De bibliotheek voor de bestrijding van digitale criminaliteit


Gezochte personen Cybercrime


De Nederlandse politie is op zoek naar de volgende personen die verdacht worden van digitale criminaliteit

Verschillende manieren om informatie te delen met de politie

Als u over informatie beschikt en deze wilt delen met de politie, zijn er verschillende manieren om dat te doen. U kunt gratis bellen naar de Opsporingstiplijn op 0800-6070, of gebruik maken van het Politie Tip formulier op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldpunten/tipformulier.html. Het is ook mogelijk om informatie door te geven via WhatsApp op 06-17214856.

Als u de voorkeur geeft aan anonimiteit, dan kunt u uw informatie doorgeven via Meld Misdaad Anoniem. U kunt gratis bellen naar 0800-7000 of het online formulier gebruiken op https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/.

Als u vertrouwelijke informatie wilt delen en een afspraak wilt maken met de politie, dan kunt u contact opnemen met het Team Nationale Inlichtingen op 079-345 8999. Het algemene nummer van de politie is 0900-8844.


Geldermalsen - Man opgelicht door phishing, politie zoekt herkenning

Zaaknummer: 2021026695

Datum delict: 11-01-2021

Plaats delict: Geldermalsen

 

Op 11 januari 2021 ontving een man een SMS met daarin de mededeling dat zijn bankpas was verlopen. Het slachtoffer moest inloggen en wat gegevens invullen waarna er geld werd overgeboekt vanaf de rekening van het slachtoffer. Uiteindelijk werd dit geld in Amsterdam en zelfs in België opgenomen. Van het pinnen in Amsterdam zijn beelden beschikbaar.

Lees meer »

Deventer/Utrecht - Vrouw slachtoffer van bankmedewerkersfraude

Zaaknummer: 2021098213

Datum delict: 02-03-2021

Plaats delict: Deventer/Utrecht

 

Een 88-jarige vrouw werd op dinsdag 2 maart gebeld door iemand die zich voordeed als medewerker van de bank. Het verhaal was zo overtuigend dat de vrouw haar bankpas doorknipte en in een envelop stopte.

Even later werd de pas opgehaald door iemand, vermoedelijk met een DHL-jas aan. Diezelfde dag  werd door de man op beeld in Utrecht voor duizenden euro’s gepind. Dit deed hij met de bankpas van de vrouw uit Deventer.

Lees meer »

Nijmegen/Harreveld - Vrouw slachtoffer van oplichting

Zaaknummer: 2020065125

Datum delict: 07-02-2020

Plaats delict: Nijmegen / Harreveld

 

Op 7 februari krijgt een vrouw een telefoontje van een ‘deurwaarder' van de belastingdienst.

Het verhaal van de zogenaamde deurwaarde klinkt zo aannemelijk, dat het slachtoffer bewogen wordt een flink bedrag over te maken. Het bedrag wordt vrijwel direct opgenomen. Er wordt op twee locaties in Nijmegen gepind.

Lees meer »

Zaandam - Babbeltruc en bankpasfraude

Zaaknummer: 2019114868

Datum delict: 17-06-2019

Plaats delict: Zaandam

 

Op maandag 17 juni werd een hoogbejaarde vrouw slachtoffer van een babbeltruc. Die dag belden twee mannen aan bij de 90-jarige Zaandamse en vroegen of de vrouw een pakketje voor de buren wilde aannemen. Daarbij vroegen ze ook om een ID-bewijs maar dit weigerde de vrouw.

Toch zag één van de mannen zijn kans schoon om de pinpas van de vrouw in handen te krijgen. Ook vroeg één van de mannen het telefoonnummer van de vrouw en of zij een pen had. De vrouw ging de woonkamer in om een pen te pakken. Eén van de mannen heeft vervolgens het nummer op zijn hand geschreven en daarna vertrokken zij zonder het pakje af te geven. 

Enige tijd later werd de vrouw gebeld door een man die zei van de "politie" te zijn en dat haar bankpas was gevonden. De 'politieman' gaf aan dat haar bankpas geblokkeerd moest worden en dat hij haar pincode hiervoor nodig had. Vol vertrouwen gaf de vrouw haar pincode af.

In de avond zocht een medewerker van de bank contact met de vrouw. Deze medewerker vertelde dat de bank het vermoeden had dat er fraude was gepleegd met de pas van de vrouw, gelet op de vreemde transacties. In Amsterdam waren meerdere bedragen gepind; 1000 euro bij een ING automaat, 140 euro bij een sigarenwinkel en ruim 400 euro bij een andere sigarenwinkel. Ook was 8,50 euro gepind bij twee parkeerautomaten.

Bij een tankstation in Sloterpas werd geprobeerd met de gestolen pas sloffen sigaretten te kopen (ter waarde van 840 euro) maar de pas was geblokkeerd en de transactie mislukt. 

Van de man die pint met de gestolen pas van de vrouw ziijn camerabeelden. Het is niet duidelijk of de pinner ook een van de mannen is die eerder die dag bij het slachtoffer aan de deur stonden. 

Lees meer »

Zwolle - Oudere man opgelicht voor tienduizenden euro's

Zaaknummer: 2019210136

Datum delict: 13-05-2019

Plaats delict: Zwolle

 

Op maandag 13 mei 2019 krijgt een oudere man in zijn woning aan de Voorsterweg in Zwolle bezoek van twee onbekende mannen.

Deze onbekende mannen vertellen de bewoner dat er een onderzoek naar de bewoner is ingesteld en dreigen dat het een zaak voor de politie kan worden. Op verzoek van de mannen geeft de bewoner hen inzage in zijn computer. Ook geeft hij zijn bankpassen af. De volgende dag blijkt dat er tienduizenden euro's van zijn rekening af zijn gehaald.

Lees meer »

FBI gezochte cybercriminelen

Als u informatie heeft over deze personen, neem dan contact op met een FBI-kantoor of de dichtstbijzijnde Amerikaanse ambassade of consulaat, eventueel kunt u ook contact opnemen met de politie in uw eigen land.