Datalek nieuws en overzicht week 11-2021

Gepubliceerd op 21 maart 2021 om 10:57
Datalekken weekoverzicht

Een datalek kan ernstige gevolgen hebben, soms worden levens totaal verwoest door dat er identiteit fraude mee gepleegd wordt.

Heb je een vermoeden van een datalek en is het nog niet gemeld of weet je niet als het gemeld is aan de 'Autoriteit persoons gegevens (AP)'  laat het ons dan weten, want bij een datalek moet er snel gehandeld worden om mogelijke catastrofale gevolgen te voorkomen.

Datalekken weekoverzicht

AP ontvangt 75 datalekmeldingen na lekken in Microsoft Exchange-servers

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft de afgelopen weken 75 meldingen gekregen van datalekken bij organisaties die Microsoft Exchange Server gebruiken om e-mail te ontvangen en versturen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) meldde dat er ten minste 1200 Nederlandse servers waarop Microsoft Exchange staat zijn geïnfecteerd. De AP vreest daarom dat er nog veel meer problemen zijn dan alleen de 75 binnengekomen datalekmeldingen. De AP roept organisaties met klem op hun systemen te controleren. Lees verder

Lees ook:

Belastingsamenwerking West-Brabant getroffen door datalek

Door een datalek bij de Belastingsamenwerking West-Brabant (BWB) zijn de gegevens van een onbekend aantal belastingplichtigen in de regio opnieuw op straat beland. Vier jaar geleden gebeurde dat ook al. Het gaat onder meer om namen, adressen en WOZ-beschikkingen van belastingbetalers. Ook gerechtelijke vonnissen in schuldhulpsaneringszaken waarin personen met naam en toenaam worden genoemd, konden door derden worden ingezien. Lees verder

Groot datalek bij Instituut Mijnbouwschade Groningen: 40.000 documenten op straat

Bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft afgelopen week een datalek plaatsgevonden. Het zou gaan om 40.000 documenten. Het IMG meldt dat het datalek plaatsvond bij het overzetten van documenten van een oude naar een nieuw systeem. Het zou gaan om documenten die te maken hebben met de regelingen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, zoals subsidieaanvragen voor de verduurzaming van een huis. Lees verder

Datalekken bij NMBS: cybercriminelen viseren gegevens treinreizigers

De NMBS werd de voorbije drie jaar geconfronteerd met een tiental lekken van persoonsgegevens. Dat bevestigt de federale minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). Uit voorzichtigheid is hij karig met details. Ook de Belgische spoorwegen zijn het doelwit van cyberaanvallen. Met de apps die de NMBS aan reizigers aanbiedt of de slimme infrastructuren die spoornetbeheerder Infrabel ontwikkelt, roept dat vragen op over de cyberrisico’s die verbonden zijn aan de de digitalisering van de treindiensten en -operaties. Lees verder

Weens bedrijf lekt uitslagen 136.000 coronatests via IDOR-kwetsbaarheid

Een Weens bedrijf heeft via een IDOR-kwetsbaarheid de uitslagen van 136.000 coronatests gelekt. Alleen het aanpassen van een getal in de adresbalk van de browser was voldoende om naam, adresgegevens, geboortedatum, identiteitsnummer en uitslag van 136.000 coronatests te zien, afgenomen bij 80.000 mensen in Duitsland en Oostenrijk. Dat laat de Duitse hackersclub Chaos Computer Club (CCC) weten. Lees verder

Datalek nieuws

GGD stuurt excuusbrief naar duizend slachtoffers datalek

Zeker duizend mensen zijn slachtoffer geworden van het datalek van de GGD. Dat laat de GGD weten in een excuusbrief aan gedupeerden.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat er grootschalig werd gehandeld in adresgegevens, telefoon- en burgerservicenummers uit coronasystemen van de GGD. Lees verder

Meer weekoverzichten

Wat is een Datalek?

Bij een 'datalek' gaat het om ongeoorloofde of onbedoelde toegang tot persoonsgegevens bij een organisatie. Of om vernietiging, verlies, wijziging of vrijkomen van persoonsgegevens. Onder een datalek valt dus niet alleen het vrijkomen (lekken) van gegevens, maar ook onrechtmatige verwerking van gegevens en verlies van (toegang tot) persoonsgegevens.

Gebruikersnaam en wachtwoord

Bij zo'n lek liggen vaak ook de gebruikersnamen (username) en wachtwoorden op straat. Gebruik dus nooit dezelfde wachtwoorden want bij zo'n lek proberen cybercriminelen of je ook voor andere accounts toevallig dezelfde username en wachtwoorden gebruikt, bijvoorbeeld bij Bol.com, Zolando, Google, Outlook, iCloud, Facebook, Instagram, LinkedIn, Netflix, PayPal en ga zo maar door. Als ze kunnen inloggen met deze datalek gegevens, passen ze het wachtwoord aan en kun jij er niet meer in, je kunt je voorstellen dat dit hele vervelende consequenties kan hebben, want nu hebben ze jou identiteit voor deze gestolen accounts.

Advies

Om te voorkomen dat bij z'n datalek jouw gegevens zijn buitgemaakt en je slachtoffer wordt, zorg dan voor de volgende maatregelen.

1. Gebruik een complex wachtwoord minstens 16 tekens

2. Schakel altijd twee stappen verificatie in waar mogelijk

3. Om te weten of je gegevens gelekt zijn en op straat liggen, check dan je email adres in

Datalek berichten

Gevaar van een datalek

Een van de gevaren van een datalek is 'Doxware'.

Doxware is een soort ransomware die persoonlijke gegevens aan het publiek dreigt vrij te geven als de gebruiker het losgeld niet betaalt.

De term komt van de hacker-term 'doxing' of het vrijgeven van vertrouwelijke informatie via internet. Doxware-aanvallen infecteren computers vaak via phishing-e-mails.

New York Pizza slachtoffer van doxwaring

New York Pizza is het slachtoffer geworden van doxware. Een onbekende dader is er in geslaagd om een groot aantal klantgegevens te bemachtigen. Hij dreigt deze gegevens openbaar te maken of te verkopen. De pizza keten adviseert klanten om het wachtwoord van hun account te veranderen.

Lees meer »

LG Electronics slachtoffer van Doxware

De cybercriminelen achter de Maze-ransomware claimt systemen van elektronicagigant 'LG Electronics' te hebben geïnfecteerd, waarbij ook door het bedrijf ontwikkelde broncode is buitgemaakt. Als LG het gevraagde losgeld niet betaalt zullen de criminelen de gestolen data openbaar maken.

Lees meer »

Alle berichten