De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Wachtwoord in notitieboekje nek hardleerse recidivist op het darkweb

Gepubliceerd op 27 november 2021 om 07:00

Het OM heeft vorige week vrijdag bij de rechtbank Den Bosch een gevangenisstraf van acht jaar geëist tegen een 33-jarige man uit Heerhugowaard vanwege grootschalige drugshandel op het darkweb.

Eerder veroordeeld

De man was in 2017 al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5,5 jaar vanwege de grootschalige export van XTC in postpakketten. De verkoop van de drugs speelde zich toen ook af op het darkweb. In 2019 volgden op een verdenking van witwassen doorzoekingen in de cel van de man en de woning van zijn vriendin in Alkmaar. De resultaten daarvan gaven aanleiding tot een nieuw politieonderzoek naar opnieuw grootschalige verkoop via het darkweb van drugs, zoals XTC, amfetamine en cocaïne.

KG Company

Het draait in de strafzaak volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket van het OM allemaal om een USB-stick die is aangetroffen bij de vriendin van de verdachte. Op deze versleutelde stick stonden de toegangscodes tot zijn verkoopplek KG Company op het darkweb. Het wachtwoord voor de USB-stick is gevonden in een notitieboekje op de cel van de verdachte

De USB-stick bevatte de verkoopadministratie van de drugshandelaar. Daaruit is gebleken dat niet alleen ongeveer 100.000 XTC pillen, maar ook 22,5 kilo MDMA, 10 kilo amfetamine, 2,6 kilo cocaïne en meer dan 10.000 2-cb pillen zijn verstuurd. Het gaat opgeteld om 145 bestellingen naar 30 landen, waarbij in totaal 90 kilo harddrugs zijn uitgevoerd. De drugs zijn in een half jaar tijd in de periode augustus 2017 tot en met maart 2018 verkocht.

Ook vriendin verdachte

Tegen de 30-jarige vriendin van de man eiste het OM vrijdag een taakstraf van 100 uur vanwege het bezit van 39 XTC-tabletten, een op een vuurwapen gelijkend gasdrukwapen en witwassen. Haar vriend betaalde contant bijna de gehele huur voor haar woning. Een aangetroffen geldbedrag van 5000 euro zou ze hebben verdiend met oppassen. Maar de vrouw heeft niet willen vertellen bij welk gezin ze dan oppaste. De officier van justitie had het gevoel dat zij leefde van het geld van haar vriend en hem niet wil laten vallen. Als stok achter de deur eiste hij daarom ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand.

Een hardleerse recidivist

Voor de man geldt volgens de officier als verzwarende omstandigheid dat hij al binnen een half jaar na zijn eerdere veroordeling van 5,5 jaar opnieuw de fout is ingegaan. Samenvattend is de verdachte een hardleerse recidivist, aldus de officier van justitie. Hij benadrukte daarbij nog de veroorzaakte schade: de imagoschade voor Nederland en de schade voor de gezondheid van de gebruikers.

De rechtbank doet op 3 december uitspraak.

Bron: om.nl

Meer info over darkweb 》

 

Tips of verdachte activiteiten gezien? Meld het hier.

Darkweb gerelateerde berichten

Hoe Rusland Oekraïne aanvalt via het Darkweb

Jullie hebben allemaal verhalen gehoord over het Darkweb: echte huurmoordenaars, Red Rooms waar mensen vermoord worden voor een live publiek, online markten waar je granaten kunt kopen en chemische wapens. Veel van dit soort verhalen zijn een legende, maar wat je vandaag hoort is wel waar. Russische en Oekraïense hackers vechten nu in het donkerste deel van het internet. Voordat we deze ondergrondse oorlog bespreken, laten we eerst een paar dingen uitleggen.

Lees meer »

«   »