38 geldezels aangehouden, meer volgen nog!

Gepubliceerd op 11 juni 2021 om 15:00

De afgelopen week hield de politie 38 verdachten aan in een onderzoek naar WhatsApp-fraude (Vriend-in-Nood) en bankrekeningfraude.

34 anderen staan gesignaleerd en worden later aangehouden. Het gaat om een grootschalig onderzoek van de districtsrecherche van Rotterdam-Zuid, maar de verdachten komen uit heel Nederland. Door heel Nederland werden zij aangehouden, naar Rotterdam overgebracht en verhoord. Gelet op het grote aantal arrestanten werd het grootste mobiele cellencomplex hierbij ingezet. In het onderzoek zijn 133 geldezels geïdentificeerd. Degenen die afgelopen week niet zijn aangehouden zijn eerder al aangehouden, worden nog aangehouden, wordt een ‘stopgesprek’ mee gevoerd of worden gesignaleerd.

Witwassen illegaal geld

Mensen die geronseld worden om hun rekening te laten misbruiken door criminelen worden geldezels genoemd. Als mensen hun bankpas/rekening en pincode geven, storten slachtoffers van internetoplichting geld op de rekening van deze geldezel. Hiermee maakt een geldezel zich schuldig aan het witwassen van illegaal geld en blijft de crimineel anoniem. De geldezel denkt vaak dat dit niet strafbaar is, maar denkt iemand een dienst te verlenen. Met de aanpak van geldezels wordt het proces van gedigitaliseerde cybercrime verstoord en de kans vergroot om uit te komen bij de hoofddaders achter deze cybercrimedelicten.

Vriend-In-Nood fraude

Peter, een van rechercheurs van dit onderzoek, stelt: “Sinds een aantal jaar zien we een explosieve toename in het aantal Vriend-In-Nood fraude zaken. Op straat of online worden geldezels geworven om voor een klein bedrag een bankrekening te openen en de inloggegevens aan criminelen te geven voor soms maar 10 euro. Veelal gebeurt dit via snapchat, telegram of Instagram op pagina’s met titels als ‘snelgeldverdienen’. In dit onderzoek willen we de geldezels, maar vooral ook de criminelen erachter aanpakken. Ook willen we toekomstige slachtoffers en geldezels waarschuwen voor deze vorm van fraude.”

De verdachte

Het gaat om 38 verdachten, variërend in leeftijd van 18- jaar tot 69-jaar oud. De verdachten komen uit negen verschillende provincies van Nederland; Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Zeeland en Zuid-Holland. Op maandag en dinsdag zijn deze verdachten aangehouden en vervoerd naar Rotterdam voor verhoor. Ze worden allemaal verdacht van witwassen en oplichting, waarbij slachtoffers grote bedragen zijn kwijtgeraakt. Het totale schadebedrag in dit onderzoek ziet toe op 133 dossiers waarin een of meerdere geldezels betrokken waren en betreft ruim 300.000 euro.

“We zien dat de criminelen achter de geldezels vooral interesse hebben in bankrekeningen van banken die vooral online werken en die contactloos geld opnemen bij geldautomaten ondersteunen. De rekening is binnen enkele minuten geopend, de criminelen hoeven niet te wachten op een bankpas en kunnen ze in korte tijd dus veel slachtoffers maken ”, aldus Peter.

Geldezel zijn heeft gevolgen

Banken doen melding en/of aangifte als zij verdachte transacties zien. Als na onderzoek blijkt dat een rekening gebruikt is om crimineel geld door te sluizen, is de pakkans vervolgens honderd procent, omdat alle gegevens van de rekeninghouder bekend zijn. De gevolgen zijn ingrijpend:

  • De geldezel draait op voor de schade en wordt strafrechtelijk vervolgd. Hij kan een forse schuld oplopen en een strafblad krijgen.
  • Met een strafblad krijg je erg moeilijk een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Zonder VOG kan je een aantal studies vergeten. Ook je kansen op het krijgen van een baan, zijn dan aanzienlijk kleiner.
  • Je komt bovendien op een lijst (het zogeheten incidentenwaarschuwingssysteem financiële instellingen): hij of zij kan soms wel acht jaar geen of zeer moeilijk gebruikmaken van financiële diensten van banken, zoals het aangaan van een lening of hypotheek, het afsluiten van een telefoonabonnement of het openen van een nieuwe rekening.

Word geen geldezel!

  • Geef nooit je bankpas, pincode of toegang tot de online omgeving van je bankrekening aan iemand anders.
  • Stel je rekening niet aan iemand anders beschikbaar. Ook niet aan een bekende.
  • Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook.
  • Ga niet zo maar in op vacatures waar je snel en makkelijk veel geld kan verdienen. Controleer of het (buitenlandse) bedrijf of persoon uit die mooie vacature wel echt bestaat.

Bron: politie.nl

Meer info over geldezels of vriend-in-nood-fraude

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Geldezel gerelateerde berichten

Ruim honderd geldezels aangehouden door de politie Rotterdam

Vorig jaar werden op de Allegonda Gremmerstraat de eerste money mules aangepakt in samenwerking met het Openbaar Ministerie, Reclassering Nederland en Humanitas DMH - Homerun. Gedurende het hele jaar waren er meerdere acties en met succes. Het totaal aantal verdachten is van 430 terug gebracht naar 100. Er werden niet alleen straffen uitgedeeld. 114 verdachten kregen meteen tijdens de actiedag ook hulp aangeboden.

Lees meer »

Afgelopen drie maanden 1803 money mules aangehouden

Bij acties in 27 landen waaronder Nederland zijn in de afgelopen drie maanden 1803 money mules aangehouden. Deze zevende European Money Mule Action (EMMA) werd in samenwerking met Europol gecoördineerd. Deze week is het EMMA-actieweek om aandacht voor deze problematiek te vragen.

Lees meer »

Geldezels prooi voor de politie en de georganiseerde misdaad

De politie heeft de afgelopen maanden verspreid door heel Nederland 14 zogeheten geldezels aangehouden. Dit zijn personen, vaak kwetsbare jongeren, die hun bankrekening ter beschikking stellen aan criminelen. Tegen twaalf van hen is een dossier opgemaakt en doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie bepaalt of ze vervolgd worden. Dat schrijft de politie op haar website.

Lees meer »

‘Mijn scam, jouw probleem!’

In samenwerking met Veilig Bankieren lanceerde de politie gisteren de preventiecampagne ‘Mijn scam, jouw probleem!’. Het doel van de campagne is om iets te doen aan het stijgend aantal geldezels. Jongeren zijn zich vaak niet bewust van de gevolgen van hun actie. De voorlichtingscampagne moet ervoor zorgen dat jongeren zich niet laten verleiden om hun bankrekening of betaalpas aan cybercriminelen beschikbaar te stellen.

Lees meer »

Vriend-in-nood-fraude gerelateerde berichten

Gevangenisstraf voor vriend-in-nood cybercrimineel

De rechtbank van Arnhem heeft een 28-jarige man veroordeeld voor oplichtingspraktijken via WhatsApp. Hij deed zich voor als een ander om in deze hoedanigheid geld te vragen van zijn slachtoffers. Gezien de ernst van de misdrijven, legt de rechtbank de man een gevangenisstraf op van twee jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Daarnaast moet hij zijn slachtoffers ruim 14.000 euro terugbetalen.

Lees meer »

2,5 jaar gevangenis voor WhatsApp fraude

Twee 28-jarige mannen uit Deventer zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor grootschalige oplichting via WhatsApp en het witwassen van op die manier afhandig gemaakt geld. Ook maakten ze zich schuldig aan computervredebreuk.

Lees meer »