De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit

MFA Bommetje

Gepubliceerd op 14 juli 2022 om 15:00

Zoals u wellicht weet, staat MFA voor “Multi Factor Authenticatie”. Dit betekent dat als u inlogt op bijvoorbeeld de omgeving van Microsoft er naast uw gebruikersnaam en wachtwoord nog een code (die bijvoorbeeld op uw telefoon wordt gegenereerd) moet worden ingevuld, of dat u een inlogpoging moet goedkeuren via een app op uw smartphone. Dit laatste gebruiken de meeste gebruikers als ze MFA hebben ingesteld voor hun Microsoft account.

Gestolen inloggegevens

Het gebeurt helaas regelmatig dat gebruikersnamen en wachtwoorden in handen vallen van hackers. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat een gebruiker een phishingmail heeft ontvangen en dat de gebruiker vervolgens op een nagemaakte website (welke vaak nauwelijks te onderscheiden is van de echte website) zijn of haar inloggegevens heeft achtergelaten.

MFA Bombing

Omdat tegenwoordig gelukkig veel gebruikers gebruikmaken van MFA, zijn hackers vaak niet in staat om toegang te krijgen tot accounts van gebruikers waarvan zij de inloggegevens in handen hebben gekregen. Echter hebben de hackers daar iets op gevonden: “MFA Bombing”.

Bij “MFA Bombing” logt een hacker op verschillende momenten in met de gestolen inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord). Dit zorgt ervoor dat gebruikers op willekeurige momenten meldingen op hun telefoon krijgen dat een inlogsessie goedgekeurd moet worden. Het blijkt dat als mensen een dergelijke melding krijgen (zonder dat men weet of dit een legitieme inlogpoging is), men heel vaak klikt op “goedkeuren”, met als gevolg dat ondanks dat MFA is ingesteld, hackers alsnog toegang krijgen tot allerlei vertrouwelijke informatie.

CEO-fraude

Misschien denkt u nu: “Maar wat als een hacker toegang heeft tot mijn mailbox of Microsoft omgeving? Bij mij valt toch niets te halen?” Helaas blijkt in de praktijk het tegenovergestelde. Een hacker kan forse schade aan uw eigen organisatie toebrengen, maar ook aan uw relaties (zoals leveranciers of klanten).

We komen op onze servicedesk met regelmaat situaties tegen dat er vanuit gehackte mailboxen e-mailverkeer plaatsvindt. Namens de organisatie van de gehackte mailbox worden dan bijvoorbeeld facturen verstuurd met andere rekeningnummers. Hiervan worden relaties van de gehackte organisatie vervolgens de dupe. En omdat het mailverkeer echt bij de gehackte organisatie vandaan komt, is deze vorm van phishing (CEO-fraude) bijzonder lastig te herkennen.

Conclusie

Bovenstaande is slechts één voorbeeld van de impact van een gehackt Microsoft account. Er zijn nog veel meer andere voorbeelden te geven. U wilt hier echt geen slachtoffer van worden. Informeer daarom vandaag nog uw medewerkers en leg ze uit dat ze echt alleen op “goedkeuren” klikken in de Microsoft Authenticator (of andere) app als ze er zeker van zijn dat het om een legitieme aanmelding gaat. En bij twijfel, kies dan altijd voor “weigeren”!

Daarbij is het goed om te weten dat:

  • Als u één keer teveel op “weigeren” heeft gedrukt er niets aan de hand is. U logt gewoon opnieuw in en u krijgt dan alsnog de melding om goed te keuren.
  • Als u één keer teveel op “goedkeuren” heeft gedrukt u een hacker toegang geeft tot uw omgeving, waarvan de gevolgen en schade groot kunnen zijn!

Bron: Rijk Prosman

Meer actueel nieuws