het darkweb bestonden zijn er inmiddels niet meer en het staat vol met nep marktplaatsen die er zijn om je te bedriegen. Het is niet onmogelijk om dingen te kopen via het darkweb, maar het is zeker makkelijker via andere wegen.


Alle Cybercrime vindt plaats op het Darkweb

De meeste internetcriminaliteit vindt juist plaats op het gewone web. Tuurlijk is het darkweb niet compleet zonder criminaliteit, maar ergens anders gebeuren veel meer ongure zaken. Het darkweb wordt juist vaker alleen gebruikt om anoniem te communiceren, want je kunt toch beter ergens crimineel zijn waar slachtoffers zich bevinden, in plaats van je eigen soort.


Het Darkweb is groter dan het normale web

Het dark web is klein, heel klein. Het darkweb bestaat uit een paar tienduizend websites, het normale web bevat meer dan een miljard websites. Het Deepweb daarentegen is het grootste, omdat elke e-mail van elk persoon een eigen bestaan heeft. Maar het darkweb is dus het kleinste.


Het Darkweb bevat geheime laagjes

De meeste darkweb sites zijn vrij beschikbaar voor iedereen met een Tor browser. Er zijn natuurlijk sites waar je alleen op komt met een inlog, denk aan bepaalde forums. Deze websites horen dan eigenlijk juist weer bij de deepweb. Er zijn een hoop theorieën over geheime laagjes, maar de werkelijkheid is toch anders.


Het Darkweb wordt alleen gebruikt voor criminaliteit

Het darkweb wordt gebruikt door heel veel verschillende mensen. Tuurlijk zijn er criminelen op het darkweb, net als dat er op elke andere plek ter wereld criminelen zijn. Extreme voorstanders van privacy gebruiken bijvoorbeeld liever het darkweb. Zelfs grote organisaties, zoals Facebook, hebben .onion sites in gebruik.Darkweb

Nieuwsgierig geworden naar het darkweb? Neem gerust een kijkje. Wees wel op je hoede en ga niet te diep. The darkweb is een vrije zone, virussen en malware zijn er in overvloed en de Tor browser beschermt je hier niet voor zoals de gewone browser dat zou doen. Betreden op eigen risico dus!April 2024
Maart 2024
Februari 2024
Januari 2024