De rol van initial access brokers in de ondergrondse economie van het darkweb

Gepubliceerd op 16 september 2023 om 07:00

De foto's zijn gecreëerd met AI; de afgebeelde personen bestaan niet echt.

EN: Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Cybercriminaliteit is een fenomeen dat zich blijft ontwikkelen en diversifiëren. Een van de meest intrigerende aspecten is de rol van initial access brokers. Deze individuen of groepen fungeren als de eerste schakel in een complexe keten van cybercriminele activiteiten. Ze verkopen toegang tot gehackte systemen aan andere cybercriminelen, die vervolgens verschillende soorten aanvallen kunnen uitvoeren, zoals ransomware of datadiefstal.

De Cybercrime-Assemblagelijn

De cybercriminele wereld heeft een soort "lopende band" ontwikkeld waarin verschillende actoren samenwerken om hun illegale activiteiten te stroomlijnen. Initial access brokers spelen hierin een cruciale rol door het initiële toegangspunt te bieden tot kwetsbare systemen. Ze zijn de poortwachters van de cybercriminele wereld, en hun diensten zijn een essentieel onderdeel van de cybercrime-assemblagelijn. Deze assemblagelijn is een goed geoliede machine waarin elke actor een specifieke rol speelt. Na de initial access brokers komen andere gespecialiseerde groepen in beeld, zoals degenen die ransomware-aanvallen uitvoeren of gegevens stelen voor financieel gewin.

IAB-bericht van een dark webforum dat de toegang schetst die ze verkopen.

IAB-post waaruit blijkt dat RDP-toegang is inbegrepen

Exploitatie en Aanvalsvectoren

Initial access brokers maken gebruik van verschillende exploitatie- en aanvalsvectoren om hun doelen te bereiken. Een van de meest voorkomende methoden is het gebruik van infostealer malware, zoals RedLine, Aurora, Raccoon en Vidar. Deze malwarevarianten zijn ontworpen om gevoelige informatie te stelen van de geïnfecteerde systemen. Ze kunnen bankgegevens, inloggegevens en andere waardevolle informatie verzamelen, die vervolgens kunnen worden verkocht op het darkweb of worden gebruikt voor verdere aanvallen.

De Cyber Kill Chain

Om de werkwijze van cybercriminelen beter te begrijpen, kan het concept van de Cyber Kill Chain worden gebruikt. Dit model, ontwikkeld door Lockheed Martin, beschrijft de verschillende fasen van een cyberaanval, van verkenning tot uitvoering. De Cyber Kill Chain begint met de verkenningsfase, waarin de aanvaller geschikte doelwitten identificeert. Dit wordt gevolgd door de bewapeningsfase, waarin de aanvaller de benodigde tools en malware selecteert. Vervolgens komt de afleveringsfase, waarin de malware wordt afgeleverd bij het doelwit, meestal via een phishing-e-mail of een andere social engineering-tactiek. Zodra de malware is afgeleverd, begint de uitbuitingsfase, waarin de malware misbruik maakt van kwetsbaarheden in het systeem om toegang te krijgen. Dit leidt tot de installatiefase, waarin de malware zich nestelt in het systeem voor langdurige toegang. De voorlaatste fase is het beheer en controle, waarin de aanvaller het geïnfecteerde systeem op afstand beheert. Ten slotte komt de uitvoeringsfase, waarin de aanvaller zijn uiteindelijke doel bereikt, of dat nu datadiefstal, ransomware of een andere vorm van aanval is.

Beschermingsmaatregelen

Dus, hoe kunnen organisaties zich beschermen tegen deze complexe en gelaagde dreigingen? Een van de meest effectieve manieren is door systemen up-to-date te houden. Veel cyberaanvallen maken gebruik van bekende kwetsbaarheden die kunnen worden verholpen door patches en updates. Daarnaast is het gebruik van geavanceerde monitoring- en alerteringstools essentieel om ongeautoriseerde toegangspogingen te detecteren. Deze tools kunnen helpen om een aanval in een vroeg stadium te identificeren, waardoor de schade kan worden beperkt.

Conclusie

In conclusie, de wereld van cybercriminaliteit is een complex en voortdurend veranderend landschap. Initial access brokers zijn een cruciale schakel in deze ondergrondse economie, en hun methoden en tactieken bieden waardevolle inzichten in hoe cyberaanvallen worden uitgevoerd. Door een diepgaand begrip van deze processen kunnen organisaties effectievere beveiligingsmaatregelen implementeren en zich beter beschermen tegen de steeds evoluerende dreigingen van de digitale wereld.

Bron: flare.io

Meer info over het darkweb

Meer darkweb nieuws