De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

Man die wapen wilde kopen op het Darkweb hoort eis OM

Gepubliceerd op 5 februari 2022 om 07:00

Het Openbaar Ministerie eist tegen een 45-jarige Delfzijlster een half jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Na een tip van de Australische politie liep de verdachte tegen de lamp toen hij een illegaal wapen wilde kopen.

Het was de Australische politie opgevallen dat de man op het darkweb - het ondergrondse deel van het internet - naar wapens zocht. Dat werd duidelijk uit e-mailverkeer van de verdachte, die de Sloveense nationaliteit heeft.

Undercoveragent ingezet

De Nederlandse politie werd ingeseind. Een undercoveragent deed zich voor als verkoper van het wapen. Voor 1500,- euro zou de man een 'Beretta 92FS' kunnen krijgen. Dat leidde tot een afspraak in juli 2020 tussen de verdachte en de undercoveragent op een parkeerplaats bij een hotel in Zwolle. Vlak voor de zogenaamde wapendeal werd de man gearresteerd.

'Fascinatie voor wapens'

Bij zijn aanhouding werden 1500,- euro aan contant geld en zijn telefoon in beslag genomen. Daarin stonden driehonderd afbeeldingen opgeslagen van vuurwapens, waaronder de merken 'Beretta' en 'Glock'. Volgens deskundigen heeft hij een 'fascinatie voor wapens'.

Schietvereniging

De man woont sinds 2019 in Nederland, heeft zich gevestigd in Delfzijl en is zelfstandig ondernemer. In Slovenië is hij actief in de schietsport. Hij heeft daarvoor in dat land een vergunning. Naar eigen zeggen was hij niet op de hoogte van Nederlandse wet- en regelgeving rond wapens.

Vaker zaken doen

De officier van justitie acht bewezen dat de man zaken wilde doen. Hij kwam opdagen in Zwolle, hij had geld op zak en zei tegen de undercoveragent dat hij meer vuurwapens wilde kopen en vaker zaken wilde doen.
De verdachte zei tijdens de zitting dat hij zijn les had geleerd: 'Het was dom. Mijn nieuwsgierigheid naar wapens is volledig verdwenen.'

Blanco strafblad

Zijn advocaat vroeg de rechtbank rekening te houden met het blanco strafblad van haar cliënt en met zijn woon- en werksituatie: 'Dat levert bij een celstraf gevaar op.'

Het geld dat hij op zak had krijgt hij niet terug.

De uitspraak is over twee weken.

Bron: rtvnoord.nl

Meer info over darkweb 

 

Inschrijven voor wekelijkse nieuwsbrief

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met de politie. Telefonisch via het nummer 0900-8844 of online via het meld formulier. Uiteraard kunt u daarnaast ook tips melden bij Cybercrimeinfo.

Meer nieuws over darkweb