EN: Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Cybercrimeinfo.nl (ccinfo.nl) is geen onderdeel van de Nederlandse Politie. Lees hier meer over wie wij zijn.Digitale aanvallen Oekraïne


De afgelopen periode zijn de digitale aanvallen in Oekraïne in het nieuws geweest. Via onderstaande knop vindt u een chronologisch overzicht van de cyberaanvallen en de daaropvolgende publicaties.


Oorlog tussen Rusland en Oekraïne - Cyber groepen

Totaal overzicht

Update: 22-februari-2024

In de meest recente editie van Cyberknow's Newsletter, gepubliceerd op 21 februari 2024, biedt de auteur een diepgaande update over de cyberactiviteiten gerelateerd aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De nieuwsbrief, die zich richt op situational awareness en threat intelligence, onthult dat er sinds 24 februari 2022 meer dan 380 hacktivistische groepen zijn gevolgd die betrokken zijn bij het conflict. De auteur benadrukt dat de analyse van deze groepen is gebaseerd op hun intenties, niet op hun capaciteiten. Een opvallende observatie is de voortdurende activiteit en evolutie binnen het hacktivistische landschap, waarbij nieuwe groepen oude vervangen en DDoS-aanvallen de overheersende aanvalsmethode blijven voor zowel pro-Russische als pro-Oekraïense groeperingen. Interessant is dat pro-Russische groepen in aantal blijven overheersen, hoewel dit geen reflectie is op de impact van hun aanvallen. De nieuwsbrief meldt ook de verschuivingen binnen specifieke groepen, zoals de vervanging van Killnet en Killmilk door respectievelijk Killnet2.0 en JustEvil, en de aanhoudende succesvolle aanvallen van Anonymous Sudan, waarschijnlijk ondersteund door het Skynet botnet. Dit alles toont een dynamisch en zich steeds ontwikkelend cyberfront in het conflict tussen Rusland en Oekraïne, met hacktivisten die streven naar verbeterde mogelijkheden om hun hoge intenties na te streven.

Bron: anoniem, cyberknow


Stop desinformatie van het Russische regime

Hoe kan in mee helpen?


Strooi digitale pamfletten boven Rusland

Wij, de mensen van de wereld, hebben een boodschap aan de Russische natie. Een natie die een enorme prijs moet betalen vanwege de beschamende beslissing van dictator Poetin om een onafhankelijk Oekraïne met strijdkrachten aan te vallen. De gezamenlijke actie van alle staten van de vrije wereld, als reactie op de agressie van Rusland, zal leiden tot de ineenstorting van het hele land.


  Laten we YouTube-nieuwskanalen sluiten

  Als we met z'n allen melden dat bepaalde YouTube kanalen desinformatie verspreiden dan wordt het kanaal automatisch gesloten door het YouTube algoritme.

  Je bekijkt het desbetreffende filmpje en je beoordeelt of het waar is of niet, m.a.w. klopt het dat het regime van Poetin de Oekraïense bevolking bevrijdt van het Nazisme. Zo ja doe je niets zo niet volg je de instructie van het filmpje.


  Het DDoS effect

  Het "officiële" nieuws in de Russische Federatie is meestal nep en we denken dat het beter is om ze af te sluiten en mensen te laten overschakelen naar betrouwbaar nieuws.  Open via onderstaande knop de pagina en laat het open staan op je apparaten. Het zal de Russische propaganda websites overspoelen en een enorme belasting veroorzaken voor hun infrastructuur. Een vorm van een  DDoS aanval. Een echte DDoS aanval is uiteraard strafbaar, maar deze vorm is in mijn optiek een proportioneel middel t.o.v. de desinformatie van het Russische regime.


  Online archief met oorlogsmisdaden

  De Oekraïense regering spoort inwoners aan op een speciaal daarvoor gemaakte website informatie te verzamelen over vermeende oorlogsmisdaden die Rusland heeft begaan sinds de invasie van Oekraïne.

  Oekraïners kunnen op de webpagina hun eigen waarnemingen plaatsen en bewijs zoals foto's of video's bijvoegen.


  Cyberoorlog gerelateerde artikelen

  Vanaf start oorlog Oekraïne ( 💔 24-02-2022) - Invasie door het Russisch regiem


  Juli 2024
  Juni 2024
  Mei 2024
  April 2024
  Maart 2024
  Februari 2024
  Januari 2024
  December 2023
  Oktober 2023
  Juni 2023
  Maart 2023
  Februari 2023
  December 2022
  November 2022
  September 2022
  Juli 2022
  Juni 2022
  Mei 2022

  “Deze onaanvaardbare cyberaanval is het zoveelste voorbeeld van het aanhoudende patroon van onverantwoordelijk gedrag van Rusland in cyberspace”

  De Europese Unie beschuldigt Rusland ervan “kwaadaardige cyberactiviteiten” tegen Oekraïne te hebben uitgevoerd. Eén specifieke aanval, die tegen het satellietnetwerk KA-SAT, wordt scherp veroordeeld. De lidstaten beraden zich om verdere stappen te nemen om Rusland een halt toe te roepen. Dat staat in een persverklaring van de Europese Raad, waar de regeringsleiders van alle 27 EU-landen zitting in hebben.

  Lees meer »

  ‘De oorlog in Oekraïne laat zien dat cyberspace een volwaardig oorlogsdomein is geworden’

  De oorlog in Oekraïne bewijst dat oorlogsvoering verandert. De digitale ruimte wordt steeds belangrijker: als vehikel voor beïnvloedingsstrategieën en als strijdtoneel van cyberaanvallen. Die ontwikkeling vraagt volgens brigadegeneraal en hoogleraar cyber warfare Paul Ducheine om nieuwe manieren van aanvallen en verdedigen. ‘De oorlog in Oekraïne laat zien dat cyberspace een volwaardig oorlogsdomein is geworden.’

  Lees meer »
  April 2022

  AIVD: Sabotage “het grootste digitale risico” voor de Nederlandse samenleving

  Nederlandse burgers, bedrijven en overheidsdiensten liepen in 2021 voortdurend het risico om getroffen te worden door cyberaanvallen. Landen als China en Rusland spelen daarin een belangrijke rol. Deze digitale dreiging vraagt om vergaande samenwerking met nationale en internationale partners. Om de goede inlichtingenpositie te houden zijn (technische) middelen nodig. Dat schrijft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in de nieuwste editie van het jaarverslag.

  Lees meer »

  Hackersgroep ‘Shuckworm’ slaan opnieuw toe in Oekraïne

  De Russische staatshackers voeren de ene na de ander cyberaanval uit op Oekraïense doelwitten. Daarvoor maken ze gebruik van diverse varianten van de 'Pterodo malware'. Door een intensieve en aanhoudende aanvalscampagne hopen de daders zo veel mogelijk schade toe te brengen. Dat concludeert Threat Hunter Team van cybersecuritybedrijf Symantec in een analyse.

  Lees meer »

  Gazprom onder vuur

  De website van Gazprom Neft, de olietak van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, is momenteel uit de lucht. Op de site was enige tijd een kritische boodschap over de Russische invasie in Oekraïne te lezen. Een woordvoerder van het bedrijf doet de inhoud van de boodschap af als ‘onzin’.

  Lees meer »
  Maart 2022

  Rusland waarschuwt “anonieme hackers en provocateurs”

  Rusland waarschuwt overheden om geen cyberaanvallen uit te voeren tegen het land. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken voeren “anonieme hackers en provocateurs die het regime in Kiev steunen” een cyberoorlog van ongekende omvang. Het Kremlin belooft hard op te treden tegen deze cyberagressie.

  Lees meer »

  De cyberoorlog: ‘Wees waakzaam voor cyberaanvallen’

  Ondanks de oorlog in Oekraïne zijn er op dit moment geen geavanceerde cyberaanvallen die gevolgen hebben voor de Nederlandse infrastructuur. Dat betekent niet dat het risico daarop weg is. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) monitort daarom voortdurend de situatie en staat in nauw contact met nationale en internationale partners over mogelijke incidenten, dreigingen en maatregelen. Het bedrijfsleven krijgt het advies om alert te zijn voor eventuele digitale aanvallen en andere bedreigingen.

  Lees meer »

  Anonymous gaat door, FCK PTN

  Sinds hackersgroep 'Anonymous' drie weken geleden een cyberoorlog tegen Rusland startte, claimt de groep al tientallen Russische overheden en bedrijven te hebben gehackt. Onder meer de sites van de geheime dienst FSB en Russische tv-zenders werden gehackt.

  Lees meer »

  #Cyberwar #Cyberoorlog #Cybercrime #nowar #stopwar #stopfakenews #stoprussianaggressor

  ✌️🇺🇦💛✊