EN: Click here and choose your language using Google's translation bar at the top of this page ↑

Cybercrimeinfo.nl (ccinfo.nl) is geen onderdeel van de Nederlandse Politie. Lees hier meer over wie wij zijn.Digitale aanvallen Oekraïne


De afgelopen periode zijn de digitale aanvallen in Oekraïne in het nieuws geweest. Via onderstaande knop vindt u een chronologisch overzicht van de cyberaanvallen en de daaropvolgende publicaties.


Oorlog tussen Rusland en Oekraïne - Cyber groepen

Totaal overzicht

Update: 22-februari-2024

In de meest recente editie van Cyberknow's Newsletter, gepubliceerd op 21 februari 2024, biedt de auteur een diepgaande update over de cyberactiviteiten gerelateerd aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De nieuwsbrief, die zich richt op situational awareness en threat intelligence, onthult dat er sinds 24 februari 2022 meer dan 380 hacktivistische groepen zijn gevolgd die betrokken zijn bij het conflict. De auteur benadrukt dat de analyse van deze groepen is gebaseerd op hun intenties, niet op hun capaciteiten. Een opvallende observatie is de voortdurende activiteit en evolutie binnen het hacktivistische landschap, waarbij nieuwe groepen oude vervangen en DDoS-aanvallen de overheersende aanvalsmethode blijven voor zowel pro-Russische als pro-Oekraïense groeperingen. Interessant is dat pro-Russische groepen in aantal blijven overheersen, hoewel dit geen reflectie is op de impact van hun aanvallen. De nieuwsbrief meldt ook de verschuivingen binnen specifieke groepen, zoals de vervanging van Killnet en Killmilk door respectievelijk Killnet2.0 en JustEvil, en de aanhoudende succesvolle aanvallen van Anonymous Sudan, waarschijnlijk ondersteund door het Skynet botnet. Dit alles toont een dynamisch en zich steeds ontwikkelend cyberfront in het conflict tussen Rusland en Oekraïne, met hacktivisten die streven naar verbeterde mogelijkheden om hun hoge intenties na te streven.

Bron: anoniem, cyberknow


Stop desinformatie van het Russische regime

Hoe kan in mee helpen?


Strooi digitale pamfletten boven Rusland

Wij, de mensen van de wereld, hebben een boodschap aan de Russische natie. Een natie die een enorme prijs moet betalen vanwege de beschamende beslissing van dictator Poetin om een onafhankelijk Oekraïne met strijdkrachten aan te vallen. De gezamenlijke actie van alle staten van de vrije wereld, als reactie op de agressie van Rusland, zal leiden tot de ineenstorting van het hele land.


  Laten we YouTube-nieuwskanalen sluiten

  Als we met z'n allen melden dat bepaalde YouTube kanalen desinformatie verspreiden dan wordt het kanaal automatisch gesloten door het YouTube algoritme.

  Je bekijkt het desbetreffende filmpje en je beoordeelt of het waar is of niet, m.a.w. klopt het dat het regime van Poetin de Oekraïense bevolking bevrijdt van het Nazisme. Zo ja doe je niets zo niet volg je de instructie van het filmpje.


  Het DDoS effect

  Het "officiële" nieuws in de Russische Federatie is meestal nep en we denken dat het beter is om ze af te sluiten en mensen te laten overschakelen naar betrouwbaar nieuws.  Open via onderstaande knop de pagina en laat het open staan op je apparaten. Het zal de Russische propaganda websites overspoelen en een enorme belasting veroorzaken voor hun infrastructuur. Een vorm van een  DDoS aanval. Een echte DDoS aanval is uiteraard strafbaar, maar deze vorm is in mijn optiek een proportioneel middel t.o.v. de desinformatie van het Russische regime.


  Online archief met oorlogsmisdaden

  De Oekraïense regering spoort inwoners aan op een speciaal daarvoor gemaakte website informatie te verzamelen over vermeende oorlogsmisdaden die Rusland heeft begaan sinds de invasie van Oekraïne.

  Oekraïners kunnen op de webpagina hun eigen waarnemingen plaatsen en bewijs zoals foto's of video's bijvoegen.


  Cyberoorlog gerelateerde artikelen

  Vanaf start oorlog Oekraïne ( 💔 24-02-2022) - Invasie door het Russisch regiem


  #Cyberwar #Cyberoorlog #Cybercrime #nowar #stopwar #stopfakenews #stoprussianaggressor

  ✌️🇺🇦💛✊