Russisch darkweb marktplaats "Hydra Market" offline

Gepubliceerd op 6 april 2022 om 09:55

De Duitse politie heeft gisteren mogelijk de grootste illegale marktplaats op het web uit de lucht gehaald. Het gaat om 'Hydra Market', een Russisch platform dat miljoenen actieve leden kende. Wie de beheerders zijn, is onbekend.

Hydra Market telde zo’n 17 miljoen klanten

Het Openbaar Ministerie, de Zentralstelle zur Bekämpfung der Internetkriminalität (ZIT) en het Bundeskriminalamt (BKA) maken gisteren bekend dat ze Hydra Market offline hebben gehaald. Naar eigen zeggen gaat het om de grootste criminele marktplaats op het darkweb. Het platform telde zo’n 17 miljoen klanten en meer dan 19.000 geregistreerde accounts van verkopers.

Hydra Market bestaat sinds 2015 en is alleen toegankelijk via de Tor-webbrowser. De focus van de illegale marktplaats lag op de verkoop van verdovende middelen (drugs), vervalste documenten, spionagegegevens en ‘digitale diensten’. Volgens schattingen van ZIT en BKA behaalde Hydra Market in 2020 een omzet van minimaal 1,23 miljard euro.

Ruim 23 miljoen euro in beslag genomen

De ‘Bitcoin Bank Mixer’ heeft ervoor gezorgd dat opsporingsinstanties hun werk bijna niet konden doen. Dat is een service die digitale transacties van kopers en verkopers camoufleert. Onderzoekers konden zodoende niet nagaan welke financiële wegen transacties aflegden.

In totaal heeft BKA 543 Bitcoins in beslag genomen. Tegen de huidige koers is dat 23,1 miljoen euro waard. Het onderzoek naar Hydra Market loopt al sinds augustus 2021. Bij de actie van gisteren waren ook verschillende Amerikaanse handhavingsinstanties betrokken.

Meerdere illegale marktplaatsen uitgeschakeld

Het is niet de eerste keer dat websites op het darkweb op zwart gaan door ingrijpen van de politie. De bekendste illegale marktplaats die van de ene op de andere dag offline ging, is Silk Road. In oktober 2013 arresteerde de FBI de man achter de site, William Ulbrich, ook wel beter bekend als Dread Pirate Roberts.

Nadat Silk Road uit de lucht was, nam DarkMarket diens rol over. Het platform telde meer dan een half miljoen leden en 2.400 kopers. Zij handelden in drugs, vals geld, gestolen creditcardgegevens, persoonsgegevens, kinderporno, anonieme simkaarten en malafide software om phishing- en DDoS-aanvallen uit te voeren. In januari 2021 haalde de Duitse politie DarkMarket offline. Via het platform zouden er ruim 320.000 transacties zijn verricht, waarbij er meer dan 140 miljoen euro aan cryptocurrency is uitgegeven.

In juni vorig jaar was het de beurt aan Slilpp. Meer dan tachtig miljoen gestolen inloggegevens voor bankrekeningen, online betaaldiensten, accounts voor providers en retailers werden via het platform verhandeld. In de zomer van 2021 haalde het cybercrimeteam van de Rotterdamse politie tientallen websites van het darkweb.

AlphaBay wordt nieuw leven ingeblazen

Na de arrestatie van één van de oprichters van AlphaBay in juli 2017, leek het doek te vallen voor de illegale verkoopsite. Niets bleek minder waar. In augustus 2021 lanceerde beheerder DeSnake de site opnieuw, inclusief een aantal nieuwe spelregels. Zo mogen verkopers geen diensten als een huurmoordenaar aanbieden en is doxing nadrukkelijk verboden. In de hoogtijdagen telde AlphaBay tussen de 20.000 en 40.000 verkopers.

Pm 220405 Pm Illegaler Darknet Marktplatz
PDF – 510,6 KB 136 downloads
Justice Department Investigation Leads To Shutdown Of Largest Online Darknet Marketplace Department Of Justice
PDF – 137,0 KB 173 downloads

Bron: twitter.com, bka.de, vpngids.nl

 

Heeft u tips of verdachte activiteiten gezien online? Neem dan contact op met Cybercrimeinfo.

Meer darkweb nieuws